V posledné prázdninové dni majú horskí záchranári plné ruky práce

Plné ruky práce majú horskí záchranári v posledné prázdninové dni. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke, v sobotu zasahovali minimálne v piatich prípadoch.

31.08.2014 10:21
debata (10)

O pomoc ich požiadali tri turistiky, ktoré boli na výlete v Dolných Dierach. Počas túry sa po opustení turisticky značeného chodníka postupne dostali do neznámeho a neschodného skalnatého terénu, odkiaľ už nedokázali pokračovať. Do oblasti odišli traja záchranári z Oblastného strediska Malá Fatra, ktorí turistiky našli a pomocou istiaceho lana im pomohli dostať sa na chodník. Odtiaľ ich sprevádzali až k Hotelu Diery.

Záchranári pomáhali aj 30-ročnému turistovi, ktorý spadol v Prielome Hornádu a utrpel otvorenú zlomeninu predlaktia a pravdepodobne zlomeninu kľúčnej kosti. K zranenému odišli záchranári z Oblastného strediska Slovenský raj aj záchranári na vrtuľníku. Muža našli, vzali na palubu a transportovali do popradskej nemocnice.

Ďalšia turistka si zasa poranila nohu vo Furkotskej doline v smere od Škutnastej poľany. Na pomoc jej odišli záchranári z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorí 68-ročnú ženu na mieste ošetrili a pomocou nosidiel ju transportovali na Tatranskú magistrálu. Odtiaľ ju dopravili do Starého Smokovca, kde už ju odovzdali zdravotníckym záchranárom.

V poobedňajších hodinách sa stal úraz aj na turistickom chodníku v Malej Studenej doline pod Veľkým Hangom, kde si turista poranil členok. Muža ratoval vrtuľník aj s horským záchranárom na palube. Ten zraneného 26-ročného turistu ošetril a nabalil do sedačky. Vrtuľníkom ho potom transportovali do popradskej nemocnice.

Horskí záchranári z Oblastného strediska Veľká Fatra zasa pomáhali aj 24-ročnému poľskému cyklistovi, ktorý spadol počas jazdy na prekážkovej dráhe v Bike parku Malinô Brdo. Pri páde si poranil kľúčnu kosť. Zraneného transportovali pomocou nosidiel na parkovisko, kde ho odovzdali zdravotníkom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #horská záchranná služba