Mesiace čaká na odpoveď, kto môže za smrť jej syna

"Minulý mesiac by mal náš Maroško 15 rokov, bohužiaľ, nedožil sa ich. V marci za zvláštnych okolností po nenáročnej operácii nohy zomrel," začína rozprávať príbeh plný sĺz pani Elena Ištvánová.

25.08.2014 14:00
debata (2)

Prečo jej syn zomrel, dozvedela sa až po piatich mesiacoch, nezodpovedaných otázok má však stále dosť. Odpovede na ne čaká od polície. Na svoj prípad upozornila na blogu denníka Pravda.

Pani Ištvánová mala podozrenie, že pri operácii pochybila nemocnica. Obrátila sa preto na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj na políciu. Tá nariadila pitvu, na ktorej výsledky čakala päť mesiacov. Pitva potvrdila, že chlapec zomrel v dôsledku upchatia hadičky, z ktorej mu neodtekala tekutina z mozgu. Kto je zodpovedný za jeho smrť, však ešte nie je známe.

„Všetko sa naťahuje, trvá to veľmi dlho. Prešlo päť mesiacov, kým som sa dostala k pitevnému protokolu. Musela som oň opakovane žiadať. Obrátila som sa na políciu aj na ministerstvo spravodlivosti. A to ešte nie je koniec šetrenia, súdni znalci si termíny predlžujú a vy čakáte bezmocní a zúfalí, bez reálnej možnosti brániť sa takémuto správaniu,“ dodala Ištvánová. Tvrdí, že dnes neexistuje nikto, kto by v takom prípade pomohol, na koho by sa dalo odvolať.

Prečo vypracovanie pitevného protokolu trvalo tak dlho a v akom štádiu je vyšetrovanie, polícia nekomentuje. Krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Petra Kováčiková tvrdí, že ide o prípad, ktorý sa ešte vyšetruje. „V súčasnej dobe prebieha ďalšie znalecké dokazovanie a z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie,“ povedala hovorkyňa.

Ištvánová tvrdí, že vyšetrovanie stojí pre znalecké posudky. Znalci si lehoty na ich odovzdanie predĺžili trikrát, najnovšie si vyšetrovateľ prizýva ďalšieho znalca z oblasti neurochirurgie. Kým vypracuje posudok, pretečie podľa nej ešte veľa vody. „Prečo na Slovensku nie je zákon, ktorý by to viac reguloval a postihoval?“ pýta sa.

Ak má občan námietky proti postupu súdneho... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
ministerstvo spravodlivosti Ak má občan námietky proti postupu súdneho znalca, mal by sa obrátiť na ministerstvo spravodlivosti, ktoré má nad nimi dozor.

Znalecký posudok, bez ktorého polícia nemôže ďalej postupovať vo vyšetrovaní, môžu znalci vypracovávať aj niekoľko mesiacov. Zákon totiž nestanovuje lehotu na vypracovanie takejto správy, znalci si ju predlžujú podľa toho, ako majú čas. Potvrdzuje to aj lekár – súdny znalec, ktorého denník Pravda oslovil a ktorý chce zostať v anonymite.

„Na znaleckom posudku pracujem mesiac, ale môže to byť aj pol roka. Závisí od času, ktorý mám k dispozícii. Lehotu na vypracovanie posudku mi určuje vyšetrovateľ alebo súd, keď nestíham, pretože robím aj inú prácu, požiadam o predĺženie lehoty,“ hovorí lekár.

Advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS si myslí, že lehoty za dodanie posudku by si mal strážiť vyšetrovateľ, aj napriek tomu, že za jej nedodržanie nie je žiadna pokuta. „Za dodržanie stanovenej lehoty by mal podľa nášho názoru zodpovedať aj príslušný policajt, ktorý by mal znalca upozorniť na dodržiavanie určenej lehoty,“ myslí si Humeník.

Vyšetrovatelia však tvrdia, že na súdnych znalcov nemajú dosah. „Zostáva mi len tlačiť na znalca, aby mi posudok vypracoval, tí však majú svoje termíny, nám nezostáva nič, len čakať,“ tvrdí zdroj z prostredia polície.

Ak má občan pochybnosti o priebehu vyšetrovania, Kováčiková odporúča obrátiť sa na prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa. Ak má námietky voči postupu súdneho znalca, tak na ministerstvo spravodlivosti, ktoré má nad nimi dozor. Jeho hovorkyňa Alexandra Donevová tvrdí, že každý prípad je iný, preto je aj iné každé znalecké skúmanie aj čas na vypracovanie posudkov.

„Súd alebo iný orgán verejnej moci v uznesení, ktorým priberie znalca do konania, stanovuje dobu potrebnú na vypracovanie podľa osobitostí každého jedného prípadu zvlášť,“ dodala. Zákon meniť neplánujú. Vysvetlila to tým, že súdy alebo polícia sa nesťažujú na prieťahy zo strany súdnych znalcov.

Ministerstvo však môže udeliť pokuty. Tie podľa advokáta Humeníka pri prieťahoch ustanovuje zákon o znalcoch, pri fyzickej osobe sa môžu vyšplhať na 1 650 eur, pri firme do sumy 33 190 eur. Rezort tiež môže znalcovi zakázať činnosť na rok alebo ho vyčiarknuť zo zoznamu. Tento rok za prieťahy potrestal 6 znalcov, dvaja dostali písomné napomenutie, štyria spolu pokutu 1 950 eur.

Elena Ištvánová si na otázku, či pri operácii jej syna pochybil lekár, alebo nie, ešte počká. Okrem polície to musí potvrdiť aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. A ten tiež nemá lehoty. „Úrad zisťuje, či poskytovatelia postupovali v súlade s právnymi predpismi. O výsledku môže úrad informovať až po ukončení dohľadov,“ uvádza hovorkyňa úradu Soňa Valášiková. Termín, kedy bude dohľad skončený, nespresnila.

Výzva

Máte aj vy zlé skúsenosti so zdravotnou starostlivosťou? Riešili úrady vaše problémy a sťažnosti pomaly, nesprávne a neochotne? Pošlite nám svoje podnety a príbehy na e-mailové adresy: pravda@pravda.sk alebo na domov@pravda.sk. Do predmetu správy uveďte Sťažnosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotná starostlivosť