Na oslavy SNP prišli tisíce ľudí, Fico hovoril aj o sankciách

V Banskej Bystrici sa v piatok konala hlavná časť štvordňových osláv 70. výročia Slovenského národného povstania.

29.08.2014 09:33 , aktualizované: 15:58
výročie SNP Foto: ,
Akt kladenia vencov pred pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.
debata (137)

Okrem slovenského prezidenta Andreja Kisku sa oficiálnych osláv zúčastnil aj český prezident Miloš Zeman. Rusko z poverenia prezidenta Vladimíra Putina zastupoval minister obrany Sergej Šojgu. Účasť náhlasilo takmer 40 veľvyslanectiev, čo je doteraz najviac. Vlani ich bolo 27.

Oslavy trvajú od štvrtka do nedele. V sobotu podvečer sa dejisko osláv presunie na banskobystrické Námestie SNP, kde bude po koncerte súboru vzdušných síl USA ukážka mobilizácie a odchodu vojakov na front, respektíve na železničnú stanicu.

Oslavy uzavrie v nedeľu popoludní na železničnej stanici v Banskej Bystrici-Šalkovej ukážka bojov povstaleckého pancierového vlaku Štefánik. Pôjde o poslednú dynamickú prezentáciu tohto vlaku, ktorý zrekonštruovali pred piatimi rokmi, pred jeho inštalovaním do skanzenu bojovej techniky pri Pamätníku SNP.

Prezident SR Andrej Kiska (uprostred) počas...
Atmosféra počas centrálnych osláv 70. výročia...
+22Premiér SR Robert Fico (vpravo) počas pietneho...

Priebeh osláv 70.výročia SNP sme sledovali online:

16.40 Slovenské národné povstanie je jedným z najväčších míľnikov slovenskej histórie a je nevyhnutné si ho stále pripomínať, aby zostal v mysliach aj pre mladšie generácie. Myslí si to minister obrany Martin Glváč.

„Slovenské národné povstanie je jedným z najväčších míľnikov slovenskej histórie. Vždy si ho budeme vážiť a uctievať. Je dôkazom vôle slovenského národa vziať svoj osud do vlastných rúk," uviedol Glváč vo vyhlásení.

Glváč sa stretol aj s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom. Pri príležitosti osláv 70. výročia SNP spolu slávnostne otvorili v Múzeu SNP dokumentárnu výstavu s názvom Víťazstvo.

Obaja ministri obrany hovorili aj o situácii na Ukrajine. „Tlmočil som naše znepokojenie so situáciou na Ukrajine. Znova zopakujem, že k diplomatickému riešeniu je potrebná komunikácia,“ uviedol Glváč. Ako dodal, mrzí ho, že pri ruskom ministrovi zostal sám. „Bola to možnosť pre hlavného veliteľa ozbrojených síl, aby sa porozprával a získal penzum informácií a naliehal ako demokrat na to, aby bola skôr vedená naša politika diplomatickou cestou,“ uzavrel Glváč.

16.00 Zhruba 10– až 15-tisíc ľudí sa podľa odhadu riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva zúčastnilo na oficiálnej časti osláv 70. výročia SNP. Ocenil, že sa toľko ľudí stretlo, aby vzdali úctu SNP ako boju za ideály slobody a demokracie.

15.10 Účastníci osláv majú počas osláv možnosť vidieť historickú vojenskú nemocnicu

13.25 Po prejavoch pokračujú oslavy kultúrnym programom, v ktorom sa predstavia Alexandrovovci, SĽUK, Koncertný súbor vzdušných síl USA v Európe a orchester Bobana a Marka Markoviča. Bodku za ním dá komponovaný program nového CD Múzea SNP Vlčia stráž.

13.22 Podľa informácií ČTK sa oficiálneho programu odmietol zúčastniť poľský prezident Bronislaw Komorowski, a to kvôli prítomnosti ruského ministra obrany Šojgua. Oficiálne vyhlásenie je, že pre zmenu svojho programu má prísť položiť veniec v sprievode slovenského prezidenta popoludní. Varšava patrí v Európskej únii k najväčším kritikom Moskvy v súvislosti s vojenskými akciami proruských separatistov na východe Ukrajiny.

13.09 Premiér Robert Fico požiadal ľudí, aby zvyšovali povedomie o udalostiach SNP u mladých ľudí. „Musíme zlomiť ľahostajnosť mladých k histórii,“ povedal. Zároveň sa vyjadril k súčasnej situácii vo svete. „Namiesto ponaučenia z udalosti spred 70 rokov prijímame rozhodnutia, ktoré zvyšujú napätie, brzdia hospodársky rast v Európe. Vždy som bol kritický k sankciam, či už vrámci EÚ, Ruska či Ukrajiny.“ Vyjadril sa, že postoj, aby sa takéto situácie riešili diplomatickou cestou, bude prezentovať aj na sobotňajšom summite EÚ v Bruseli.

„Dnes musíme mať hlavu hore, pri SNP máme byť načo hrdí, pripomínajme a rozvíjajme si tieto udalosti,“ vyzval na záver prejavu.

