Lajčák: Podporujeme silnejšie NATO na východe

"Konflikt na Ukrajine je pod našimi oknami, pred naším domom. Je to prebudenie sa zo sebauspokojenia, že sa nič nemôže stať,“ povedal pre Pravdu slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v súvislosti so summitom NATO, ktorý sa vo štvrtok začína vo waleskom Newporte.

04.09.2014 07:10
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (390)

Viac ráz ste zopakovali, že v tejto chvíli je najdôležitejšie pomôcť Ukrajine. Slovensko to urobilo spustením reverzného toku plynu, akú úlohu však hrá Severoatlantická aliancia v konflikte, ktorý je už ukrajinsko-ruským konfliktom?
Je pochopiteľné, že konflikt na Ukrajine zmenil charakter summitu. Bude dominantnou témou. Nepôjde len o diskusiu medzi spojencami, ale aj o debatu s Ukrajinou. Uskutoční sa zasadnutie komisie NATO-Ukrajina. Poskytne priestor na vyjadrenie podpory na diskusiu o budúcej spolupráci.

Očakáva sa schválenie balíka opatrení zameraných na pomoc pri budovaní obranných kapacít Ukrajiny a reforiem v jej obrannom sektore. Je to vrátane spustenia štyroch zvereneckých fondov v oblasti obrany. Bude to slovenská príležitosť, aby sme prezentovali našu národnú expertízu. Ale tiež konkrétne opatrenia, ktoré sme urobili od vzniku krízy. V budúcnosti budeme v týchto aktivitách pokračovať. Prispejeme do zvereneckých fondov a Slovensko pomôže aj v oblasti odmínovania.

Ako ešte udalosti na Ukrajine zmenili stretnutie aliancie?
Kríza znamená, že pozornosť aliancie sa opäť vracia k tomu, čo bolo jej hlavnou úlohou. Teda ku kolektívnej obrane. NATO prijme konkrétne opatrenia, ktoré zlepšia jeho akcieschopnosť, ale aj posilnia vojenskú prítomnosť na východnom krídle aliancie.

Vieme už povedať, aký bude slovenský príspevok do zvereneckých fondov?
Slovensko odchádza na summit pripravené. Uskutočnilo sa rokovanie za účasti prezidenta, predsedu vlády, ministrov zahraničných vecí, obrany a vnútra. Dohodli sme sa na pozíciách. Bude ich prezentovať prezident. Môžem však ubezpečiť, že Slovensko pristupuje k summitu s plnou vážnosťou. Vyjadríme sa ku každej téme, ktorá bude dominovať rokovaniam.

Niektoré krajiny už oznámili zvyšovanie obranných rozpočtov či ochotu posilniť východnú hranicu aliancie. Akú diskusiu o tom viedlo Slovensko?
Vyhodnotili sme očakávania aj možnosti. Hlavné pozície sa týkajú Ukrajiny, opatrenia na posilnenie východnej hranice aliancie, pomoci Afganistanu a posilnenia obranyschopnosti NATO, vrátane zvýšenia obranných rozpočtov. Zdôrazňujem, že naša pozícia vznikla vo veľmi úzkom a konštruktívnom dialógu medzi prezidentom a vládou.

Slovensko je v NATO desať rokov. Každá krajina ide na summit s istými očakávaniami. Čo bude pre Slovensko úspešný summit?
Pod desiatich rokoch členstva už naozaj neriešime seba, ale úlohy a výzvy, ktoré pred alianciou stoja. A miesto NATO v globálnych medzinárodných vzťahoch. Úspešný summit bude, samozrejme, taký, ktorý ukáže, že aliancia je jednotná. Že je realistická v hodnotení medzinárodnej situácie, ale akcieschopná.

Znamená to, že vyšle signál, že sa dobre zorientovala v meniacom sa medzinárodnom prostredí. NATO je pre mňa zárukou mieru a kolektívnej obrany svojich členov. Ide o posilnenie a zdôraznenie prominentného postavenia článku 5 Washingtonskej zmluvy. Je to logické očakávanie. Ide aj o ubezpečenie obyvateľov členských krajín, že aliancie bude chrániť mier.

Neberieme však NATO a bezpečnosť ako niečo automatické, čo tu je, ale netreba sa tým príliš zaoberať?
Hovorí sa, že na dobré sa ľahko zvyká. Dobré veci považujeme za samozrejmé a začíname si ich vážiť, až keď o ne prichádzame. Vzťahuje sa to aj na tému mier v Európe. Od konca vojen v bývalej Juhoslávii sme si ani nevedeli predstaviť, že by to mohlo byť inak. Konflikt na Ukrajine je pod našimi oknami, pred naším domom. Je prebudením sa zo sebauspokojenia, že sa nič nemôže stať. Sú členské krajiny NATO, ktoré sa cítia ohrozené a boja sa, že by sa mohol dostať aj za ich hranice.

Kto sa cíti najviac ohrozený?
Podľa toho, ako vystupujú na pôde aliancie, sú to predovšetkým krajiny, ktoré boli súčasťou ZSSR, teda pobaltské štáty. Tradične razantne vystupuje Poľsko, ale aj Rumunsko.

Aký je názor Slovenska?
Sme spojenecká krajina. Sme súčasťou všetkých debát a opatrení, ktoré sa v NATO pripravujú, Uvedomujeme si potrebu posilniť východné krídlo aliancie. Chápeme výzvy niektorých členských štátov po tom, aby sa zvýšila aj prítomnosť aliančných vojsk na ich území. Slovensko nemá taký pocit ohrozenia. Necítime potrebu, aby sme mali priamo u nás vojenské základne. Ako som však povedal, trend posilnenia bojaschopnosti aliancie a jej východného krídla je niečo, čomu rozumieme a podporujeme to. Aj sa na tom zúčastníme. Aby nevznikol dojem, že sa len chceme viezť.

© Autorské práva vyhradené

390 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Miroslav Lajčák #Ukrajina