Lekári špecialisti stále chýbajú, zmena je v nedohľadne

Na vyšetrenie u niektorých špecialistov čakajú pacienti mesiace. Denník Pravda na to poukázal ešte minulý rok. Situácia sa odvtedy nezlepšila, skôr naopak.

29.08.2014 20:00
pacient, čakáreň, nemocnica Foto: ,
Pacientov, ktorí čakajú na vyšetrenie u špecialistu, pribúda.
debata (14)

Pribúdajú špecializácie, ktoré začínajú byť nedostatkové. Čoraz nedostupnejšími sú nielen kardiológovia či imunológovia, ale aj diabetológovia, endokrinológovia a ortopédi. V niektorých prípadoch sa čakanie predlžuje aj na rok. Kompetentní však tento problém nevidia. Tvrdia, že je všetko v poriadku.

V bratislavskej poliklinike Ružinov na endokrinológii objednávajú pacientov rok dopredu. Vážnejšie stavy dostanú termín o pol roka skôr. Chodia sem aj pacienti z okolitých miest. Dlhé čakacie lehoty sú aj u ortopédov. V hlavnom meste je ich málo a nestíhajú nápor toľkých pacientov. „V ortopedickej ambulancii je situácia rovnaká ako v endokrinolo­gickej,“ povedala šesťdesiatšesťročná pani Viera, ktorá pôsobila ako zdravotná sestra 42 rokov. „Kedysi sme za šesť hodín vybavili niekoľko desiatok pacientov, dnes je to úplne iné. Presedíte tu celé dni a nikdy nemáte istotu, že sa dostanete na rad,“ uvádza bývala zdravotná sestra, ktorú teraz čaká operácia menisku.

Máte aj vy zlé skúsenosti so zdravotnou starostlivosťou? Riešili úrady vaše problémy a sťažnosti pomaly, nesprávne a neochotne? Pošlite nám svoje podnety a príbehy na e–mailové adresy: pravda@pravda.sk alebo na domov@ pravda.sk. Do predmetu správy uveďte Sťažnosť.

Ján Beluš pôvodom z východného Slovenska, ktorý žije v Bratislave, porovnáva čakacie lehoty. „Oproti východnému Slovensku sú v hlavnom meste v podstate prázdne čakárne. Lekár si stanoví počet pacientov, ktorých za deň vyšetrí, a ak ste nad rámec, máte smolu,“ zhodnotil pán Beluš. Na východe podľa neho ordinuje lekár aj po ordinačných hodinách. „Ortopedické vyšetrenie som si radšej vybavil na východe, tu sú totiž neskutočné čakacie doby,“ konštatuje Beluš.

Ortopédov je žalostne málo aj v banskobystrickom regióne. Tvrdia to nielen pacienti, ale aj samotní lekári. „Ja už trištvrte roka zháňam ortopéda a neviem ho zohnať,“ hovorí šéf ortopedickej kliniky v Banskej Bystrici ortopéd Ihsan Al Khouri.

Denník Pravda - elektronický archív denníka Pravda - e.Pravda.sk

Celý článok si môžete prečítať v aktuálnom vydaní denníka Pravda, na webe po 15.00.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #pacienti #vyšetrenie #špecialisti