Minister Pellegrini uvoľní učiteľom ruky redukciou byrokracie

Učitelia sa budú môcť od tohto školského roka viac venovať vzdelávaniu. Vďaka nariadeniam, ktoré nadobudli účinnosť od 1. septembra, sa totiž výrazne zníži byrokracia v školách a učitelia už nebudú musieť vypĺňať určité typy výkazov a pedagogickej dokumentácie.

02.09.2014 11:45
Peter Pellegrini, škola, otvorenie školského... Foto: ,
Minister školstva Peter Pellegrini
debata (1)

Uviedol to v utorok na slávnostnom otvorení nového školského roka v Základnej škole Slobodného slovenského vysielača (ZŠ SSV) minister školstva Peter Pellegrini s tým, že zbytočnú byrokraciu pociťoval okrem platov vždy ako jeden z najvýraznejších problémov učiteľov.

„Budem si to preverovať aj v teréne a budem chcieť na pracovných návštevách, aby mi učitelia ukázali, čo všetko musia papierovať pred tým alebo po tom, ako sa venujú deťom. A všetko, čo budem považovať za nepotrebné, dám príkaz nevypĺňať a nepoužívať,“ povedal Pellegrini.

V najbližších mesiacoch plánuje minister viaceré zmeny v podriadených organizáciách ministerstva školstva, vrátane personálnych výmen v ich vedení.

„Niekde prirodzene dôjde k zmene preto, že mám záujem výrazne znížiť počet podriadených organizácií zo 16 minimálne na polovicu. Bol by som radšej, keby to bolo ešte menej,“ uviedol minister.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter... Foto: SITA, Miroslava Chabadová
Peter Pellegrini, škola, otvorenie školského roka, Banská Bystrica, minister školstva Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini otvoril školský rok 2014/2015 na ZŠ Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici Banská.

Zdôraznil, že bude tiež trvať na tom, aby sa podriadené organizácie vrátili k tomu, na čo boli pôvodne zriadené, čiže aby poskytovali servis a podporu pre pedagógov a školy. „A nie, aby sa venovali len čerpaniu eurofondov a zabudli, na čo boli pred dávnymi rokmi zriadené,“ povedal Pellegrini.

Za výzvu vo svojej funkcii ministra školstva považuje aj to, aby s pedagógmi a rodičmi začal diskusiu o tom, aké odbory si majú deti vyberať po skončení základnej a strednej školy, aby dostali vzdelanie, ktoré im umožní nájsť si prácu.

„Bol by som rád, aby sa skončila honba za vyštudovaním gymnázia a následne hocijakej vysokej školy len preto, aby som tú vysokú školu mal,“ dodal minister.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školy #vysoké školy #byrokracia #minister školstva #Peter Pellegrini