Expolicajta začnú súdiť o dva týždne

Expolicajt Ján Antoška, ktorého pred mesiacom počas dramatickej 11-hodinovej akcie zatkli policajti v Liptovskom Mikuláši, sa o dva týždne postaví pred súd. Zatiaľ nie za udalosti, ktoré súviseli s jeho zatýkaním, streľbou a postrelením policajta, ale za lúpeže, ktoré mal podľa obžaloby spáchať s ďalšími tromi kumpánmi v čase, keď bol policajtom. Momentálne je vo väzbe.

04.09.2014 12:00
debata

Polícia viní bývalého kolegu zo série lúpeží. Štyri prípady už boli ukončené a po obžalobe prokurátorom je spis na súde. Pojednávanie v prípade lúpeže poštového vozidla v Ludrovej a troch predajní vo Važci, Pribyline aj nedovoleného ozbrojovania sa začne 18. septembra. „Obžalovanému v prípade uznania viny súdom hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov,“ informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisárik. Pred súd sa postavia aj ďalší obžalovaní.

V čase, keď sa stali tieto lúpeže, pracoval obžalovaný v Policajnom zbore. Prípady preto riešila inšpekcia ministerstva vnútra. Tá pokračuje vo vyšetrovaní ďalších trestných činov, za ktorými by mala stáť tá istá organizovaná skupina. „Ide o dve krádeže v štádiu pokusu a štyri lúpeže,“ spresnila Andrea Dobiášová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Po Antoškovi pátrala polícia od októbra 2013, podarilo sa ho zadržať 6. augusta. Vypátrali ho, keď bol v dome u rodičov v Liptovskom Mikuláši, kde sa zabarikádoval a na policajné výzvy reagoval streľbou. Na mieste zasahovali príslušníci špecializovaných policajných útvarov. Antoška odolával 11 hodín, strieľal na zasahujúcich policajtov, jedného z nich strela zasiahla. „Je začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu vraždy v štádiu pokusu a vo veci trestného činu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami,“ informovala hovorkyňa žilinskej krajskej polície Jana Balogová. Pokus o vraždu policajta je priťažujúca okolnosť, ak sa mu ju podarí preukázať, môže dostať 20– až 25-ročný trest alebo doživotie.

Antoška bol kriminalistom, v Policajnom zbore bol desať rokov, od januára 2004 do mája 2014.

Lúpeže, za ktoré sa expolicajt a spol. postavia pred súd 18. septembra

  • prepad poštového vozidla Ludrová – zobrali 3 kusy bezpečnostných prepravných kontajnerov bez peňazí
  • lúpeže v 2 predajniach potravín v obci Važec – vzali opečiatkované stravné lístky v hodnote 400 eur + hotovosť 700 eur
  • lúpež v predajni potravín v obci Pribylina, kde boli aj zákazníci, na ktorých mierili zbraňou – vzali 7-tisíc eur a stravné lístky v hodnote 1 200 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #lúpež #súd #obvinenie #Liptovský Mikuláš #expolicajt #Ján Antoška