Odchod zdravotníkov štát riešiť nebude

Sťahovanie slovenských zdravotníkov do Rakúska, o ktorom písala Pravda, je podľa štátu prirodzeným výsledkom voľného trhu práce.

26.08.2014 12:00
zdravotné sestry, zdravotníctvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

Vlastné zlyhanie si nepripúšťa. Naši lekári a sestry vraj majú dostatočné mzdy a okrem toho množstvo benefitov. Otázkou, ako si kvalitných ľudí udržať, sa rezort zdravotníctva nijako špeciálne nezaoberá.

Len pred niekoľkými dňami rakúsky veľvyslanec na Slovensku Markus Wuketich povedal, že naši zamestnanci sú pilierom rakúskeho zdravotníctva. „Približne 25-tisíc z nich robí v našom zdravotníctve. Popravde, bez Slovákov by sa dostal tento segment do problémov,“ vyhlásil pre teraz.sk.

Ministerstvo zdravotníctva to komentuje jednoducho – každý má možnosť voľby. „Ak si absolvent nevie nájsť po ukončení štúdií prácu u nás za jemu primeraných podmienok, odchádza hľadať uplatnenie inde,“ hovorí riaditeľka komunikačného odboru rezortu Zuzana Čižmáriková s tým, že motiváciou zdravotníkov nie je plat, ako sa ľudia často domnievajú. V Rakúsku však zarábajú dvoj- až trojnásobok.

„V súčasnosti sú platy lekárov a sestier v štátnych nemocniciach na slovenské mzdové hladiny nadpriemerné,“ pokračuje Čižmáriková. Mzda lekára v slovenskom štátnom zdravotníckom zariadení bola v januári tohto roka od 1¤000 do 6¤000 eur podľa miesta, dĺžky praxe a funkcie. Sestry a pôrodné asistentky zarábali priemerne 1¤022 eur. Platy ostatných zdravotníckych pracovníkov sa pohybovali na úrovni 925 eur. Tieto čísla odrážajú hrubú mzdu aj s príplatkami.

To, že peniaze nie sú hlavným dôvodom odchodu, si myslí aj analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay. „Áno, vyšší plat môže byť zaujímavý pre ľudí, ktorí pracujú v blízkom Rakúsku až po Viedeň. Ale čím ďalej idú, tým viac sa musia prispôsobovať, sťahovať svoje rodiny a žiť istým štandardom. Omnoho dôležitejšia je atmosféra na pracovisku, možnosť kariérneho postupu či priestor na sebarealizáciu,“ hovorí Szalay.

To všetko dostanú zdravotníci aj u nás, oponuje ministerstvo. „Majú možnosť rôznych nefinančných benefitov. Môžu si flexibilne rozvrhnúť pracovný čas, súbežne vykonávať súkromnú prax alebo dostať platené voľno na vzdelávanie,“ objasňuje Čižmáriková.

Takisto nesúhlasí s tým, že by si naši zdravotníci museli brať množstvo nadčasov a počas služieb boli unavení a nervózni. „V priemere odpracujú vrátane všetkých typov pohotovostí a služieb zhruba toľko ako iní pracovníci v národnom hospodárstve,“ vraví Čižmáriková.

Szalay dodáva, že migrácie zdravotníkov sa netreba báť. „Sú to prirodzené pohyby po otvorení hraníc. Myslím si, že aj na Slovensko bude prichádzať čoraz viac Ukrajincov. Miesta, ktoré ostanú voľné, niekto bude musieť obsadiť.“

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva