Ústavný súd zistil 29 extrémnych súdnych prieťahov

Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS) v prvom polroku 2014 vyslovil v 29 nálezoch porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov v kategórii tzv. extrémnych prieťahov.

14.08.2014 15:46
debata (2)

Informovala o tom hovorkyňa ÚS Anna Pančurová. Doložila, že za extrémne prieťahy sa označujú konania pred všeobecnými súdmi, ktoré trvajú viac ako 13 rokov.

Neslávny rekord v dĺžke neukončeného konania patrí Okresnému súdu Čadca v dedičskom konaní, pri ktorom Ústavný súd konštatoval dokonca opakované porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prerokovanie veci v primeranej lehote v tom istom konaní pred všeobecnými súdmi. Konanie trvá 29 rokov.

O šesť rokov menej, teda 23 rokov, trvá spor, ktorý prejednával Okresný súd Bratislava II a začal sa podaním žaloby v januári 1992. V tom čase ešte maloletého sťažovateľa zastupovala jeho matka ako účastníčka konania o určenie otcovstva a o úhradu osobných potrieb proti žalovanému občanovi Talianska.

„Z hľadiska predmetu konania Ústavný súd považoval za nutné zohľadniť, že ide o vec týkajúcu sa osobného statusu, ktorej je potrebné prikladať mimoriadny význam aj z dôvodu zabezpečovania základných životných potrieb a sociálneho štandardu sťažovateľa,“ ozrejmuje dôvody rozhodnutia Ústavného súdu, ktorým vyslovil porušenie základných práv sťažovateľa, predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková.

Doložila, že spory o určenie otcovstva a úpravu práv a povinností k maloletému dieťaťu vo všeobecnosti nie sú po právnej stránke zložité a patria do štandardnej rozhodovacej agendy všeobecných súdov. Avšak na druhej strane možno najmä vzhľadom na nutnosť vykonania znaleckého dokazovania hodnotiť toto konanie ako fakticky zložité. Určitú mieru skutkovej zložitosti preskúmavaného konania ústavný súd pripustil vzhľadom na cudzí prvok na strane odporcu.

„Konania o určenie otcovstva si vyžadujú postup súdu s osobitnou starostlivosťou, preto ani skutková zložitosť nemôže zbaviť okresný súd zodpovednosti za to, že napadnuté konanie nebolo ani po viac ako 22 rokoch od jeho začatia právoplatne skončené. Z vykonaných procesných úkonov okresného súdu vyplynulo, že jeho postup v prevažnej časti trvania napadnutého konania charakterizovala nečinnosť a v podstatnej miere aj neefektívnosť,“ povedala Macejková.

Prehľad nálezov Ústavného súdu, v ktorých boli konštatované porušenie základného práva na konanie bez zbytočných prieťahov – extrémne prieťahy, je zverejnený na stránke ÚS v sekcii tlačové informácie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #súdne prieťahy #justícia