O novú nemocnicu sa zatiaľ zaujíma 26 firiem

Až 110 firiem oslovilo ministerstvo zdravotníctva s tým, či majú záujem postaviť a prevádzkovať novú nemocnicu v Bratislave. Ide o prvý projekt nemocnice, ktorá má vzniknúť cez súkromno-štátne partnerstvo. Záujem nakoniec prejavilo 26 spoločností z 12 krajín.

03.09.2014 15:00
debata (1)

Predtým než ministerstvo vyhlási verejnú súťaž, chce viesť s investormi dialóg. Základom na pozvánku do tejto debaty je vyplnenie dotazníka s 30 otázkami, ktoré sa týkajú napríklad názorov firiem na zabezpečenie fungovania nemocnice. Zo 110 oslovených spoločností sa rezortu podarilo nadviazať kontakt so 63, z nich malo záujem o vyplnenie dotazníka 26.

Riaditeľ Inštitútu pre zdravotnú politiku ministerstva zdravotníctva Ivan Poprocký tvrdí, že ide o 41 % úspešnosť. "Je to pozitívny signál, lebo tento počet poukazuje na značný záujem o projekt. Vychádzame z predpokladu: čím väčší počet partnerov, tým lepšia vyjednávacia pozícia pre ministerstvo,“ zhrnul Poprocký. Z 26 firiem, ktoré si vyžiadali dotazník, je desať developerov, sedem finančných inštitúcií, šesť operátorov a tri konzorciá.

Celkovo sa prihlásili spoločnosti z 12 krajín celého sveta, od susedného Česka až po Japonsko a Kanadu. Najviac spoločností má sídlo vo Francúzsku (5), Rakúsku (5) a Slovensku (4). Debatovať s nimi bude rezort tento mesiac.

Začiatok verejného obstarávania, z ktorého vzíde partner na výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu novej nemocnice v Bratislave, plánuje rezort na október tohto roka.

Základný popis, ako by mala nová nemocnica fungovať, a termíny pre výstavbu predstavila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská tento rok v auguste. V nemocnici bude asi 945 postelí (z toho 65 jednodňových), dĺžka pobytu by mala byť okolo šesť dní. Ročne by v nej malo byť hospitalizovaných 44-tisíc pacientov, v jednodňovej starostlivosti 28-tisíc pacientov, počas roka by sa malo vykonať 47-tisíc operácií. Nová nemocnica bude nielen liečiť pacientov, zameria sa aj na oblasť vzdelávania a výskumu. Stavať by sa mala v priebehu roka 2016, pacientom by mala slúžiť koncom roka 2017.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #firmy #nemocnica #investori #ministerstvo zdravotníctva