Tehotnú podnikateľku Evu T.-Z. pustia z väzby na slobodu

Tehotnú podnikateľku Evu T.-Z, obžalovanú z objednávky vraždy manžela Ľudovíta, prepustia na slobodu. Najvyšší súd (NS) SR v piatok na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora proti rozhodnutiu senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z 13. augusta, ktorý vyhovel žiadosti ženy o prepustenie z väzby.

22.08.2014 11:03 , aktualizované: 12:30
debata (1)

„Rozhodnutie ŠTS sa stáva právoplatné, obvinená sa prepúšťa na slobodu,“ uviedla Kancelária predsedu NS SR. Žena je vo vysokom stupni tehotenstva, na verdikt NS SR čakala v nemocnici pre väzobne stíhaných v Trenčíne.

Obžalovaná v žiadosti o prepustenie z väzby argumentovala aj tým, že nemocnica pre väzobne stíhaných nie je vybavená na pôrod a popôrodnú starostlivosť, ohrozené by mohlo byť zdravie matky alebo dieťaťa.

Na súde žena deklarovala, že po pôrode sa bude zdržiavať u matky v obci Strání v Českej republike, 20 kilometrov od slovenských hraníc. Súd uznal, že na základe výnimočných okolností prípadu, teda vysokého stupňa tehotenstva, sa obžalovaná nedopustí trestnej činnosti a dodrží nariadené povinnosti.

Súd jej zakázal návštevy v dome v Chocholnej-Velčiciach, kde žila s manželom. Má aj zákaz priblížiť sa k manželovi na menej ako päť metrov, s výnimkou úradných miestností. Súdu musí oznámiť každú zmenu trvalého bydliska, z trvalého bydliska nesmie odchádzať na dlhšie ako 24 hodín.

Manžel podnikateľky sa vraj obáva o svoj život

Na verejnom zasadnutí súdu v Pezinku bol osobne aj manžel obžalovanej ženy, ale ani prokurátor, ani obžalovaná so svojím obhajcom nežiadali jeho výsluch. Jeho splnomocnenec navrhoval, aby ženu z väzby nepustili, manžel sa podľa neho obáva o svoj život. Žiadal, aby súd rozhodol o zákaze priblíženia obžalovanej k jeho klientovi, ako aj o zákaze užívania domu, v ktorom s manželom bývala.

„Ja som do dnešného dňa nikde v jeho výpovedi nezaznamenala, že sa obáva o svoj život,“ povedala obžalovaná. Podľa jej slov je celý prípad čisto vymyslený zo strany svedka Martina A. Prokurátor navrhoval, aby žiadosť obžalovanej súd zamietol. „Mám za to, že na dôvodoch väzby sa nič nezmenilo a naďalej trvajú,“ povedal.

Obhajca podnikateľky pripomínal, že ako jediný a výlučný dôvod preventívnej väzby sa stále opakuje dôvodná obava, že by jeho klientka dokončila skutok. Podľa neho neexistujú žiadne dôkazy, len výpoveď svedka Martina A., ktorý v jednotlivých výsluchoch stupňoval svoje vyjadrenia a pridával ľudí, ktorých by jeho klientka mala údajne zámer zavraždiť. V obžalobe je však len skutok objednávky vraždy manžela.

„Mám za to, že po podaní obžaloby nie sú dôvody väzby,“ povedal obhajca. Podľa neho obžalovaná absolútne nemá záujem sa kontaktovať s poškodeným alebo svedkami, má na zreteli iné veci, teda starostlivosť o svoje zdravie a zdravie dieťaťa, ktoré sa narodí.

Obhajca hovoril o tom, že pár mesiacov po obvinení ženy ju manžel vyzval na vrátenie daru, teda časti nehnuteľnosti, ktorú jej po svadbe daroval. Neskôr dal návrh na rozvod a plánuje aj žalobu o zapretie otcovstva. „Všetky tieto žaloby budú pre moju klientku veľmi náročné, tieto povinnosti ju budú vrchovato zamestnávať,“ dodal obhajca.

