Slovenka v Anglicku: Zneužívanie dávok si mali všimnúť skôr

Obmedzenie cudzincov, uprednostnenie domácich či zoškrtanie sociálnych dávok. To sú kľúčové témy, ktoré rozdeľujú Britov. Dotknúť by sa mohli aj tisícok Slovákov, ktorí v tejto krajine žijú. Zákon proti prisťahovalcom najnovšie plánuje prijať aj Nemecko. Spoločné majú jedno - zabrániť turistike za štedrými dávkami od štátu.

02.09.2014 14:00
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron chce viac kontrolovať imigrantov, aby nezneužívali sociálny systém.
debata (45)

Britský predseda vlády David Cameron presadzuje prísnejšie pravidlá voči imigrantom. Chce ich viac kontrolovať, aby nezneužívali sociálny systém. Plánuje im zoškrtať dávky v nezamestnanosti či prídavky na deti.

„Náš imigračný systém by nemal potláčať Britov na posledné miesto. Oni sú prvoradí. Migrantov musíme mať pod kontrolou a ak zistíme, že sú v krajine nelegálne, pošleme ich domov,“ povedal nedávno David Cameron. Prisťahovalci by dávky mali dostávať nie pol roka ako doteraz, ale len tri mesiace. Potom by mali preukázať, že si našli alebo stále hľadajú zamestnanie. V opačnom prípade sa im prestane vyplácať podpora v nezamestnanosti a detské prídavky. „Náš sociálny systém pôsobí na niektorých ako magnet. Radi by sme znížili počet prisťahovalcov zo stovák na desiatky tisíc,“ doplnil Cameron.

Okrem toho sa má sprísniť získavanie vodičských preukazov, prenajímanie bytov a zjednodušiť deportácia z krajiny. Premiér chce tiež uprednostniť domácich pri hľadaní práce. Podľa posledných zistení získali cudzinci z piatich nových pracovných miest až štyri, iba jedno zostalo pre Britov.

Bývalý premiér John Major sa cudzincov zastáva a hovorí, že väčšina z nich neprichádza do ich krajiny pre dávky. „Musia mať obrovskú odvahu, keď precestujú takú vzdialenosť, aby zlepšili život sebe aj svojim rodinám,“ povedal s tým, že s prisťahovalcami vyrastal a nemyslí si, že do krajiny prichádzajú zneužívať sociálny systém.

Pravda je niekde uprostred, tvrdí Slovenka Eva, ktorá už desať rokov žije v Londýne. Pracuje ako účtovníčka v medzinárodnej firme a priznáva, že mnohí cudzinci skutočne žijú iba z dávok. „Áno, takých je veľa. Býva tu napríklad veľa Rumunov, Poliakov či Bulharov, ktorí zvyknú špekulovať. Mala som známeho, ktorý si vybavil asi všetky príspevky, ktoré existujú. Na chodbe mal zbalený kufor a keby prišla kontrola, do dvoch minút by ušiel. Ale tu sa nič nekontroluje,“ hovorí Eva.

To je aj dôvod, prečo sa Británia stala rajom pre cudzincov. „Všetko sa vybavuje poštou alebo telefonicky. Ľudia si do formulárov na dávky môžu napísať, čo chcú a nikto si to nepríde overiť. Napríklad žena nahlási, že je slobodná matka a nemá prácu. Štát jej prispeje na škôlku, školu, bývanie a pritom má manžela s pravidelným príjmom. Alebo nahlásite, že ste bezdomovec a dostanete všetko vrátane sociálneho bývania,“ vysvetľuje. Podľa nej na to doplácajú tí, ktorí pomoc naozaj potrebujú. Jej priatelia čakali na sociálny dom päť rokov, ona už tretí rok. „Premiér prespal dobu. Teraz sa chytajú za hlavy, keď je zle. Vláda si zneužívanie dávok všimla neskoro,“ dodáva.

O využívaní sociálneho systému mnohí hovoria verejne. V dokumente britskej televíznej stanice Channel 5 sa v júli objavila aj 20-členná rodina Slovákov. Manželia Katarína a Peter sa pochválili tým, že aj keď nepracujú, od štátu dostávajú 430 libier na týždeň, čo je vyše 540 eur. Mesačne tak dostanú dvetisíc eur.

Podľa Miloslava Bahnu zo Slovenskej akadémie vied je v Británii asi 65-tisíc Slovákov. „Keď Angličania v roku 2004 otvárali trh, mysleli si, že budú okrajovou destináciou. Rátali s maximálne 13-tisíc prisťahovalcami ročne. Už o dva roky neskôr sa však museli popasovať s pol miliónom obyvateľov strednej a východnej Európy. Ich nálady sú skôr protimigračné,“ uzatvára Bahna.

Nemecká vláda začína tiež robiť opatrenia proti niektorým prisťahovalcom. Pripravený už má zákon, ktorý by mohol platiť budúci rok a umožní vyhostiť občanov EÚ zneužívajúcich sociálny systém tejto krajiny. Zároveň takýmto ľuďom zabráni vrátiť sa do Nemecka až na obdobie piatich rokov.

Obyvatelia EÚ by sa mohli dostať až na tri roky do väzenia alebo by museli zaplatiť pokutu, ak sa preukáže, že vo svojich vyhláseniach o mieste bydliska klamali alebo niečo úmyselne neuviedli. Na pobyt v Nemecku už budú dostávať iba dočasné povolenia. Ak ich budú chcieť získať na dlhší čas ako šesť mesiacov, budú musieť preukázať, že majú nádej získať prácu. Nemecko tiež zavedie prísnejšie kontroly zo strany úradníkov proti tým, ktorí žiadajú o dávky.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne dávky #anglicko #dávky v hmotnej núdzi #David Cameron