Smer môže v mestách ťažiť z nejednoty pravice

Súboj o primátorské kreslá v krajských mestách medzi ľavicou a pravicou bude najsledovanejším v jesenných komunálnych voľbách.

24.08.2014 20:00 , aktualizované: 25.08.2014 07:00
komunálne voľby 2010 Foto: ,
Naposledy volili občania primátorov, starostov a mestských a obecných poslancov v novembri 2010.
debata (8)

Naposledy Smer obsadil radnice svojimi primátormi v štyroch krajských mestách z ôsmich. Či bude vládna strana opäť rovnako úspešná, alebo sa skôr presadia kandidáti pravice, ukáže sa vo voľbách 15. novembra. Okrem Košíc by mohli kandidáti Smeru ťažiť z výhody nejednotnej pravice, ktorej podpora sa rozdelí medzi viacerých kandidátov v Bratislave, Žiline a pravdepodobne aj v Nitre.

V hlavnom meste primátor Milan Ftáčnik kandiduje opäť ako nezávislý s podporou Smeru. Proti nemu sa postavia dvaja nezávislí Milan Kňažko a Ivo Nesrovnal, ktorý len pred niekoľkými dňami vystúpil z SDKÚ. Bratislavské KDH už dávnejšie vyhlásilo, že podporí Kňažka. K Nesrovnalovi má blízko strana Sieť.

Podľa politológa Michala Horského sa zdá byť duel v Bratislave „vopred rozhodnutý, lebo pravica vstupuje do volieb roztrieštene“. Ako povedal, podobne vidí situáciu aj v Košiciach napriek tomu, že sa pravica zjednotila na Rudolfovi Bauerovi z mikrostrany KDS. Jeho súperom bude doterajší primátor a poslanec Smeru Richard Raši.

Sociológ Pavel Haulík považuje situáciu pre Smer za horšiu ako pred štyrmi rokmi a pochybuje, že Smer obháji štyri primátorské miesta v krajských mestách. „Usudzujem podľa toho, že pri posledných voľbách, počnúc župnými až po eurovoľby vrátane prezidentských, sa ukázalo, že vo veľkých mestách boli výsledky Smeru horšie ako v parlamentných voľbách 2012,“ uviedol sociológ. Dodal, že Smer možno voličov nestráca, chodí ich však menej voliť.

Miesta primátorov krajských miest sa považujú za najprestížnejšie pozície v samospráve. Pre politické strany je dôležité, či ich kandidáti uspejú. Poslankyňa Smeru Jana Laššáková povedala, že súčasní primátori v Bratislave, Košiciach, Žiline a v Nitre preukázali, že vedia mestá riadiť. Verí preto, že opäť uspejú.

Poslanec KDH Pavol Abrhan dáva výrazne väčšie šance kandidátom, na ktorých sa pravica spoločne dohodne. Zatiaľ sú kandidačné listiny ešte otvorené, preto je podľa neho predčasné hodnotiť, kto by sa mohol presadiť.

V Žiline primátorskú pozíciu obhajuje Igor Choma zo Smeru. Jeho súpermi budú Martin Barčík podporovaný koalíciou strán Sieť, SDKÚ, Most-Híd, Nova, SaS, OKS. Vlastného kandidáta majú aj kresťanskí demokrati, ktorým je podpredseda hnutia Peter Belinský.

V Trnave je nepretržite 20 rokov primátorom nominant KDH. Doterajší primátor Vladimír Butko už nekandiduje, namiesto neho KDH navrhlo Jána Žitňanského, ktorý má podporu SDKÚ, Obyčajných ľudí, Mostu-Híd, Novy a Strany zelených. Strana Smer podporí ako kandidáta doterajšieho viceprimátora Trnavy Bystríka Stanka.

V Nitre sa opätovne o miesto primátora uchádza Jozef Dvonč podporovaný Smerom. Zatiaľ nie sú skončené rokovania, či ho podporí aj KDH. Pred štyrmi rokmi sa však za neho postavilo. Súperom Dvonča má byť Tomáš Galbavý. Kandidovať má ako nezávislý. Z SDKÚ odišiel v roku 2012. Podpore pravice sa brániť nebude.

