Kam pôjde liek proti ebole, povie výrobca

Nádejou na liečbu nebezpečnej eboly je vakcína, ktorá ešte nebola testovaná na ľuďoch. Podali ju už dvom chorým, ktorí sa nakazili týmto vírusom, ďalší dvaja by ju mali dostať. Vakcínu vyrábajú firmy v USA a v Kanade. Ak by bolo treba, priviezli by ju aj na Slovensko?

14.08.2014 12:00
Ebola, Libéria Foto: ,
V Monrovii, hlavnom meste Libérie, čítajú ľudia o aktuálnom dianí v krajine vrátane smrtiaceho vírusu ebola. Podľa Úradu verejného zdravotníctva je riziko rozšírenia eboly na Slovensko málo pravdepodobné.
debata (3)

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že vakcína by sa mohla k nám dostať iba vtedy, ak by ľudia súhlasili s testovaním lieku na sebe. Či by rezort výrobcu oslovil a požiadal, aby robil testy na Slovensku, na to denníku Pravda priamo neodpovedal.

„Dostupnosť skúšaného produktu by závisela od výrobných kapacít výrobcu a rozsahu epidémie,“ reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová. Zmluva s výrobcom sa podľa nej vopred nedá dohodnúť, keďže nejde o registrovaný li­ek.

Kanada, ktorá má približne 1 500 dávok vakcíny proti ebole, sa rozhodla časť darovať západnej Afrike, kde sa šíri epidémia. Malo by ísť o 800 až 1 000 dávok vakcíny, pričom konečný počet závisí od toho, koľko dávok si ponechá na výskum a klinické testy. Vakcínu kanadské štátne laboratórium vyvinulo pred pár rokmi, a potrebuje štyri až šesť mesiacov na to, aby jej vyrobilo viac.

Vakcínu proti ebole, ktorá doteraz nebola testovaná na ľuďoch, dostali dvaja Američania. Ich zdravotný stav sa zlepšil. Liek bude podaný aj dvom nakazeným libérijským lekárom. Podľa virológa Borisa Klempu to ešte nemožno považovať za dostatočnú vzorku, ktorá potvrdí účinnosť lieku.

Problém podľa neho je v tom, že neprešiel celým systémom klinického testovania. To, že ho podali pacientom, je len reakcia na šíriacu sa epidémiu. Za normálnych okolností by vakcínu určite nebolo možné používať. „Výsledky na zvieratách naznačujú, že by protilátka mala byť do budúcnosti účinná,“ dodáva.

Klempa vysvetlil, že lieky proti ebole fungujú na báze protilátok. „Protilátky sa viažu na jednotlivé vírusové častice a týmto ich inaktivujú – urobia nečinnými. Povedať jednoznačne, že máme liek na ebolu, ešte nemôžeme,“ dodal Klempa.

Paniku a strach z vírusu eboly vyvoláva skutočnosť, že vírus pôsobí pomerne rýchlo. To, čo ľudí v konečnom dôsledku zabíja, je krvácavosť, či už vnútorná, alebo vonkajšia. Dochádza k strate krvi a v dôsledku toho zlyhávajú vnútorné orgány.

„Či pacient prežije, záleží na jeho fyzickej kondícii, kmeni vírusu a na možnostiach liečby,“ uviedla podrobnosti vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Viera Morihladková. Dodáva, že zatiaľ sa využíva len podporná liečba – náhrada tekutín, udržanie vnútornej stability, udržiavanie tlaku krvi, okysličovanie, virostatiká a tíšenie bolestí.

Vírus sa medzi ľuďmi prenáša krvou, močom alebo slinami. Vírus eboly však podľa epidemiologičky Morihladkovej účinne zabíja mydlo, slnečné svetlo, sušenie, bielidlá a pranie v práčke. Na otázku, či sa už ebola či iné cudzokrajné ochorenia vyskytli v minulosti aj na Slovensku v predchádzajúcich rokoch, epidemiologička uviedla, že ebola nie, ale z ostatných diagnóz Slovensko eviduje 5–6 prípadov ochorení na maláriu.

Európska únia navyšuje rozpočet v boji proti šíreniu eboly na 11,9 milióna eur. „Do oblasti nasadí druhé európske mobilné laboratórium, s najväčšou pravdepodobnosťou bude nainštalované v Sierre Leone,“ dodáva Ingrid Ludviková, z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Úrad verejného zdravotníctva #vakcína #ebola