Žena je vo vysokom štádiu tehotenstva, aktuálne v ôsmom mesiaci, rodiť by mala na konci septembra. Na to upozorňovala aj 22. júla, keď súd prijal na ňu obžalobu a ponechal ju vo väzbe pre obavu z možného pokračovania v trestnej činnosti.

Na súde vyhlásila, že po pôrode podľa vlastných slov určite nebude mať žiadne myšlienky, aby riešila svojho manžela alebo hocikoho iného. Súd konštatoval, že dôvod preventívnej väzby trvá. Už v prípravnom konaní žiadala o prepustenie z väzby, ani vtedy neuspela.

Prípravu vraždy svojho manžela 32-ročná žena na júlovom verejnom zasadnutí odmietla. „Skutok, ktorý je mi kladený za vinu, odmietam. Ja som vraždu manžela neplánovala,“ povedala vtedy na súde obžalovaná podnikateľka. Hlavné pojednávanie tejto kauzy sa malo na súde začať 6. augusta, ale jeden člen senátu bol práceneschopný, takže plánovaný trojdňový termín zrušili.

Podnikateľku udal údajný najatý vrah

Podnikateľku s českým občianstvom zadržala polícia 24. januára tohto roka a 27. januára ju sudca vzal do väzby. S Ľudovítom sa poznala šesť rokov, ale manželstvo uzavreli v novembri minulého roka. Bývali spolu v obci Chocholná-Velčice v okrese Trenčín. Žena podnikala na Slovensku i v Českej republike, kde mala aj trvalý pobyt. Podľa vyšetrovateľov a prokuratúry o zavraždenie manžela požiadala svojho kamaráta Martina.

Údajne mala zabezpečiť zbraň a strelivo, čo sa jej nepodarilo, a tak Martinovi odporučila, aby Ľudovíta najprv napadol paralyzérom a potom ho zaškrtil. Ukázala mu aj priestory rodinného domu a pripravila plastové zaťahovacie pásky a gumové švihadlo, ktoré mal vrah použiť. Za vraždu mu údajne sľúbila 50-tisíc eur. Motívom vraždy bola snaha získať manželov majetok. Martin však vec oznámil polícii a je korunným svedkom proti podnikateľke.

Eva T.-Z. je obvinená za úkladnú vraždu blízkej osoby v štádiu prípravy so zámerom získať majetkový prospech, za čo jej hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Podnikateľka obvinenie popiera a tvrdí, že je založené na výpovediach svedka, ktorého považuje za nedôveryhodnú osobu. Údajný majetkový prospech ako motív vraždy označila za vykonštruovaný políciou.

Právnikovi tehotnej ženy podpálili mercedes

Novomestskému advokátovi Viliamovi Parákovi, ktorý obhajuje aj tehotnú podnikateľku Evu T.-Z, obvinenú z prípravy vraždy manžela, niekto úmyselne podpálil mercedes.

Informáciu priniesol server Čas.sk. Stačilo pätnásť minút, kým stálo auto v stredu v noci na parkovisku pri prírodnom kúpalisku Zelená voda. Páchateľ rozbil okno, auto polial horľavinou a podpálil. Parák podpálenie auta Novému času potvrdil. „Nemám chuť sa k tomu vyjadrovať,“ poznamenal.

Denník uviedol, že obhajca Viliam Parák pracoval v posledných týždňoch na dvoch veľkých prípadoch. Prvým bol prípad znásilnenia štyroch mladých dievčat. Kým jeho klientom Romanovi Č. (26) a Martinovi N. (23) pôvodne hrozilo až pätnásť rokov za mrežami, nakoniec dostal každý len štyri roky. Teraz sa venuje prípadu Evy T.-Z. (32).

Češka, ktorá sa na Slovensku vydala za vojaka a nasťahovala sa k nemu do domu v Chocholnej, je obžalovaná z objednania vraždy manžela. Je vo vysokom štádiu tehotenstva a momentálne sa rozhoduje o tom, či bude rodiť na slobode, alebo za mrežami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vražda #podpaľačstvo #podnikateľka #prepustenie #obvinenie #tehotná #manžel