Liečba bez chemoterapie? Nová nádej do budúcnosti

Vedci predpovedajú, že o 20 rokov by už onkologickí pacienti nemuseli podstupovať liečbu chemoterapiou.

26.08.2014 15:00
debata (3)

Britská vláda začala veľký projekt, ktorý by mal odhaliť gény, ktoré sú zodpovedné za rakovinu a zriedkavé choroby. Ak ich nájdu, potom dokážu „ušiť“ liečbu pacientovi priamo na mieru. Projekt by mal byť dokončený v roku 2018.

Výskum bude primárne venovaný hlavne zákernej rakovine, ktorá ročne pripraví o život tisícky ľudí. Vedci budú skúmať genetickú výbavu nielen zdravých, ale i rakovinotvorných buniek. V bunkách ľudského tela sú zakódované tri miliardy písmen genetickej abecedy, ktoré vytvárajú približne 20-tisíc génov. O niekoľko rokov by tak mohla byť chemoterapia a jej nežiaduce vedľajšie účinky nahradené sofistikovanými liekmi, ktoré môžu opraviť jednotlivé chybné gény.

Riaditeľ Ústavu experimentálnej onkológie SAV Ján Sedlák si myslí, že aj po objavení takéhoto lieku sa bude chemoterapia využívať. „Problém je v tom, že rakovina nie je jedna choroba. Preto aj o 20 rokov sa budú používať kombinácie postupov s využitím chemoterapie a nových rádioterapeutických prístupov ako napr. protónová alebo iónová terapia,“ dodal Sedlák. Cielená liečba je podľa neho likvidácia nádoru s minimalizovaným poškodením zdravého tkaniva a dnes už takýto cielený liek na rakovinu existuje a tým je biologická liečba.

„Počul som, že sa pracuje na vývoji takýchto liekov, myslím si, že si ešte budeme naň musieť počkať,“ hovorí k výskumu britskej vlády Miroslav Hrianka zo Slovenskej myelomovej spoločnosti – Klub pacientov. Biologická liečba je podľa neho účinná a stále sa vyvíjajú v tomto smere nové molekuly, ktoré sú účinnejšie a majú menšiu toxicitu. „Pacienti to vnímajú veľmi pozitívne a sú od lekárov aj informovaní,“ povedal zástupca pacientov.

Na Slovensku bolo za rok 2012 evidovaných vyše 24-tisíc nových onkologických ochorení. V tom vyše 12,5 tisíca mužov a takmer 11,5 tisíca. žien. U mužov prevažovali najmä zhubné nádory hrubého čreva, prostaty, pľúc a priedušiek. U žien boli na prvom mieste zhubné nádory prsníka. V rámci projektu britskej vlády chcú vedci v nasledujúcich rokoch preskúmať genetickú výbavu 40-tisíc ľudí s rakovinou a inými zriedkavými chorobami a tiež 35-tisíc ich blízkych príbuzných. Projekt bude financovaný sumou 300 miliónov libier.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #chemoterapia