Kauza nahrávky Procházku sa môže zvrtnúť

Nahrávkou poukazujúcou na podozrivé praktiky počas kampane prezidentského kandidáta Radoslava Procházku sa už zaoberá vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, ktorý prevzal spis z Generálnej prokuratúry. Teraz je na polícii, či začne Procházku stíhať a obviní ho, alebo povie, že trestný čin sa nestal.

05.09.2014 12:00
debata (56)

Kauza môže mať nečakaný vývoj, pretože stíhaný by mohol byť aj líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ktorý si Procházku nahral. Mohol sa totiž dopustiť protiprávneho konania tým, že nahrávkou zasiahol do osobnostných práv Procházku.

Radoslav Procházka aktívny postup prokuratúry privítal. „Má plnú dôveru, že príslušné orgány vec vyšetria,“ povedal hovorca Siete Ján Orlovský.

Kauza vypukla v júni, keď Matovič povedal, že Procházka chcel za inzerciu počas kampane platiť v jeho rodinnej firme bez dokladov. Dôkazy však Matovič nepredložil. Tvrdil, že ich nemá a udalosť sa odohrala medzi štyrmi očami. V júli nastal posun a na verejnosti sa objavili časti zvukového záznamu medzi obidvoma politikmi, podľa ktorého sa rozprávajú o inzercii, ako aj o nákladoch na kampaň. Procházka odmietol, že by nahrávka mala naznačovať, že chcel platiť načierno alebo že by v kampani minul viac ako oficiálne deklaroval. Nahrávku označil za provokáciu, na ktorú sa nedal namotať. Potvrdil však, že ide o jeho hlas.

Hovorca policajného prezídia Michal Slivka potvrdil, že prokurátor odovzdal spisový materiál vo veci podozrenia zo spáchania zločinu krátenia dane a poistného vyšetrovateľovi na ďalšie konanie. Sadzba za tento trestný čin je podľa Trestného zákona v rozmedzí 1 až 12 rokov. Záleží však, v akom rozsahu bude kvalifikovaný.

Generálna prokuratúra prípad riešila od júna. Vypočula Procházku i Matoviča. Prokuratúra však nahrávku podľa Matoviča nemá, len jej prepis. U vyšetrovateľa Matovič zatiaľ nebol.

Čo teraz čaká na vyšetrovateľa a dozorujúceho prokurátora? Musia vyriešiť otázku, či zverejnenie nahrávky bolo zásahom do osobnostných práv Procházku. Advokát Peter Vačok povedal, že keď napríklad niekto zadokumentuje páchanie trestného činu, tak to môže zverejniť, lebo ničím osobnostným právom nie je, aby trestný čin páchal. Podľa advokáta prokuratúra bude musieť veľmi citlivo analyzovať, či išlo o osobnostný prejav a zároveň, či bol obsah rozhovoru taký závažný, že je podozrenie zo spáchania trestného činu, a preto sa musí preveriť.

Igor Matovič si myslí, že mu za nahrávanie Procházku trestné stíhanie nehrozí. Dodal však, že „teoreticky podľa zvráteného zákona, ktorý si politici schválili, môže každému hroziť trestné stíhanie, kto usvedčuje nahrávkou skorumpovaného politika“.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #nahrávky #Radoslav Procházka #Igor Matovič #vyšetrovatelia #Sieť