Víkend bude priať hubárom

Menej búrok a príjemne teplé počasie nás čaká v najbližších dňoch. Síce sa už blíži jeseň, ale ešte sa môžu vyskytnúť aj tropické horúčavy. Mal by to byť čas vhodný na výlety do hôr, zbieranie húb, ale aj na pobyt pri vode a opaľovanie.

15.08.2014 16:05
hríb, huba Foto:
Správy o hojnom výskyte húb prichádzajú zo všetkých kútov Slovenska.
debata

Meteorológovia v sobotu očakávajú ešte polooblačné až oblačné počasie, na severe a východe premenlivú, prevažne veľkú oblačnosť, miestami dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 18 do 23 stupňov, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 16 stupňov. V nedeľu má byť polooblačno a prehánky sa budú cez deň vyskytovať len ojedinele. V noci bude od 12 do 6 stupňov, cez deň 17 až 23 stupňov.

Aj keď sa v posledných dňoch citeľne ochladilo, najmä v noci a ráno, podľa klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavla Faška sa leto ešte neskončilo. Odvoláva sa na skúsenosti z minulých rokov, keď bývali letné teploty ešte aj v septembri. Dokonca sa môžu na chvíľu vrátiť aj tropické teploty.

„Nebude už veľa príležitostí, aby sa vyskytovali, ale ešte by som nevylúčil, že občas sa môže teplota vzduchu zvýšiť na 30 stupňov. Veď je ešte len polovica augusta. Dnes, v piatok 15. augusta bolo počasie podobné tomu, aké bolo pred rokom. Napríklad v Dudinciach vlani namerali 27,4 stupňa Celzia, čo bola najvyššia teplota na Slovensku. O päť dní neskôr bolo v Dudinciach 34,6 stupňa Celzia a v Hurbanove 34,5 stupňa. Vidieť, že ešte aj v tomto období sa môžu vyskytovať veľmi vysoké denné teploty vzduchu,“ vraví Faško.

Huby vraj rastú všade

Celkový vývoj naznačuje, že typické jesenné počasie by ešte nastať nemalo, aj keď poznať príznaky blížiacej sa jesene. Podľa klimatológa v druhej polovici augusta už nebude tak veľa zrážok ako doteraz. „Obdobie od polovice júla až do polovice augusta sa vyznačovalo tým, že takmer každý deň bola na Slovensku búrka. Teraz to už určite nebude, v tomto období sa počasie zvykne ustaľovať. Začína sa chodiť častejšie do hôr, lebo aj v horských oblastiach sa tvorí menej oblačnosti, vrcholy hôr nebývajú v hmle a nie je tam toľko zrážok,“ dodal Faško.

Cez víkend sa slovenské hory zaplnia hubármi, pre ktorých nastal raj na zemi. Správy o hojnom výskyte húb prichádzajú zo všetkých kútov Slovenska, počasie je na ich rast ideálne. V horách je vlhko, k tomu je ešte aj teplo, čo pretrváva dlhšiu dobu, a za ten čas malo podhubie možnosť rozrásť sa a zosilnieť. Zo silného podhubia potom vyrastajú mladé huby obrovských rozmerov. Potvrdil to aj hubár Pavol Remiaš, člen Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.

„Je to až neuveriteľné, aká bohatá je terajšia hubárska sezóna. Poznávaniu a zbieraniu húb sa venujem už vyše 45 rokov, ale takúto sezónu som v auguste ešte nezažil. Jeseň býva bohatá, ale v auguste je takéto niečo výnimočné. Huby rastú absolútne všade, dubáky, kozáky, kuriatka, suchohríby, málo je masliakov, ale už sa objavili aj bedle. Každý, kto nie je lenivý, tak huby nájde,“ povedal Remiaš.

Niektorí hubári sú už takí vyberaví, že zbierajú len dubáky a ostatné huby nechávajú tak. Podľa mykológa to nie je rozumné, pretože najlepšia a najchutnejšia je hubová zmes

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #huby #Slovenský hydrometeorologický ústav