V Rakúsku je už 25-tisíc zdravotníkov

Vyššie platy a lepšie pracovné podmienky ťahajú slovenských lekárov a zdravotné sestry do Rakúska. V susednej krajine môžu zarobiť dvoj- až trojnásobok našich miezd, na starosti majú menej pacientov a nemusia si brať toľko nadčasov ako u nás.

22.08.2014 20:00 , aktualizované: 23.08.2014 15:00
zdravotné sestry Foto: ,
Zdravotné sestry upozorňujú na nízke platy a zlé pracovné podmienky už niekoľko rokov, a to aj formou protestov.
debata (63)

Aj preto končia v Rakúsku tisícky našich zdravotníkov, ktorí sa neplánujú vrátiť späť. Kto sa však postará o našich pacientov?

Podľa rakúskeho veľvyslanca na Slovensku Markusa Wuketicha naši zamestnanci sú pilierom rakúskeho zdravotníctva. Povedal to v rozhovore pre teraz.sk. „Počet pracujúcich Slovákov v Rakúsku je asi 43-tisíc. Pozoruhodné je, že približne 25-tisíc z nich robí v zdravotníctve. Popravde, bez Slovákov by sa dostal tento segment do problémov,“ vyhlásil.

Na Slovensku robí v zdravotníctve 150-tisíc ľudí. Z toho je 40-tisíc registrovaných zdravotných sestier a takmer 24-tisíc lekárov. Do Rakúska teda odišla jedna sedmina našich zdravotníkov.

Prečítajte si glosu Martina Krna Zlá správa.

V domove dôchodcov neďaleko Grazu pracuje ako zdravotná sestra aj 26-ročná Veronika Katreniaková. Zlákal ju plat, ale aj prístup k zamestnancom. „Robím 12 hodín denne a môj denný zárobok sa pohybuje od 90 do 100 eur, v závislosti od stavu pacienta. Na Slovensku by som za rovnaký čas dostala 30 alebo maximálne 50 eur. Rakúske sestry pritom nepoznajú tlak, ktorý je u nás,“ hovorí.

Mzda lekára v slovenskom štátnom zdravotníckom zariadení bola v januári tohto roka od 1 000 do 6 000 eur podľa druhu nemocnice, dĺžky praxe a funkcie. Sestry a pôrodné asistentky zarábali priemerne 1 022 eur. Platy ostatných zdravotníckych pracovníkov sa pohybovali na úrovni 925 eur. Tieto čísla odrážajú hrubú mzdu aj s príplatkami.

„V Rakúsku zarobia sestričky minimálne dvojnásobok, teda nad 2 000 eur. To hovorí za všetko,“ uvádza predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. V prípade lekárov sú platové rozdiely podobné. Na Slovensku zarobia dva- až trikrát menej, ako u susedov. „Ale presne vyčísliť sa to nedá. Napríklad u súkromníkov sa platy líšia nielen v závislosti od počtu pacientov, ale aj v rámci špecializácií. Vyššia mzda však nie je jediným dôvodom odchodu,“ pripomína Mário Moro, viceprezident Asociácie súkromných lekárov na Slovensku.

Sestričky a lekári si v susednej krajine pochvaľujú najmä prehľadnejší systém a lepší prístup. „Sú tam jasne stanovené pravidlá, ktoré sa vyvíjali dlhodobo. Fungujú tam zákony aj pracovné inštitúcie. Ak má niekto problém a ozve sa, nikto na neho neútočí. Na Slovensku by vám povedali, ak sa vám nepáči, môžete ísť,“ vysvetľuje Kavecká.

Lekárov zastupuje Rakúska lekárska komora, ktorá má v systéme zdravotníctva silnejšie postavenie ako naša. Rakúska komora sa podieľa ako rovnocenný partner na každej zmene a to v záujme pacienta a lekára. Upozorňuje na to prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. „Pravidlá sú jasné. Občan – pacient platí a lekár poskytuje službu, za ktorú dostáva primerane zaplatené. Preto sa snaží vykonávať ju čo najlepšie. Lekárovi sa absolútne vychádza v ústrety,“ hovorí Kollár.

Pracovné nasadenie je aj v susednej krajine vysoké, zdravotníci to však rešpektujú. Okrem toho v Rakúsku majú sestry omnoho lepšie postavenie ako u nás. Zaoberajú sa skôr manažovaním sanitárov a zdravotníckych asistentov, ktorých majú pridelených. „Každá sestrička má pomocný personál. Nemusí prebaľovať, kŕmiť, podávať lieky, skôr rozdeľuje úlohy medzi ostatných. U nás robí sestrička úplne všetko, často aj upratuje,“ hovorí prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Ďalším dôvodom, prečo sa Slovákom v Rakúsku pracuje lepšie, je, že majú na starosti menej pacientov. „Keď si to porovnáme, v Rakúsku vychádza na jednu sestru sedem až osem pacientov, u nás aj 15. Ešte horšie je to počas nočných služieb. A to sa potom odráža na kvalite služieb, ktoré poskytnú,“ pokračuje Lazorová.

Podľa Mária Mora si v Rakúsku viac cenia aj lekárov. „Ich postavenie je neporovnateľné. Ak príde do nemocnice človek z akéhokoľvek sociálneho prostredia a vidí doktora, má rešpekt. U nás sme si z lekárov urobili nepriateľov štátu,“ pripomína.

Nehrozí, že o niekoľko rokov budeme mať na Slovensku nedostatok kvalifikovaných zdravotníkov? Podľa lekára piešťanskej nemocnice Petra Ottingera nie. Doplatí na to však kvalita. „Za hranice nám odchádzajú tí najlepší. A to je tragédia celej krajiny,“ hovorí. S otázkou, ako chcú odchod našich zdravotníkov riešiť a čím ich chcú motivovať zostať doma, sme sa obrátili aj na rezort zdravotníctva. Pripraviť odpovede do uzávierky však nestihli.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #zdravotníctvo #lekári #zdravotné sestry