Vláda o sankciách zatiaľ nerozhodla, čaká na eurokomisiu

Vláda na stredajšom rokovaní nerozhodla o tom, aký postoj zaujme Slovenská republika k novému balíku sankcií Európskej komisie voči Rusku. Premiér Robert Fico, ktorý si na summite lídrov EÚ vyhradil právo odmietnuť niektoré sankcie, po rokovaní vlády odišiel a avizovaná tlačová beseda nebola.

03.09.2014 12:54 , aktualizované: 15:40
debata (9)

Jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová prezradila, že vláda stále čaká, kým Európska komisia poskytne zoznam komodít, ktoré bude zakázané vyvážať do Ruska. Zoznam by mal byť k dispozícií v stredu popoludní. „Hneď potom si nad to sadneme, budeme komunikovať so slovenskými firmami, aké to bude mať dosahy a potom sa budeme vyjadrovať aj konkrétnejšie,“ dodala Szabóová.

Vlády členských štátov Európskej únie rozhodnú o podobe nových sankcií proti Rusku do piatka. V utorok to vyhlásila talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová. Sprísnené sankcie sa podľa nej zamerajú na obranný priemysel, finančný sektor a technológie s dvojakým využitím v civilnom aj vojenskom priemysle.

Tripartita podporila rozhodnutie premiéra k sankciám

Zástupcovia zamestnávateľov po rokovaní tripartity podporili postoj premiéra Roberta Fica k sankciám. Premiér si počas víkendu vyhradil právo odmietnuť európske sankcie proti Rusku, ak by mali ohroziť slovenské záujmy.

Informovalo o tom Spravodajstvo RTVS na svojej facebookovej stránke. Premiér si počas víkendu vyhradil právo odmietnuť európske sankcie proti Rusku, ak by mali ohroziť slovenské záujmy.

Sociálni partneri zároveň dodali, že vplyv sankcií, ktoré už v súčasnosti platia, bol zatiaľ na naše firmy len minimálny a o dopadoch prípadného sprísnenia sankcií proti Rusku nechcú špekulovať.

Odborári aj zamestnávatelia tvrdia, že ochrana ľudských životov na Ukrajine a mieru, ktorý praje ekonomike, by mali byť prioritou. Vláda ich má podľa dohody informovať o konkrétnom návrhu ďalšieho kola sankcií proti Rusku.

Opozícia má ale na premiérov postoj k sankciám iný názor. Robert Fico podľa predsedu SDKÚ Pavla Freša nedodržal zákon, keď oznámil, že si vyhradzuje právo odmietnuť sankcie. Podľa Freša totiž nemal mandát od parlamentného eurovýboru.

Premiéra vyzval, aby prerušil zasadnutie vlády, zvolal eurovýbor a vypýtal si mandát. SDKÚ chce o situácii na Ukrajine budúci týždeň rokovať aj v parlamente. Ak neprejde ich návrh na zaradenie samostatného bodu o tejto téme, bude strana iniciovať mimoriadnu schôdzu NR SR.

Minister Kažimír: Postoj vlády k sankciám je pragmatický

Postoj sociálnych partnerov a vlády SR k sankciám voči Rusku je podľa ministra financií Petra Kažimíra veľmi podobný, a to pragmatický. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní kabinetu.

Ako ďalej zhodnotil šéf rezortu financií, prvé kolo sankcií má aj negatívny vplyv na ekonomiku Európy. „Priame dopady v prípade Slovenska nie sú veľmi závažné, sú zatiaľ v miliónoch eur, hovorím o prvom kole sankcií. Tie nepriame dopady sú už ale závažnejšie, pretože sa týkajú hlavne potenciálu ekonomiky našich kľúčových obchodných partnerov,“ povedal Kažimír.

Podľa neho stále nie je dôvod na paniku, no pripustil, že v tejto situácii bude musieť rezort financií zrejme revidovať odhad rastu ekonomiky SR na budúci rok. „Nemyslím si, že to bude nejaká katastrofa, ale ten trend sa otáča práve pod vplyvom udalostí, ktoré sú v Európe, ale aj vo svete. Toto leto sa veľa zlých vecí udialo,“ poznamenal minister financií.

Zatiaľ však podľa Kažimíra nie je jasné, ktorých tovarov sa sprísnenie sankcií voči Rusku dotkne. „Čakáme na konkrétny návrh, konkrétne znenie druhého kola sankcií, o ktorých naši diplomati a diplomati ďalších európskych krajín rokujú aj dnes, aj v najbližších dňoch,“ konštatoval. Podľa ministra financií by malo ísť o tovary, ktoré sa môžu používať ako na vojenské, tak aj civilné účely.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #Peter Kažimír #sankcie #tripartita