Titán v hlave mu vrátil reč a postavil ho na nohy

Keď utrpel Juraj Stopka (30) z Považského Chlmca pred deviatimi rokmi v Prahe úraz, nevyzeralo to s ním dobre. Po páde do štvormetrovej výťahovej šachty pri práci na stavbe mu lekári museli odstrániť jednu tretinu poškodenej lebečnej kosti a voperovať akrylátový implantát.

13.08.2014 18:00
Implantát, lebka, Juraj Stopka, Košice,... Foto: ,
Lebečný implantát pacienta Juraja Stopku.
debata (3)

Pôvodne dobrý zámer sa však nevydaril a implantát vytváral tlak na nervové tkanivá v mozgu, kvôli čomu Juraj prestal rozprávať a postupne sa aj pohybovať. Hrozilo mu, že zostane trvale na vozíku. Dnes je z neho nový človek.

Všetko sa začalo meniť minulý rok, keď sa Stopkovci dozvedeli z médií o operácii, počas ktorej zaviedli pacientovi implantát na mieru. Robili ju v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Spoločný tím lekárov a vedcov zareagoval na prosbu rodiny a Juraja Stopku zaradil do programu pre vývoj a výrobu implantátov na mieru. Podieľali sa na ňom odborníci z firmy CEIT biomedical engineering a Katedry biomedicínskeho inžinierstva Technickej univerzity v Košiciach pod vedením profesora Jozefa Živčáka. „Výsledný medicínsky produkt bol vyrobený unikátnou technológiou laserového sinterovania (spekania, pozn. red.) práškovej zliatiny titánu, spadajúcou do oblasti 3D tlače,“ vysvetlil Živčák s tým, že v tejto oblasti sa Slovensko vďaka technike aj odborníkom radí k svetovej špičke.

Juraj Stopka má po voperovaní nového implantátu...
Juraj Stopka donedávna nemohol hovoriť a bez...
+3Aj Jurajova mama Darina je šťastná, že stav jej...

Na mieru vyrobené implantáty v oblasti tváre stoja 10 000 – 32 000 eur a náklady hradí zdravotná poisťovňa.

Podľa prednostu kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Andreja Jenču pacientovi vymenili pôvodný implantát práve za titánový, urobený na mieru. Jurajovi Stopkovi pokrýva 34 percent lebečnej časti, je hrubý 1,5 milimetra a váži 125 gramov. Na fixáciu použili 21 skrutiek s priemerom 1,2 milimetra.

Juraj Stopka sa po tomto zákroku zotavuje rýchlejšie, ako predpokladali. „Postupne nadobúda stratené schopnosti. Dnes, tri mesiace po operácii, opäť komunikuje, je schopný sa samostatne pohybovať a vrátila sa mu chuť do života,“ netajil nadšenie prednosta kliniky. Pôvodne predpokladali, že regenerácia postihnutých tkanív potrvá jeden a pol až dva roky. Juraj lekárov a vedcov prekvapil aj tým, že už nebol taký apatický a mal chuť na partiu šachu, čo bolo predtým nepredstaviteľné. Podľa Jenčových odhadov by sa mal Stopkov stav do troch rokov ešte zlepšiť.

Samotný pacient si nevie život s novým implantátom vynachváliť, hoci mu pri chôdzi pomáha palička. Predtým bol odkázaný na vozík a bolo nemysliteľné, aby sám bez pomoci išiel na toaletu či vyšiel po schodoch. „Od operácie sa mám super, predtým to bolo zle. Zákroku som sa nebál, práve naopak, tešil som sa, lebo som vedel, že mi zmení život k lepšiemu,“ opísal Juraj Stopka svoje pocity. Šach si zatiaľ zahral iba s bratrancom, no už sa teší aj na súboj s členmi tímu, ktorý mu pomohol.

Z jeho pokroku sa teší aj Jurajova mama Darina: „Najhoršie boli posledné štyri roky. Stále sa mu točila hlava, síce rozumel všetkému, čo hovoríme, ale nevedel odpovedať. Nemohol chodiť von, nevládal, mal chodúle a aj tak sme ho museli držať, lebo padal aj s nimi. Nevedel sa ani vody poriadne napiť. Bol odkázaný na pomoc rodiny,“ opísala ťažké chvíle. „Teraz už vie vyjsť po schodoch sám, vie si umyť tvár aj zuby, predtým nevedel ani ústa otvoriť. Teraz cvičí, chodí na páse niekoľkokrát denne a s paličkou sa vie ísť prejsť von aj sám,“ dodala spokojne Jurajova mama.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #operácia #implantát #Nemocnica L. Pasteura