Kiska označil sankcie na Rusko za nutné riešenie

Obchodné záujmy nesmú byť nadradené základným hodnotám slobody a demokracie. Prezident Andrej Kiska to vyhlásil na svojom profile verejného činiteľa na sociálnej sieti Facebook. Reagoval tým na diskusiu o vplyve sankcii, ktoré Európska únia uvalila na Rusko, na slovenskú ekonomiku.

15.08.2014 13:22
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (546)

„Naša krajina už dvakrát v histórii pocítila, čo znamená nechať malú krajinu za korisť veľkému, oveľa silnejšiemu susedovi,“ vyhlásil. „V roku 1938 sa rozhodli veľmoci darovať Československo nacistickému Nemecku a dodali mu energiu k ďalšej expanzii, v roku 1968 sa nás nik nezastal proti komunistickému Sovietskemu zväzu.“

Podľa Kisku nám naša história dáva povinnosť byť krajinou, ktorá stojí pri ochrane slabších. V prípade, že nejaká krajina hrubo poruší medzinárodné právo alebo poruší ľudské práva, demokratická časť sveta musí podľa Kisku prijať účinné opatrenia. „Sankcie pre nás môžu znamenať aj istú ekonomickú stratu a všetci chceme veriť, že prechodnú a dočasnú, ale musíme byť pripravení túto stratu prijať,“ vyhlásil.

Sankcie boli podľa Kisku prijaté so súhlasom a dohodou všetkých vlád štátov Európskej únie a inú možnosť už nevideli ani štáty s najväčšou politickou a ekonomickou autoritou, napríklad Nemecko.

Fico narozdiel od Kisku považuje sankcie za nezmyselné

Predseda vlády Robert Fico naopak sankcie považuje za nezmyselné. „Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami, ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi SPP a Eustreamu.

Zároveň sa opýtal, komu vyhovuje, že Európska únia z hľadiska ekonomickej výkonnosti klesá a komu vyhovuje, že Ruská federácia má problémy z hľadiska ekonomickej výkonnosti a Ukrajina je ekonomicky prakticky na kolenách. „Ak je problém, riešme ho. Na to sú rôzne metódy, ako riešiť konfliktné situácie,“ dodal. Sankcie pritom označil za nezmyselné už predtým. Tieto vyjadrenia premiéra kritizovali opozičné politické strany, napríklad SaS, Most-Híd alebo KDH.

Členské štáty Európskej únie zaviedli voči Ruskej federácii sankcie za úlohu, ktorú Rusko zohráva pri konflikte na Ukrajine. Rusko na to reagovalo protisankciami, napríklad zákazom dovozu potravín z členských štátov únie. Aktuálne vzťahy medzi Európsku úniou a Ruskom ostávajú napäté.

546 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Andrej Kiska #Ukrajina