Už štvrtý šofér prišiel doživotne o vodičský

Nič ich nezastaví, ani zásada trikrát a dosť. A tak ďalší, už štvrtý, šofér prišiel doživotne o vodičský preukaz.

13.08.2014 15:30 , aktualizované: 14.08.2014 07:34
debata (33)

Tento trest vymeral živnostníkovi (50) z Kováčovej pri Banskej Bystrici, ktorého už tretíkrát chytili za volantom pod vplyvom alkoholu, odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici. Zároveň mu potvrdil aj podmienečný trest odňatia slobody na šesť mesiacov.

Muž vlani šoféroval svoje auto po Kováčovej, kde ho zastavila policajná hliadka. Odmietol fúkať, tak ho policajti odviezli na odber krvi do nemocnice. Vtedy sa im zdôveril, že má niečo vypité, pretože bol na grilovačke. V nemocnici však odmietol aj odber krvi, čo sa kvalifikuje ako jazda pod vplyvom alkoholu. To bol už tretí podobný prehrešok tohto vodiča. Predtým ho súdy už dvakrát potrestali za jazdu v opitosti, pričom v jednom prípade išlo o dopravnú nehodu.

Od roku 2012 zákon stanovuje, že o vodičský preukaz príde doživotne každý, kto šoféruje pod vplyvom alkoholu a tohto trestného činu sa dopustí trikrát za obdobie desať rokov. Historicky prvým šoférom, čo sa takto pripravil o papiere, bol 23-ročný muž z Klátovej Novej Vsi. O vodičský doživotne prišiel v máji 2012. Polícia ho päťkrát prichytila šoférovať bez vodičského oprávnenia, z toho v štyroch prípadoch bol opitý.

Doživotný zákaz šoférovať má od začiatku tohto roku aj muž (41) z Dolnej Stredy, ktorý bol predtým už dvakrát potrestaný za jazdu pod vplyvom alkoholu. Pred mesiacom poslal bratislavský súd do väzenia Bratislavčana, ktorého polícia už trikrát prichytila za volantom opitého. Aj on prišiel o vodičský na celý život.

Podľa právnika Jána Kanabu je zásada trikrát a dosť v takýchto prípadoch úplne oprávnená, pretože opitý vodič je mimoriadne nebezpečný. „Ak je vodič nepoučiteľný a trikrát po sebe opitý šoféruje, čo s ním? Len mu doživotne zobrať vodičský preukaz. Veď auto je zbraň a takýto človek je potenciálny vrah,“ vraví Kanaba.

Ľudia, ktorým doživotne odobrali vodičský, riskujú pobyt za mrežami až na dva roky, ak by šoférovali aj po tomto rozhodnutí.

Proti alkoholu za volantom pripravila polícia preventívne akcie a zákonodarcovia presadili prísnejšie tresty. Podľa Ľubomíra Okruhlicu, hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí, však ani prísne sankcie nevedú u nás k poklesu počtu vodičov pod vplyvom alkoholu. Preto navrhuje napríklad zavedenie alkoholotesterov do povinnej výbavy každého auta podľa vzoru Francúzov.

Druhou možnosťou je podľa Okruhlicu príklad zo Švédska. Šoféri, ktorí sa previnili jazdou pod vplyvom alkoholu, by mohli jazdiť najmenej rok len v aute so zámkom na štartéri, ktorý sa odomkne iba po nafúkaní do detektora, ak je dych vodiča čistý. Náklady na zariadenie by znášal samotný vodič. Až vtedy, keby porušil tieto opatrenia, by mali nasledovať tresty a odobratie vodičského.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz #šoférovanie #alkohol za volantom