Pacient s ebolou by ležal v izolačke na Kramároch

Slovensko je jednou z dvoch európskych krajín, v ktorej sa nachádza špecializovaná jednotka intenzívnej starostlivosti pre pacientov s extrémne nákazlivými chorobami. Takými sú napríklad ebola, MERS či SARS. Ďalšou krajinou, kde sa takéto špeciálne pracovisko nachádza, je Nemecko. Jednotku na Slovensku zriadili pred deviatimi rokmi a zatiaľ ju využili len raz.

13.08.2014 15:00
podtlaková jednotka, izolačka, kramáre, lôžko,... Foto:
Podtlaková jednotka v nemocnici na bratislavských Kramároch je v špeciálnom útlmovom režime, pripravená kedykoľvek prijať pacienta.
debata (9)

Ak by naši lekári mali u pacienta podozrenie na smrtiaci vírus ebola, ktorý si v Afrike vyžiadal už asi tisícku obetí, postihnutého by izolovali práve v tejto takzvanej podtlakovej jednotke. Je to miestnosť s kapacitou maximálne štyroch lôžok, s prístrojmi zodpovedajúcimi jednotke intenzívnej starostlivosti. Má dva vchody – vonkajší „špinavý vchod“ pre pacientov a vnútorný pre personál.

V miestnosti je negatívny tlak, ktorý zabraňuje šíreniu nákazy ďalej do ovzdušia. Vzduch prúdi do miestnosti a z nej cez filtre. Personál chránia pred nákazou skafandre a medzi podtlakovou jednotkou a monitorovacou miestnosťou pre zdravotníkov je dekontaminačná miestnosť. Jednotka dokáže bezpečne izolovať pacientov s nákazou od okolia a ochrániť tých, ktorí s chorými prichádzajú do kontaktu. „Podtlaková jednotka je v špeciálnom útlmovom režime, pripravená kedykoľvek prijať pacienta. Jej funkčnosť sa preskúšava v mesačných intervaloch a dvakrát do roka sa robí cvičenie,“ vysvetlila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. Nachádza sa v priestoroch Kliniky infektológie a geografickej medicíny v Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch.

Pacientovi s podozrením na rýchlo sa šíriace vysokonákazlivé choroby by po hospitalizácií odobrali krv a poslali ju do špecializovaného laboratória so 4. stupňom ochrany v zahraničí. Na Slovensku totiž takéto choroby nedokážu laboratóriá zistiť. Vzorky krvi sa pri podozrení napríklad na ebolu podľa informácií z úradu hlavného hygienika posielajú kuriérom letecky do Hamburgu. Výsledok by mal byť známy do šiestich hodín od začatia skúmania vzorky.

Medzi vysokonákazlivé choroby patria okrem eboly aj ochorenia SARS (postihuje dýchacie cesty, prenáša sa vzduchom), MERS (spôsobuje respiračné problémy, úmrtnosť predstavuje asi 30 percent), hemoragické horúčky (vírus sa prenáša bodnutím komára). Úmrtnosť na ebolu je 60 až 90 percent. Jednotku na Slovensku zriadil v roku 2005 vtedajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac a spĺňa najvyšší – 4. stupeň ochrany. V aktívnom režime bola len raz, keď do nej umiestnili pacientov s podozrením na vtáčiu chrípku. Ochorenie sa u nich napokon nepotvrdilo. Ak by iné európske krajiny požiadali o umiestnenie pacienta s podozrením na vysokonákazlivé ochorenie, Slovensko by ho podľa Maťašovskej prijalo. Susedné Rakúsko má napríklad takúto dohodu s Nemeckom.

Vírus ebola sa podľa doterajších zistení šíri telesnými výlučkami, nie vzduchom. Má akútny priebeh – nástup horúčok, krvácanie. Smrť nastáva v dôsledku multiorgánového zlyhania. Prvou európskou obeťou súčasnej nákazy eboly v západnej Afrike je podľa ČTK španielsky duchovný Miguel Pajares, ktorý včera zomrel v Madride. V Afrike sa v súčasnosti nachádza približne 400 Slovákov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ešte v piatok vyhlásila pre šírenie eboly stav ohrozenia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #ebola #MERS #Kramáre #podtlaková miestnosť