Premier Robert Fico počas prejavu pri Pamätníku... Foto: SITA, Ján Viazanička
výročie SNP Premier Robert Fico počas prejavu pri Pamätníku SNP.

12.52 Predseda parlamentu Pavol Paška v prejave skritizoval aj súčasné dianie na Slovensku. „Trápi ma otázka, ktorú vyslovil istý významný štátnik: Ako je možné, že Pán Boh stanovil medze ľudskej múdrosti a nestanovil medze ľudskej hlúposti? Ako je možné, že sa v 21. storočí ešte objavujú extrémisti, ktorí sa hrajú na najväčších slovenských vlastencov a zaroveň podporujú slovenský fašistický štát? Banskobystričania, odkážte týmto pomýlencom, nech už raz a navždy zabudnú na nacizmus, pretože nacizmus by pre Slovákov znamenal smrť. To čo nám vdýchlo život, bolo práve Slovenské národné povstanie, ktoré symbolizuje zrod moderného Slovenska.“

12.43 „Chcel by som sa pokloniť prítomným veteránom, ktorí symbolizujú tú skutočnosť, že tu stojíme a nie kľačíme, ako slobodní ľudia,“ poďakoval sa český prezident Miloš Zeman. „Každý národ má vo svojich dejinách svetlé i temnejšie stránky a toto bola bezpochyby stránka svetlá,“ povedal v prejave Zeman, ktorý tiež spomenul plány nacistov za vojny podrobiť slovanské národy.

"Bolo úplne jedno, či sú to Česi, Slováci, Rusi, Ukrajinci, Juhoslovania alebo ktokoľvek iný – všetci sme boli v očiach týchto nadľudí ‚podľudia‘ – čosi medzi človekom a zieraťom. (…) Slovenské národné povstanie prispelo k tomu, že už nie sme čosi medzi človekom a zvieraťom, "povedal Zeman. Pripomenul, že SNP sa zúčastnili aj tri tisícky Čechov.

12.35 Slovenský prezident Andrej Kiska zdôraznil, že SNP je významnou udalosťou v dejinách štátu, ktorú nemožno opomenúť. „Naša sloboda, demokracia, nezávislosť, naše historické sebavedomie sa odvíja od rozhodnutia ľudí, ktorí bojovali v SNP, od ich obetí. Patrí im zato naša úcta.“ Zároveň vyzval nato, aby sa odkaz povstania dostal aj k ďalším generáciam.

Kiska sa vo svojom prejave okrem bojovníkov v SNP poďakoval aj ďalším ľudom, ktorí sa o povstanie pričinili, ale ktorých mená chýbajú na pamätníkoch. „Buďme vďační každému, kto sa pričinil o skutočný odkaz povstania, chcem povzbudiť učiteľov aby naše deti, aby aj ďalšie generácie cítili odkaz povstania srdcom.“

12.24 Riaditeľ múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev v príhovore privítal účastníkov slávnostného zhromaždenia v Banskej Bystrici.

12.22 Povstanie bude slovenskú spoločnosť rozdeľovať dovtedy, kým nevyrastie generácia, ktorá k nemu začne pristupovať na základe vecných informácií, overených faktov, a nie emócií, predsudkov či mýtov, tvrdí známy historik a bývalý riaditeľ Múzea SNP Ján Stanislav. Viac si prečítajte v rozhovore V Povstaní bojovali proti najväčšiemu zlu svojej doby.

12.10 Počas aktu vztýčenia štátnej vlajky zaznela štátna hymna SR. Následným kultúrnym programom sa začalo slávnostné zhromaždenie v areáli Múzea SNP.

11.37 Slovenské národné povstanie, ktoré vypuklo 29. augusta 1944, malo svoj význam nielen z politického, ale aj vojenského hľadiska, tvrdí historik Tomáš Klubert. Viac si prečítajte tu.

11.08 Pamiatke hrdinov SNP sa prišli pokloniť slovenský premiér Robert Fico, predseda NR SR Pavol Paška, predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková, bývalý prezident Ivan Gašparovič, minister obrany Martin Glváč i zahraniční hostia.

Prezident SR Andrej Kiska a prezident ČR Miloš... Foto: Ivan Majerský, Pravda
výročie SNP Prezident SR Andrej Kiska a prezident ČR Miloš Zeman počas aktu kladenia vencov pri pamätníku SNP.

11.04 Pri pamätníku SNP ako prví položili vence priami účastníci bojov a prezident SR Andrej Kiska spolu s českým prezidentom Milošom Zemanom.

11.00 Preletom stíhačiek nad múzeom v Banskej Bystrici sa oficiálne začali oslavy 70. výročia SNP.

9.51 Hodinu a pol pred začiatkom oficiálnej časti osláv Povstania, ktoré sa konajú v parku pri Pamätníku SNP, sa zišlo asi 30 ľudí na manifestácii proti novodobému fašizmu v Mestskom parku. Župan Banskobystrického kraja Marian Kotleba, ktorý je známy svojím odmietavým postojom k SNP a extrémnymi politickými názormi, v deň osláv v piatok ráno vyvesil na župnú budovu na Námestí SNP transparent „Yankees go home! Stop NATO!“

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP