Šoférujú s tromi a viac promile, pomôže až zhabanie auta?

Už nielen jedno či dve, ale tri a viac promile nafúka čoraz väčšie množstvo vodičov, ktorých zastaví policajná hliadka.

18.08.2014 20:00 , aktualizované: 19.08.2014 08:00
polícia, policajt Foto: ,
Policajti prichytili počas víkendu desiatky opitých vodičov po celom Slovensku.
debata (28)

Počas víkendu namerali šoférke (61) Renaultu Thalia v Černíku v Novozámockom okrese 3,5 promile a rekordmanom bol vodič (56) Renaultu Megane, ktorého hliadka zastavila predpoludním pred obchodným centrom v Michalovciach. Fúkať sa odhodlal až na policajnej stanici a pri opakovanej skúške mu namerali 3,92 promile.

Polícia preto začala kvôli takýmto šoférom uvažovať o povinnosti mať alkotestery v aute, ako to platí vo Francúzsku. Odborníci upozorňujú, že to by riešilo najmä zvyškový alkohol. Za jedno z možných riešení považujú zhabanie auta či motorky.

Takouto cestou sa vydali v niektorých škandinávskych krajinách. Najnovšie na tento krok pristúpili aj v Českej republike. Konfiškácia áut opitých vodičov platí aj vo Švédsku, hovorí odborník na liečbu závislostí Ľubomír Okruhlica.

Podľa neho je to stupňovanie tlaku, aby si verejnosť uvedomila, že takí vodiči sú nebezpeční najmä pre iných účastníkov cestnej premávky. „Na Slovensku by to znamenalo pripraviť legislatívne zmeny. Ale ak by ste takémuto vodičovi zhabali Harley Davidson alebo drahé auto, to by už pocítil,“ myslí si Okrúhlica. Dodal, že takému šoférovi by kamarát auto alebo motorku určite nepožičal.

Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel s možnosťou zhabať opitému vodičovi auto nesúhlasí. Otázne podľa neho je, čo s takýmto zhabaným autom či motorkou. „Prepadne štátu alebo sa po určitom čase vráti majiteľovi,“ pýta sa. Aj keď vo Švédsku platí, že auto v rukách opitého vodiča je nebezpečná zbraň a jeho zhabanie je eliminovanie nebezpečenstva pre ostatných šoférov, Ábel by pre previnilcov uprednostnil alternatívne tresty vo forme verejnoprospešných prác. „Ak vodič poruší rozhodnutie súdu, potom nech nasleduje trest väzenia,“ myslí si policajný viceprezident. Podľa neho pokuty od 300 do 1 300 eur sú u nás dostatočne vysoké.

V susednej Českej republike zhabanie auta umožňuje zákon v tých prípadoch, keď vodič šoféruje napriek zákazu. Ak súd rozhodne o konfiškácii, auto sa podľa hovorcu policajného prezídia Českej republiky Jozefa Bocána stáva majetkom štátu, s ktorým ďalej nakladá polícia.

K takémuto kroku sa prikláňa aj sudca Peter Šamko z Okresného súdu v Pezinku, ktorý sa týmito trestnými činmi zaoberá. Opitému vodičovi by podľa neho mali vziať vodičský preukaz na niekoľko rokov, najmä ak mu zistili aj iné priestupky. „Prípadne aj doživotné odňatie vodičského preukazu a ak je to možné, mala by okamžite nasledovať aj sankcia týkajúca sa prepadnutia motorového vozidla v prospech štátu,“ uviedol Šamko. Trestný zákon konfiškáciu auta síce umožňuje, ale jeho uplatnenie naráža na množstvo právnych prekážok.

Trestný zákon pozná dva inštitúty, ktoré znamenajú prechod súkromného majetku do štátnych rúk. Prvým je trest vo forme prepadnutia veci, druhým je ochranné opatrenie zhabanie veci. V prípade vodičov môže súd rozhodnúť o prepadnutí auta, ak bolo použité na spáchanie trestného činu. Ide o trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Zhabanie veci pripadá do úvahy aj vtedy, ak to vyžaduje bezpečnosť ľudí alebo majetku, prípadne iný obdobný verejný záujem.

Policajné hliadky prichytili počas víkendu okrem už spomínaných prípadov desiatky opitých vodičov po celom Slovensku. V Trnovci nad Váhom v okrese Šaľa nafúkal muž (43) jazdiaci na Renaulte Megan 3,1 promile. V rekreačnej oblasti Hôrka pri Zemplínskej šírave opitému motocyklistovi (38) s motorkou bez čísla namerali 2,25 promile. Ďalší 30-ročný motorkár na Honde nafúkal 2,23 promile. Takmer tri promile nafúkal vodič Fabie, ktorého zastavili policajti v Martine. Všetci už čelia obvineniam z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom