Most SNP zabrali filmári. Nakrúcali detektívku podľa Dominika Dána

Bratislavský Most SNP sa v nedeľu vrátil do rokov deväťdesiatych, do čias, keď sa schyľovalo k jeho prechodnému premenovaniu na Nový.

18.08.2014 09:00
nakrúcanie, film, most SMP Foto: ,
Nakrúcanie detektívky na motívy knihy Dominiká Dána Červený kapitán zatvorilo v nedeľu na niekoľko hodín bratislavský Most SNP.
debata (1)

Od šiestej ráno po ňom sem a tam prechádzali autá éry, v ktorej sa delilo Československo. Béžový favorit, oranžový žigulík a čierny mercedes staršieho typu. Za volantom prvého odušu fajčil herec Marián Geišberg. Čudnú kolónu prísne sledovalo vozidlo filmového štábu. Režisér vydával pokyny, kamery sa podľa potreby presúvali.

Na moste sa nakrúcala detektívka na motívy knihy Červený kapitán. Jednej z prvých, ktoré napísal záhadný slovenský autor Dominik Dán. „Máme trochu problémy s počasím. Dej románu sa odohráva počas horúceho leta a to tohtoročné je skôr zamračené a upršané,“ prezradila Jana Kluková z tímu slovenskej produkčnej firmy Sokol Kollár. Kým včera sa slnko ukázalo, scény na bratislavskom kúpalisku Delfín sa nedávno museli zložito točiť za dažďa.

Hoci doprava bola na moste až do popoludnia čiastočne obmedzená, väčšine šoférov to príliš nekomplikovalo život. Policajti skoordinovaní s filmármi zabezpečovali jeho prejazdnosť. Mestská doprava síce trochu meškala, cestujúci čakajúci na zastávke na nájazde si však aspoň mohli zaujímavo krátiť čas.

„Dánovu knižku si kúpilo viac ako 100-tisíc čitateľov, veríme preto, že ľudí zaujme aj jej filmové spracovanie,“ zdôraznila Kluková. Dej knihy, plný prekvapení a zaujímavých zvratov, podľa nej úspech filmu reálne predurčuje. Ide o príbeh, na ktorého začiatku sa pri rekonštrukcii starého cintorína nájde rakva s pozostatkami bývalého kostolníka, ktorý má v lebke zatlčený klinec. Detektívi, ktorí prípad vyšetrujú, sa začnú zamotávať do spleti záhad a zistia, že ani cirkev, ani najvyššie vedenie polície, kde sa etablovali bývalí eštebáci, nemajú najmenší záujem odhaliť príčinu vraždy.

Herec Marián Geišberg stvárňuje jednu z postáv... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
nakrúcanie, film, most SMP, Marián Geišberg Herec Marián Geišberg stvárňuje jednu z postáv filmu.

Detektívny film Červený kapitán nakrúcajú filmári od mája. Náklady na produkciu odhadli takmer na dva milióny eur. Okrem Bratislavy sa bude nakrúcať aj v Česku a Poľsku. Režisérom filmu je Michal Kollár, okrem iných známych umelcov si v ňom zahrajú napríklad aj Ladislav Chudík, Zuzana Kronerová, Oldřich Kaiser či Michal Suchánek.

Zábery tohto filmu sa nakrúcali cez víkend aj na Uršulínskej ulici a Primaciálnom námestí, kde bratislavský magistrát povolil postaviť plošinu a priviezť dobové aj technické vozidlá. Pred týždňom sa podobne filmovalo pred „dvoma levmi“, budovou krajského policajného riaditeľstva. V pondelok sa zase má pokračovať na Odborárskom námestí, kde zrejme budú vznikať nočné zábery, keďže tu postavia agregát a osvetľovaciu techniku. V sobotu 23. augusta filmové štáby plánujú zabrať časť Štúrovej a Jesenského ulice.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #film #Marián Geišberg #Dominik Dán #Most SNP #Červený kapitán