Vrátna tri týždne po zosuvoch vstáva z popola

Hluk z desiatok nákladných áut, ktoré vozia tony kamenia a zeminy, pílenie spadnutých stromov, ľudia, ktorí vo fúrikoch vyvážajú blato po povodni. Takto už tri týždne vyzerá každý jeden deň vo Vrátnej. A dolina sa postupne mení, čistí od následkov, ktoré za sebou zanechal prírodný živel.

14.08.2014 11:00
vrátna dolina, báger, záplavy, povodne, most, Foto: ,
Práce na čistení Vrátnej doliny pokračujú aj štvrtý týždeň po prívalovej vlne.
debata

„Darí sa nám zabezpečovať všetky záchranné práce. Robíme aj cez víkendy a na maximum ako sa len dá, vieme vyťažiť ľudí aj stroje, ktoré máme k dispozícii,“ hovorí starosta Terchovej Milan Laurenčík.

Veď po búrke sa do Vrátnej valilo 80– až 100-tisíc kubíkov kameňov, hliny a stromov zo svahov Hromové a Steny. Takmer polovicu sutín už odviezli, vyčistené je parkovisko aj nástupná stanica kabínkovej lanovky pri chate Vrátna, ktorá bola tiež zasiahnutá kamenno-bahennými prúdmi. Zo sutín vytiahli 12 rozbitých a poškodených kabínok, no zdá sa, že stĺpy lanovky poškodené neboli. To však bude jasné až z výsledkov geodetických meraní. „Tie sa konali minulý týždeň, ale výsledky týchto meraní zatiaľ nie sú známe,“ povedala Ľudmila Porubčanská zo strediska Vrátna. Turistom zatiaľ ako náhrada za odstavenú kabínkovú lanovku slúži sedačková lanovka v lyžiarskom stredisku na Pasekách.

Kamene a zemina, ktoré odvážajú zo zasiahnutých miest, zostávajú podľa slov prednostu Obecného úradu v Terchovej Františka Kadaša vo Vrátnej a slúžia pri prácach či už ako podklad pre cestu, alebo na spevnenie krajníc.

Cesta zo Starého Dvora po nástupnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb je pre vozidlá naďalej uzavretá, keďže v tom úseku sa upravuje koryto Vrátňanky, cesta, ako aj poškodený vodovod. „Hostí upozorňujeme, aby nechodili hlavne v blízkosti ťažkých strojov, aby nenastal úraz. Ľudia sú zvedaví, chcú zblízka vidieť, čo sa udialo,“ hovorí šéf Združenia turizmu Terchová Jozef Mičo. Na záchranné práce v súvislosti s kalamitou vyčlenila vláda zatiaľ 3,06-milióna eur. Na pomoc občanom postihnutým prívalovou vlnou a na odstraňovanie škôd na majetku obce vyhlásila Terchová verejnú zbierku. Ďalšiu zbierku od pondelka organizuje Združenie turizmu Terchová pod názvom Obnova Vrátnej. Mičo spresnil, že takto vyzbierané prostriedky použijú na obnovu turistických chodníkov, ktoré boli zničené či poškodené živelnou pohromou.

Na fotografii z 22. júla vidno, ako vyzerala... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina, kabínky Na fotografii z 22. júla vidno, ako vyzerala nástupná stanica kabínkovej lanovky deň po kalamite.
Vyčistená spodná stanica kabínkovej lanovky vo... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
lanovka, vrátna dolina, lanovky, kabínky Vyčistená spodná stanica kabínkovej lanovky vo Vrátnej doline.

Dolina sa teda postupne dostáva z najhoršieho, cestovný ruch sa však oživiť veľmi nedarí. „Najmä v tej prvej fáze boli veľké storná, pretože ľudia boli vystrašení, obávali sa, či sa dá vôbec dostať zo Žiliny do Terchovej, boli dezorientovaní informáciami z niektorých médií. Takže ten úbytok bol markantný. V súčasnosti nám najväčší problém nerobia následky kalamity, ale nepriaznivé počasie, ktoré je na Slovensku,“ dodáva Mičo.

Odporúčania pre turistov:

  • Vrátna dolina je po nedávnej povodňovej situácii prístupná do Štefanovej a na Starý Dvor
  • Horská záchranná služba neodporúča pohybovať sa po týchto chodníkoch: Chata Vrátna – Snilovské sedlo (zelená), Stará dolina – Sedlo za Kraviarskym (zelená), Starý Dvor – Chata na Grúni (modrá), Šútovo – Chata pod Chlebom (modrá)
  • Všetky ostatné turisticky značené chodníky sú otvorené a schodné, Dolné, Nové a Horné Diery sú priechodné, rovnako aj hrebeň Malej Fatry a Rozsutce
  • V prevádzke je sedačková lanovka na Pasekách

ZDROJ: Horská záchranná služba

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #záplavy #katastrofa #Vrátna dolina