Videozáznam zmení rétoriku vodiča, vraví policajt

Dvom bratislavským dopravákom sa začína popoludňajšia služba. Policajt na sedadle vodiča vloží do zapaľovania kľúč, aby naštartoval motor. Týmto jednoduchým úkonom sa zároveň rozsvieti dotyková obrazovka po jeho pravej strane. Prstom na ňu ťukne, aby si overil, či ich vozidlo správne zobrazilo na digitálnej mape. Po rýchlej kontrole, či počítač reaguje, zaradí rýchlosť a policajti môžu vyraziť na cesty, aby dohliadli na disciplinovanosť vodičov.

25.08.2014 12:00
polícia, inteligentné auto, Soitron, kontrola... Foto: ,
Inteligentné auto sa navonok od bežného policajného ničím nelíši. Jeho výnimočnosť sa skrýva v technickej výbave.
debata (11)

Rádio majú počas jazdy pustené potichu, aby náhodou neprepočuli pípnutie alarmu. Vtedy ich totiž inteligentné auto upozorňuje na nepoctivého vodiča.

Inteligentné auto sa navonok od policajného ničím nelíši. Jeho výnimočnosť sa skrýva v technickej výbave. Tá napríklad upozorňuje policajtov na okoloidúcich vodičov s neplatným STK preukazom, s neobnovenou emisnou kontrolou či nebodaj kradnutým vozidlom. A nemusia pritom ani vystúpiť z auta.

Policajti sú s jednoduchšou verziou populárneho Kitta z amerického seriálu Knight Rider spokojní, šetrí im totiž čas. Pri bežnej kontrole vodiča stačí vložiť jeho doklad do čítačky na monitore a systém ich automaticky upozorní na všetky nezrovnalosti. Nemusia strácať čas zdĺhavým lustrovaním dokladov cez vysielačku. „Odľahčuje aj prácu našich kolegov v operačnom stredisku. Nezaťažujeme ich lustráciou, vieme si vylustrovať osobu, či nie je napríklad v pátraní,“ hovorí príslušník oddelenia cestného dozoru vo výkone služby z Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave. Na lustrovanie môžu použiť občiansky, vodičský alebo technický preukaz. Cez jediný doklad dokážu policajti preveriť všetky, ktoré boli vydané na jeho meno. Majú tak dokonalý prehľad o spáchaných priestupkoch vodiča, výške pokút, ktoré musel uhradiť, či o platnosti jeho osobných dokladov. Na základe týchto informácií vedia rýchlejšie určiť, akú výšku pokuty majú za dopravný priestupok vodičovi udeliť.

Asi najzaujímavejšou technickou vymoženosťou je softvér na rozpoznanie poznávacích značiek okolitých áut. Ak má vodič doklady v poriadku, evidenčné číslo vozidla sa na monitore zobrazí v sivej kolónke. V prípade neplatnej STK či emisnej kontroly pípne alarm a kolónka je oranžová. Na auto, ktoré je nahlásené ako kradnuté, upozorňuje sýtočervená farba. Posledný variant však policajti zatiaľ v praxi riešiť nemuseli. Ani na tejto okružnej jazde po Bratislave nenatrafili na nikoho, kto by nemal doklady či auto v poriadku.

Inteligentné auto je vpredu vybavené malou kamerou. Tá dokáže počas jazdy monitorovať všetko, čo sa deje na ceste a obraz prenáša na monitor počítača. „Kamerový systém slúži najmä pre našu ochranu. Je to nespochybniteľný dôkaz pre policajta, ale aj pre vodiča,“ vysvetľuje policajt. Kamera dokáže zachytiť akýkoľvek priestupok od prejazdu na červenú, nedovolené odbočenie až po nepripútanie sa vodiča bezpečnostným pásom. „Dokonca je vidieť, či vodič používa počas jazdy mobilný telefón, čo je tiež jedna z príčin dopravných nehôd,“ spresňuje. Ako reagujú agresívni vodiči po spáchaní priestupku na dôkaz v podobe kamerového záznamu? „Sú prekvapení. Len čo však vodičovi ukážeme videozáznam, hneď zmení svoju rétoriku,“ vraví dopravák.

Systém, na ktorom funguje inteligentné auto, vyvinula dodávateľská firma Soitron. Funguje na princípe SIM karty, ktorá sa používa aj v mobilných telefónoch. Systém umožňuje nielen sledovanie pohybu hliadok medzi policajtmi navzájom. Situáciu na cestách vyhodnocujú aj pracovníci na operačnom stredisku dopravného dispečingu.

Vozidlo je vpredu vybavené malou kamerou. Tá... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
polícia, inteligentné auto, Soitron, kontrola identity, kontrola Vozidlo je vpredu vybavené malou kamerou. Tá dokáže počas jazdy monitorovať všetko, čo sa deje na ceste a obraz prenáša na monitor počítača.

O tom, že technika je nielen veľkým pomocníkom, ale dokáže byť aj zradná, vedia svoje aj dopraváci. „Všetko funguje na princípe informatiky a siete. Mnohokrát, ak máme slabý signál alebo je preťažená telekomunikačná sieť, je lustrovanie zdĺhavé, niekedy dokonca vôbec nie je možné,“ vymenúva policajt. Vtedy zaťažujú nielen vodičov dlhým čakaním, ale aj kolegov v operačnom stredisku.

Podľa policajtov má inteligentné auto viac plusov ako mínusov. Pomocníkom je napríklad aj v prípade, keď nestihnú vodiča po spáchaní priestupku zastaviť. Bez inteligentného auta by museli uháňať za vozidlom, takto stačí, keď si na digitálnej mape pozrú, kde hliadkujú ďalšie vozy. Hliadku, čo je najbližšie v smere unikajúceho vozidla, oslovia o pomoc poslaním elektronickej správy cez počítač.

Ministerstvo vnútra pustilo na cesty od začiatku tohto roka 31 áut vybavených inteligentným systémom. Podľa hovorcu Petra Lazarova stále prebieha len pilotná prevádzka v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji. Autá nevyužívajú len dopraváci, ale aj poriadková polícia. O občasných výpadkoch systému na ministerstve nevedia. „Nie sú ani hlásené také chyby, ktoré by bránili využívaniu tejto technológie. Ak sa objavia poruchy, tak sú priebežne odstraňované, aby nebola obmedzená funkčnosť systému,“ reagoval Lazarov. Do konca tohto roka chcú rovnakým systémom vybaviť celkovo 780 áut.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #videozáznam #dopravná polícia