Ružomberskú sudkyňu trest zrejme neminie

Poprava dvoch nevinných žien z Liptovskej Lúžnej rozpútala boj medzi Generálnou prokuratúrou a Okresným súdom v Ružomberku. Ten si nechce pripustiť chybu, ktorú sudkyňa urobila tým, že nezabezpečila väzbu pre recidivistu Ivana Škrabáka, obžalovaného z nebezpečného vyhrážania sa svojej bývalej družke, ktorú napokon pripravil o život.

21.08.2014 15:25 , aktualizované: 20:00
ministerstvo spravodlivosti Foto: ,
Budova ministerstva spravodlivosti.
debata (10)

Tvrdí, že návrh mohla dať aj dozorujúca prokurátorka, a zároveň popiera, že tá by sudkyňu na väzbu upozorňovala. Nič to nemení na fakte, že sudkyňa, ktorá je podpredsedníčkou ružomberského okresného súdu, pôjde pred disciplinárnu komisiu.

Sudkyňa totiž mohla poslať Škrabáka do väzby hneď, ako sa 16. júla dostal na slobodu. Vo väzení sedel pol roka za to, že sa svojej expriateľke vyhrážal. Pritom necelý mesiac predtým prijala na neho obžalobu znovu za vyhrážanie sa tej istej žene. Do väzby ho nezobrala ani na následnom hlavnom pojednávaní 28. júla, ani po tom, čo ju na túto možnosť dvakrát upozornila v telefonickom rozhovore dozorujúca prokurátorka, čo zaznamenala aj do spisu.

Sudkyňa, ktorá bola ešte pred deviatimi rokmi prokurátorkou v Dolnom Kubíne, odmieta tvrdenia dozorujúcej prokurátorky. Krajský súd v Žiline, ktorý za ňu v tejto kauze poskytuje stanoviská, dokonca uvádza, že zápisnica zo spomínaného hlavného pojednávania „neodkazuje na žiadny úradný záznam, podľa ktorého mala dozorujúca prokurátorka telefonicky upozorniť do dvoch dní od podania obžaloby na uvedené skutočnosti zákonnú sudkyňu“. Sudkyňa poprela aj telefonické upozornenie, na ktoré poukazuje dozorujúca prokurátorka. „Zdôrazňujeme, že dozorujúca prokurátorka nepoukázala na žiadnu skutočnosť, ktorá by nasvedčovala, že obžalovaný by mohol pokračovať v trestnej činnosti,“ uviedol súd.

Generálna prokuratúra trvá na tom, že na existenciu dôvodov väzby Ivana Šrabáka bola sudkyňa zo strany prokurátorky upozorňovaná. „Sudkyňa Okresného súdu v Ružomberku svojím vyjadrením spochybňuje svoju kompetentnosť. Bolo zákonnou povinnosťou sudkyne preskúmať existenciu dôvodov väzby obžalovaného, ktoré zo súdneho spisu vyplývali," reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Podľa prokuratúry tá istá sudkyňa v minulosti už rozhodovala o vzatí Ivana Š. do väzby, poznajúc jeho kriminálnu minulosť.

Kto z týchto dvoch hovorí pravdu a kto klame, pokúsi sa rozlúsknuť generálny prokurátor Jaromír Čižnár spolu s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská upozorňuje, že z profilu vraha z Liptovskej Lúžnej sa dalo predpokladať, že bude aj naďalej páchať trestnú činnosť a má prístup k zbrani. Zabrániť tomu malo rozhodnutie súdu, ktorým by uvalil na neho preventívnu väzbu hneď po tom, čo opustil väzenie. Najmä keď prokuratúra podala na neho novú obžalobu za nebezpečné vyhrážanie.

Ak sudkyňa bude disciplinárne stíhaná za porušenie povinnosti sudcu, hrozí jej trest od krátenia platu až po vyzlečenie z talára. Závisí to od toho, ako jej pochybenie vyhodnotí disciplinárny súd. Podľa informácií Pravdy na ministerstve spravodlivosti prevláda názor, že sudkyni môže pohoršiť to, že nekonala sama od seba a nenavrhla pre nebezpečného páchateľa vyšetrovaciu väzbu. Či už v júni po podaní novej obžaloby na 42-ročného Ivana Škrabáka, alebo na hlavnom pojednávaní s ním koncom júla. Rezort spravodlivosti sa k celej kauze nechce zatiaľ podrobne vyjadriť, keďže ešte nemá preštudovaný spis.

Životom doplatila na nečinnosť zodpovedných orgánov pred dvoma rokmi aj pani Zuzana z Bratislavy. Tú zastrelil samopalom na ulici jej exmanžel, hoci na políciu podala opakovane sťažnosť, že sa jej vyhráža. Ten si za týranie posedel aj v base, súd ho však prepustil na kauciu. V tomto prípade nekonala okrem polície ani prokurátorka, ani sudkyňa. Prokurátorku už potrestali, trestu sa však vyhla a z prokuratúry odišla sama, bratislavská okresná sudkyňa na disciplinárny trest stále ešte čaká. Začiatkom augusta jej však pozastavili pre dôchodkový vek výkon funkcie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #súd #sudca #vražda #Liptovská Lúžna