Kiska prerušil konanie o vymenovaní kandidátky na sudkyňu

Prezident Andrej Kiska prerušil konanie o vymenovaní Judity Gabonaiovej-Hrenčukovej za sudkyňu pre vážne pochybnosti o objektívnom a nediskriminačnom prístupe výberovej komisie ku všetkým kandidátom vo výberovom konaní, v ktorom táto kandidátka uspela.

26.08.2014 09:38
Andrej Kiska, prezident Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (14)

Svoje rozhodnutie oboznámila v pondelok hlava štátu listom podpredsedu Súdnej rady Jána Vanku, ktorý ju v súčasnosti vedie.

Na túto skutočnosť upozornila Pravda 13. júna, keď informovala o výberových konaniach na okresných súdoch v Snine a v Kežmarku, keď do redakcie dostala výsledky ešte pred ich zverejnením. Dokonca aj s väzbami víťazov konkurzov či ich príbuzných a nadriadených na niektorých členov komisií.

Pravda uviedla, že v Rožňave vyhrala Judita Gabonaiová-Hrenčuková, dcéra dlhoročnej sudkyne tohto súdu. V písomnej časti skončila z 26 ako štvrtá, v ústnej uspela z troch ďalších účastníkov iba ona. Predseda súdu v Rožňave Viliam Hlaváč reagoval, že pri vyhlásení konkurzu aj výbere členov komisie postupoval zákonne. „Samotné výberové konanie vykonala výberová komisia, ktorej členom som nebol, a preto sa k priebehu a k hodnoteniu výberovej komisie vyjadriť neviem,“ povedal pre Pravdu.

„Prezident vo svojom liste uviedol viaceré fakty, ktoré ho viedli k pozastaveniu konania o vymenovaní kandidátky na sudkyňu. Kandidátka neuspela v inom výberovom konaní, pracuje na okresnom súde, kde kandiduje, jej matka tam pôsobí dlhé roky ako sudkyňa, výberovú komisiu vymenoval predseda tohto súdu. Pochybnosti vzbudzuje aj fakt, že kandidátka uspela až po ústnej časti výberového konania, v ktorom výrazne, ale bez možností akejkoľvek kontroly, uspela nad ostatnými uchádzačmi,“ opísal dôvody hovorca prezidenta Peter Petrus.

Podľa jeho slov súdna rada týmto pochybnostiam nevenovala na svojom zasadnutí 16. júna 2014 žiadnu pozornosť. Prezident Andrej Kiska sa domnieva, že by ich mala súdna rada potvrdiť alebo vyvrátiť.

Prezident SR v liste podpredsedovi Súdnej rady vyjadril nádej, že „spolupráca medzi hlavou štátu a Súdnou radou prinesie citeľné zlepšenie situácie v slovenskej justícii a predovšetkým môže napomôcť zvyšovaniu dôveryhodnosti sudcov a súdov v našej krajine. Na dosiahnutie takého cieľa je však viac ako potrebné venovať patričnú pozornosť výberu nových sudkýň a sudcov a vylúčiť každé podozrenie, že do talárov sa nedostávajú najlepší, ale aj tí, ktorí si to dokážu zariadiť“.

Kiska v liste Vankovi, ktorý do zvolenia nového predsedu vykonáva jeho právomoci, vyslovil tiež presvedčenie, že „procesu výberu a menovania nových sudcov by okrem iného výrazne pomohlo, ak by súdna rada v budúcnosti uplatňovala jednotný, normatívne upravený, zrozumiteľný a transparentný postup posudzovania kandidátov na sudcov z jednotlivých výberových konaní.“

Bývalý predseda Súdnej rady Štefan Harabin v polovici júna dúfal, že polícia prešetrí situáciu okolo výberových konaní na sudcov na okresných súdoch v Rožňave a Michalovciach. Denníku Pravda napísal čitateľ štyri dni pred ukončením konkurzov, kto ich vyhrá. Zverejnené výsledky jeho predpoklad potvrdili.

„Za môjho ministrovania to nebolo. Ani len podozrenie si nikto nedovolil, pretože všetko bolo transparentné,“ povedal Harabin pred rokovaním Súdnej rady 16. júna. Okolnosti týchto výberových konaní však na spomínanom rokovaní rada nepreverovala. Harabin vtedy rokovanie rady viedol posledný raz – na konci týždňa sa mu skončilo jeho funkčné obdobie predsedu NS SR, teda automaticky aj predsedníctvo v súdnej rade.

„To už sa pýtajte nového vedenia Súdnej rady. My to nemáme dnes na pretrase. Kým to sem dôjde, tak ten proces potrvá,“ dodal vtedy Harabin. Medzi kandidátmi na vymenovanie do funkcie sudcov, ktorých napokon súdna rada na júnovom rokovaní odobrila, bola aj Judita Gabonaiová-Hrenčuková, ktorá vyhrala výberové konanie v Rožňave.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #justícia #Andrej Kiska #Judita Gabonaievová-Hrenčuková