Bratislava si SNP pripomenie už 27. augusta

Dlažba polepená vtáčím trusom, na viacerých miestach krivá a rozbitá. Nápisy sprejerov, poškodené písmená verša Pamätaj, živý, na rok štyridsiaty štvrtý...

25.08.2014 15:00
námestie snp, pamätník, bratislava Foto: ,
Námestie SNP v Bratislave s pamätníkom.
debata (8)

Dvaja turisti omrvinkami z rožkov kŕmia holuby. Spiaci bezdomovec si ustlal v príjemnom tieni. Ďalší dvaja na lavičke popíjajú pivo z plastovej fľaše. Trávnik naokolo je však pekne pokosený a stromy upravené.

Súsošie SNP v centre Bratislavy, ktoré najnovšie už nezávislý primátorský kandidát pre jesenné komunálne voľby Ivo Nesrovnal nazval „pamätníkom komunistickej lži“, dlhodobo chátra. Aj teraz, krátko pred okrúhlym 70. výročím udalosti, sa na ňom urobili len základné úpravy.

„Na zabezpečenie dôstojných osláv SNP mesto vyčlenilo približne 25-tisíc eur,“ uviedol hovorca Stanislav Ščepán. Spresnil, že z okolia pamätníka a z rovnomenného námestia už napríklad magistrát dal odstrániť veľkoplošné pútače – hypercuby a postupne odstraňuje aj malé reklamné zariadenia. Chodník od Poštovej ulice je nanovo vyasfaltovaný, zintenzívnilo sa čistenie celej lokality, vysadili sa okrasné rastliny. Pribudli tu aj nové betónové odpadkové koše, dosť nevhodne sú však prilepené priamo k podstavcu pamätníka.

Hlavné mesto si výročie Povstania pripomenie už v stredu 27. augusta. „Spomienková slávnosť pred pamätníkom sa začne o 16. hodine. Okrem primátora Milana Ftáčnika a zástupcov samosprávy by sa na nej mal zúčastniť aj premiér a ďalší vysokí predstavitelia štátu,“ informoval Ščepán. Od 16.30 do 19.-tej hodiny budú potom oslavy pokračovať na Partizánskej lúke v mestskom lesoparku. „Chystá sa tam bohatý kultúrny program a výstava dobových vojenských vozidiel a vojenskej techniky,“ doplnil hovorca.

zväčšiť
oslavy 70. výročia SNP

S istou revitalizáciou námestia sa podľa Ščepána počíta aj v súvislosti s 25. výročím 17. novembra. „Perspektívne sa uvažuje o tom, že by sa celé stalo pešou zónou a v jeho spodnej časti by sa rozšíril verejný priestor, pričom v podzemí by sa vytvorili parkovacie plochy,“ uviedol hovorca.

Zatiaľ však mesto a mestská časť Staré Mesto vedú skôr spory o tom, ako námestie s priľahlými ulicami upratovať. O čistenie lokality sa totiž obe samosprávy delia, pričom Staré Mesto súčasný spôsob kritizuje ako zložitý a neefektívny. „Prípadná koordinácia čistenia a upratovania ulíc a verejných priestorov v centre Bratislavy s mestskou časťou je však limitovaná platnosťou zmlúv s dodávateľskými organizáciami,“ zdôvodnil Ščepán, prečo sa v súčasnosti systém nedá zlepšiť.

Podľa Vladimíra Segeša z Vojenského historického ústavu by sa predovšetkým mal každý národ o pamiatky histórie starať trvalo, nielen v rokoch rôznych výročí. Segeš si je vedomý, že postoj k sviatku SNP slovenskú spoločnosť stále polarizuje aj súsošie, ktorého autorom bol komunistickému režimu poplatný umelec Ján Kulich, bolo vytvorené v istej historickej epoche, takže mu možno kadečo vyčítať. „V každom prípade je však deň výročia SNP uznaný za významný štátny sviatok a primerane k tomu by sme sa k nemu mali správať,“ zdôraznil. Nesrovnalovo prirovnanie odborník komentovať odmietol so zdôvodnením, že je „alergický na politikov, ktorí si podobnými výrokmi obvykle prihrievajú volebnú polievočku“.

Pôvodne sa Námestie SNP už od roku 2000 malo začať postupne meniť na atraktívnu pešiu a oddychovú zónu, pričom život z neho sa mal presťahovať aj do podzemia. Zároveň mala byť zachovaná jeho pietna funkcia. Obnovu námestia „v znamení príchodu nového milénia“ bývalý primátor Andrej Ďurkovský zdôvodňoval snahou „konečne Bratislavu zmeniť z provinčného mesta na moderné európske veľkomesto“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP