Paralympionici už nebudú doplácať na svoje úspechy

Na jednej strane im pridávali, na druhej uberali. Hendikepovaní športovci, ktorí na olympiádach dosiahli výnimočné výsledky, často prichádzali o kompenzačné dávky. Jednorazová odmena, ktorú za víťazstvá od štátu dostali, sa im totiž počítala do príjmu a robila ich bohatšími. Vláda včera schválila novelu zákona, ktorá to má zmeniť.

28.08.2014 13:00
Ivan Gašparovič a paralympionici Foto:
Členovia slovenskej paralympijskej výpravy v spoločnosti prezidenta SR Ivana Gašparoviča.
debata

Ak sa hendikepovaní na paralympiádach a deaflympiádach umiestnili na popredných miestach, od štátu dostali odmenu aj niekoľko tisíc eur. Táto suma im však zvyšovala základ, z ktorého sa odvodzuje nárok na viaceré príspevky. „Vznikla paradoxná situácia, keď naši športovci boli za úspech potrestaní. Ocenenie od štátu totiž skreslilo ich finančnú situáciu a boli vyradení zo systému kompenzácie ťažkého zdravotného postihnutia,“ vysvetľuje predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

Niekoľko poslancov okolo Jána Podmanického (Smer) preto predložilo ministerstvu práce a sociálnych vecí návrh, aby odmeny za športové výsledky neboli počítané do príjmu. Rezort s nimi súhlasil a dal novelu zákona na schválenie vláde. „Je potrebné vytvoriť priaznivejšie podmienky pre športovcov, ktorí nás reprezentujú na paralympijských a deaflympijských hrách,“ odôvodňuje svoje rozhodnutie ministerstvo.

Znevýhodnení športovci však Slovensko zviditeľňujú aj na majstrovstvách sveta a majstrovstvách Európy. Za najlepšie výkony sú takisto oceňovaní. Novela zákona však tieto súťaže nespomína aj napriek tomu, že v pripomienkovom konaní na to upozornilo ministerstvo školstva. „Účelom je ochrániť tú skupinu športovcov, ktorí napriek svojmu postihnutiu dokážu reprezentovať krajinu v športe na jeho olympijskej úrovni,“ znelo odôvodnenie.

Paralympionici a olympionici dostávajú od roku 2012 rovnaké odmeny. Musia sa však ako jednotlivci alebo v družstvách umiestniť na prvom až šiestom mieste. Napríklad v individuálnych športoch majú športovci na prvom mieste nárok na 22 500 eur. Táto suma sa postupne znižuje, športovci na šiestom mieste dostanú 4-tisíc eur.

V kolektívnych športoch je za prvé miesto pre každého 7 500 eur, za šieste – posledné oceňované – 2-tisíc eur. Slovenský paralympijský výbor aktuálne eviduje 73 športovcov.

„Mladých ľudí nielen po úraze treba motivovať a odmeňovať. Na to treba prijať aktívnu politiku sociálneho zabezpečenia. Som presvedčený, že tento návrh môže výrazne pomôcť pri začleňovaní mladých do života,“ povedal Riapoš.

Ak novela prejde parlamentom, účinná by mala byť od budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #paralympiáda #paralympionici