V Trenčíne sa znovu uchádza o miesto primátora Richard Rybníček ako nezávislý. Je otázne, či strany budú schopné postaviť proti nemu konkurencieschop­ného kandidáta. Smer ani pravica zatiaľ vlastných kandidátov nepredstavili. Šéf krajskej organizácie Smeru Jaroslav Baška povedal, že majú pripravených viacero alternatív. Rozhodnú o nich až niekedy v prvej polovici septembra. Rovnako KDH ešte tému kandidáta neuzavrelo.

V Banskej Bystrici mieni byť aj ďalšie štyri roky primátorom Peter Gogola. Ten kandidoval v roku 2010 s podporou pravice. Teraz má vlastného kandidáta aj KDH Petra Lačného. Smer svojho nominanta ešte nepredstavil. Podľa našich informácií je možné, že buď podporí vlastnú kandidátku Ľubicu Laššákovú alebo šéfa banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice Jána Noska, ktorý ide do volieb ako nezávislý.

V Prešove okrem súčasného primátora Pavla Hagyariho kandiduje tiež mestská poslankyňa Andrea Turčanová, ktorá je kandidátkou KDH. Smer podľa krajského predsedu Stanislava Kubánka otázku kandidáta ešte neuzavrel.

Komunálne voľby sú posledným veľkým hlasovaním občanov pred parlamentnými voľbami, ktoré budú začiatkom roka 2016. Politológ Horský by podľa výsledkov volieb do samosprávy obcí a miest neposudzoval šance strán vo voľbách do Národnej rady. „Skutočný politický zápas o podporu občanov sa začne až na budúci rok,“ dodal Horský.

Podľa sociológa Haulíka komunálne voľby však uzatvoria istú etapu vývoja slovenskej politiky. „Očakávam veľmi búrlivé pohyby po komunálnych voľbách na ústrednej politickej scéne,“ poznamenal s tým, že niektoré strany a zoskupenia môžu stratiť na význame, iné sa môžu posilniť alebo sa objavia aj celkom nové strany.

Komunálne voľby sa uskutočnia v sobotu 15. novembra tohto roku. Voliči rozhodnú o nových predstaviteľoch samosprávy vo viac ako 2 900 obciach a mestách. Politické strany musia kandidačné listiny doručiť volebným komisiám najneskôr 21. septembra.

Rezort vnútra vyčlenil na voľby 8,7 milióna eur. Použijú sa najmä na zabezpečenie odmien členom volebných komisií, na úhradu tlače a distribúcie hlasovacích lístkov, informačných materiálov či výdavkov spojených s prevádzkou volebných komisií. Štatistický úrad dostane 1,1 milióna eur na výdavky súvisiace so spracovaním výsledkov volieb.

Kandidáti na primátorov

Bratislava

  • Milan Ftáčnik, nezávislý s podporou Smeru
  • Milan Kňažko, nezávislý s podporou KDH
  • Ivo Nesrovnal, nezávislý

Košice

  • Richard Raši, Smer
  • Rudolf Bauer, nezávislý s podporou KDH, SDKÚ, SMK, SaS, Nova, OKS

Trnava

  • Ján Žitňanský, KDH s podporou SDKÚ, Most-Híd, Obyčajní ľudia, Nova, Strana zelených
  • Bystrík Stanko, Smer

Nitra

  • Jozef Dvonč, Smer a zrejme aj s podporou KDH
  • Tomáš Galbavý, nezávislý

Trenčín

  • Richard Rybníček, nezávislý

Žilina

  • Igor Choma, Smer
  • Peter Belinský, KDH
  • Martin Barčík, Sieť, SDKÚ, Most-Híd, Nova, SaS, OKS

Banská Bystrica

  • Peter Gogola, nezávislý
  • Ján Nosko, nezávislý
  • Peter Lačný, KDH

Prešov

  • Pavol Hagyari, nezávislý
  • Andrea Turčanová, KDH s podporou SDKÚ, Most-Híd, Obyčajní ľudia, Nova

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pravica #primátori #Smer #komunálne voľby