Lipšicovi ľudia sú obvinení pre odpočúvací systém

Známa kauza s odpočúvacím systémom, ktorý roky leží v škatuliach, sa o trochu pohla. Drahé zariadenie síce zostáva nevybalené, ale v prípade jeho nákupu padli obvinenia.

02.09.2014 14:34 , aktualizované: 19:49
Daniel Lipšic Foto:
Daniel Lipšic, bývalý minister vnútra.
debata (33)

Milan Krajniak a Marcel Klimek, ktorí v čase vlády Ivety Radičovej pôsobili ako blízki spolupracovníci vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica, sú obvinení z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, spáchaného formou spolupáchateľstva. Modernizovaný odpočúvací systém zakúpený v roku 2011 dodnes nebol podľa zistení Pravdy sfunkčnený a je stále v škatuliach. Spôsobená škoda má byť v sume niekoľko miliónov eur.

Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra pod dozorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvinenie potvrdil rezort vnútra. Výšku škody však nekomentoval. Nevie ani povedať, ako došlo k jej výpočtu, pretože plánuje plnú funkčnosť odpočúvacieho systému vrátane zakúpených súčastí.

Milan Krajniak na ministerstve vnútra pracoval ako poradca Daniela Lipšica. Z rezortu odišiel v januári 2012. Jeho meno sa totiž objavilo v údajnom spise Gorila. Podľa tohto spisu mal vraj hlasovať v Prezídiu Fondu národného majetku podľa požiadaviek Penty, čo však Krajniak odmietol. Keď Daniel Lipšic založil stranu Nova, Krajniak patril k úzkemu vedeniu. Zo strany však v júni tento rok odišiel. Tvrdil, že sa jeho názory rozchádzajú s vedením. Krajniak v reakcii pre Pravdu k obvineniu iba povedal: „No comment.“ Klimek pôsobil v rezorte vnútra za Lipšica ako vedúci služobného úradu, v súčasnosti je podpredsedom Novy. Za Novu sa včera k prípadu vyjadril Daniel Lipšic, ktorý obvinenie vníma ako snahu oslabiť jeho zázemie. „Vznesenie obvinenia pokladám za absurdné a v rezorte ministerstva vnútra je dostatok listinných dôkazov, ktoré to preukazujú,“ vyhlásil Lipšic. Podľa neho sa odpočúvací systém vybral v transparentnom konaní výrazne nad rámec zákona a v užšom výbere vyhrala najlacnejšia ponuka.

Lipšic zdôraznil, že výber odpočúvacieho systému sa robil aj s jeho vedomím a s jeho plným súhlasom. Podpisoval tiež všetky dokumenty. Ak sa teda podľa neho niekto domnieva, že bol spáchaný trestný čin, tak mal byť obvinený aj on.

Faktom je, že celý modernizovaný odpočúvací systém stále nefunguje. „Systém už pri nákupe nepatril medzi to najmodernejšie, čo vtedy bolo na trhu. Na to, aby bol plne funkčný, je potrebné dokúpiť ďalšie komponenty, bez príslušných častí nemôže fungovať,“ tvrdil vlani Pravde zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. Celý systém by sa mohol podľa našich informácií ešte predražiť, ak by mali mať spravodajské služby a polícia od seba nezávislé systémy. Lipšic informácie o nefunkčnom systéme vníma ako „dezinformácie z anonymných zdrojov“. Za obvinením vidí hru spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Už asi pred trištvrte rokom mal podľa vlastných slov informáciu, že sa Haščák snaží ovplyvniť orgány prokuratúry, aby voči nemu, Klimekovi a Krajniakovi vzniesli, preto v januári o tom informoval generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

K celej záležitosti sa vyjadrilo aj ministerstvo vnútra, ktoré vedie Robert Kaliňák. "Nakúpený systém patril v tom čase k najlepším na trhu. Architektúru odpočúvacieho systému, ktorý bol zakúpený v roku 2011, plánuje ministerstvo vnútra vcelku využiť na jeho kompletné dokončenie a uvedenie do prevádzky,“ uviedol v stanovisku tlačový odbor ministerstva vnútra.

Skupina Penta tvrdí, že ju Lipšic nezaujíma. Považuje za komické, keď ju poslanec Lipšic vťahuje do problémov, ktoré sa týkajú či už jeho manželského a osobného života, alebo spôsobu, akým on a jeho spolupracovníci riadili ministerstvo vnútra. Podľa Penty Lipšic značne nadhodnotil svoj význam lídra strany, ktorá má podľa najnovších preferencií zhruba 3-percentnú podporu verejnosti. "K žiadnemu kontaktu medzi našimi predstaviteľmi a pracovníkmi policajných zložiek či prokuratúry, ktoré by sa týkali trestnoprávnych aspektov spravovania ministerstva vnútra Danielom Lipšicom a jeho spolupracovníkmi, nikdy a nijak nedošlo,“ uviedol v stanovisku PR manažér skupiny Martin Danko.

Modernizovaný odpočúvací systém mal zabrániť podľa Lipšica obchodovaniu s odpočúvaniami. Odkedy ohlásil jeho modernizáciu začali sa na neho útoky. Bezpečnostný analytik Milan Žitný si však myslí, že ani nový systém by nezabráni kšeftovaniu s odpočúvaniami. Za dôležité považuje, že Lipšic poveril nákupom zariadenia nekompetentného človeka. „Mali tam byť odborníci a nie politickí nominanti,“ uviedol. Podľa Žitného táto kauza je vhodným momentom, ako začať otvorenú debatu o tom, že je potrebný samostatný úrad pre odpočúvanie.

Agentúrnu správu nahradil autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #Daniel Lipšic #odpočúvací systém