V bojovej jednotke EÚ bude 560 slovenských vojakov

Odborníkmi na radiačnú, chemickú a biologickú ochranu prispeje Slovensko do spoločnej bojovej skupiny EÚ štyroch krajín Vyšehradskej štvorky.

25.08.2014 09:42
armáda, vojaci Foto: ,
Na Slovensko čakajú v bojovej skupine úlohy v oblasti rádiologickej, chemickej a biologickej obrany.
debata (32)

Celkovo armáda vyčlení 560 vojakov a náklady na ich prípravu si vyžiadajú 6,7 milióna eur. Skupina má byť v pohotovosti v prvom polroku 2016. Nasadené sily majú byť na cieľovom území od rozhodnutia Európskej únie do 10 dní. Slovenskí vojaci budú pôsobiť tiež ako dopravná rota, zdravotníci či tímy na odstraňovanie výbušných zariadení.

Z ostatných krajín Vyšehradskej štvorky najviac vojakov vyčlení Poľsko až 1 450, Česko 650 a Maďarsko 600. Na Slovensko čakajú v bojovej skupine kľúčové úlohy v oblasti rádiologickej, chemickej a biologickej obrany. Podľa slov bývalého náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl Petra Vojteka Slovensko patrí k špičke práve v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej obrany.

Vytvorenie spoločných bojových skupín sa javí ako výborná cesta aj z hľadiska úspory jednotlivých krajín, keďže každá krajina bude zodpovedať za inú oblasť a na tú bude vynakladať prostriedky. Ostatné krajiny tak v danej oblasti výrazne ušetria. Podľa ministerstva obrany bojové skupiny by mohli byť nasadené maximálne vo vzdialenosti 6 000 kilometrov od Bruselu.

Ich zámerom by predovšetkým bolo oddelenie znepriatelených strán, nastolenie mieru, zabezpečenie zásobovania, predchádzanie konfliktom. Vojská by boli nasadené pri presadení embarga, evakuácii osôb alebo by asistovali iným medzinárodným organizáciám v humanitárnych operáciách.

Podľa informácií rezortu obrany predpokladané náklady na nasadenie vojakov na 30 dní by predstavovali 72 miliónov eur a pri maximálnom nasadení 120 dní by bolo potrebných 109 miliónov eur. V nákladoch na prípravu však nie sú zarátané výdavky spojené s nákupom techniky pre dopravnú rotu vo výške vyše 10 miliónov eur.

Otázka vybudovania spoločnej bojovej skupiny sa stala témou už niekoľkých predsedníctiev V4. Prvýkrát sa o nej začalo diskutovať v roku 2007 na rokovaní náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl. V uplynulých rokoch prebehlo množstvo stretnutí, ktoré spoločný zámer krajín potvrdili.

„Podieľal som sa na vytvorení koncepcie spoločných bojových skupín, ktorá sa zakladá na stabilnom formovaní skupín na medzinárodnej úrovni a z pohľadu Slovenska ju vnímam veľmi pozitívne. V rámci nízkych rozpočtov, s ktorými členovia V4 disponujú, je to dobrá cesta, ako využiť potenciál jednotlivých krajín,“ povedal generál Vojtek. Ako dodal, v budúcnosti by sa malo uvažovať o koncepciách s podobným cieľom, ktoré by viedli k vytvoreniu spoločných skupín na medzinárodnej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #V4