Roboty serenádu zatiaľ nezahrajú, ale dokážu zachrániť život

Namiesto traktorov zvážajú drevo z hory obrovské mechanické pavúky. Nie je to výmysel, ale realita v ťažko prístupných švédskych lesoch. Zmenšeninu podobného pavúka predviedli spolu s ďalšími unikátnymi robotmi včera na prestížnej medzinárodnej vedeckej konferencii RAAD 2014 na zámku v Smoleniciach.

05.09.2014 12:00
robot, asimo, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predstavené stroje mali tie najnezvyčajnejšie podoby, či už to bol had, alebo guľa. Mnohé z nich už teraz pomáhajú záchranárom či vojakom pri náročných operáciách.

Robot v tvare gule je napríklad v službách izraelskej armády. „Využívajú ho aj vo Veľkej Británii. Je ľahký, prenosný, nenáročný na ovládanie, má v sebe zabudovanú kameru. Stačí ho hodiť za roh a môžete s ním prezerať miestnosti,” naznačil František Duchoň z Ústavu robotiky a kybernetiky na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Guľový robot má veľkú výhodu pred robotmi s kolesami alebo nohami. Zvládne totiž aj klzký alebo sypký povrch, kde sa ostatné zabárajú, a bez problémov tak prejde cez piesok, sneh alebo ľad.

Do náročného terénu je určený aj pavúkový robot, ktorý je pomocníkom švédskych drevorubačov. Zatiaľ čo lesný traktor má jeden motor, model, ktorý predstavili v Smoleniciach, pracuje s 18 motormi. Duchoň priznal, že je stále veľmi náročné zladiť ich tak, aby sa robot hýbal efektívne.

Poštárov pri nosení balíkov raz možno nahradia malé bzučiace vrtuľníky. S testovaním roznáškových dronov (malých lietadiel bez pilota) začal už vlani internetový obchod Amazon, no podľa Tomáša Fica z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave je takáto robotická pošta zatiaľ hudbou budúcnosti. Helikoptéry s viacerými vrtuľami sa však už dnes využívajú pri požiaroch. „Polícia ich môže využiť na monitorovanie futbalových zápasov a dokumentovanie výtržníctva alebo na hľadanie ľudí pri rôznych nešťastiach," dodal odborník.

Na konferencii ocenili aj prácu slovenského študenta, ktorá podrobne riešila pohyb robota v tvare hada. „Takýto typ robota môže nájsť uplatnenie napríklad pri odmínovacích systémoch alebo v prostrediach, kde iný typ pohybu nie je možný," naznačil Štefan Havlík z Ústavu informatiky SAV. „Konferencia je dôkazom, že aj naša veda dokáže aj napriek nedostatku finančných prostriedkov priniesť výsledky svetového formátu," poznamenal.

Účastníkov zo 17 krajín zaujal napríklad robot slovenskej spoločnosti ZTS VVÚ Košice. Okrem kolies má aj nohy, takže dokáže ľahšie prekonávať prekážky pri záchranných operáciách. Orientuje sa pomocou kamier v priestore, má senzory na detekciu nebezpečných látok. Prenáša predmety, stláča tlačidlá či zatvára ventil s unikajúcim plynom. „Dá sa nasadiť napríklad pri havárii v atómových elektrárňach, ale aj pri úniku plynu na zimnom štadióne,” dodal Havlík.

Robotika sa podľa bývalého prezidenta Svetovej federácie pre podporu vedy v oblasti strojov a mechanizmov Marca Ceccarelliho konečne spamätáva z krízy. „Vidím veľký záujem mladých ľudí o robotiku a vidím veľkú kreativitu. Roboty sa presadzujú už nielen v priemyselnej oblasti, ale čoraz viac aj v domácnostiach, v medicíne, v službách," povedal.

Ceccarelli si s ďalšími účastníkmi konferencie prezrel ukážku robotických rúk vrátane plne funkčných protéz. Technológia podľa neho zatiaľ nedospela do štádia, aké načrtli tvorcovia filmu Robocop, kde muž hrá bezchybne s dvomi robotickými rukami na španielskej gitare. „Ešte sme odtiaľ ďaleko. No fikcia je základom reality. Ukazuje nám smer a dodáva optimizmus, že tento veľkolepý sen raz dosiahneme," povzbudil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #technika #výskum #robotika #robot