Pacientov ohrozili kanyly nakazené baktériami

Pacient si už nemôže byť istý ani tým, že podanie obyčajnej infúzie prebehne bez komplikácií. Ukazuje to prípad z Čadce.

05.09.2014 14:41 , aktualizované: 07.09.2014 15:02
debata (11)

Kanyly, ktoré boli kontaminované stafylokokom, ohrozili šesť pacientov v Kysuckej nemocnici. Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil okamžite stiahnuť tieto zdravotnícke pomôcky z nemocníc aj z trhu. Koľko ich je v obehu, to zatiaľ nevie. Ide o jemnú hadičku, pomocou ktorej napríklad odoberajú deťom krv.

Pacientov v Čadci zachvátili vysoké teploty spojené s triaškou po tom, čo im zdravotníci vpichli kanyly. Prvé testy v nemocnici naznačili, že ľudia mali problémy práve pre túto pomôcku. Bola nakazená zlatým stafylokokom, čo je síce bežná baktéria, ktorú má na koži asi tretina ľudskej populácie, no pri priamej infekcii v krvi môže spôsobiť vážne komplikácie.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v piatok nariadil stiahnuť z trhu všetky tieto kanyly. Ide o dve šarže s portom Cathula s číslami 31963G a 40631G. Výrobcom je britská spoločnosť HMD Healthcare Limited. „Používanie preukázateľne kontaminovaných šarží uvedených zdravotníckych pomôcok by mohlo spôsobiť smrť alebo závažné poškodenie zdravotného stavu pacientov,“ uviedol v stanovisku ústav.

Ústav však nevedel spresniť, v koľkých ďalších nemocniciach sa tieto kanyly objavili, a ani to, koľko kusov týchto pomôcok bolo v obehu. „ŠÚKL daný stav preveruje a momentálne zisťuje počet kanýl, ktoré sa dostali do obehu. Disponujeme informáciou, že tieto kanyly sa objavili v jednej nemocnici. Postihnutých bolo šesť pacientov. Stav bol zvládnutý štandardným liečebným postupom, žiadne následky nám neboli hlásené,“ povedala vedúca služobného úradu ŠÚKL Monika Pastuchová.

Okrem triašky a zvýšenej teploty nad 38 stupňov sa u pacientov objavilo aj sčervenanie v mieste vpichu. Všetky tieto prejavy sa objavili do 24 hodín po zavedení spomínaných kanýl. „U pacientov, v prípade ktorých boli tieto kanyly použité, sme spozorovali zápalové procesy. Mali sme podozrenie, že ich spôsobujú kanyly. Vykonali sme testy, ktoré naše podozrenie potvrdili. Stále sú to však len prvotné výsledky, ktoré je potrebné overiť,“ uviedol riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld.

Testovanie robilo oddelenie mikrobiológie Kysuckej nemocnice, podľa ich výsledkov bol na kanylách zlatý stafylokok a Staphylococcus haemolyticus.

„Stiahli sme celú šaržu zo všetkých oddelení. Oznámili sme prípad ŠÚKL a Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Oni vykonajú ďalšie testy a výsledky zverejnia do 15 dní. Prípad sme oznámili minulý štvrtok,“ doplnila námestníčka nemocnice pre ošetrovateľstvo Mária Papíková. Pravda zistila, že podobný prípad zaregistrovali pred rokom aj vo Fakultnej nemocnici v Žiline, pričom išlo o rovnakého distribútora.

Kanyla je trubica, ktorá sa zavedie napríklad do tepny. Pomocou nej sa zvykne získavať krv u malých detí, používajú ju tiež pacienti, ktorým treba opakovane podávať lieky priamo do žily.

„Týka sa to napríklad detských onkologických pacientov. Aby sa to dieťa viackrát netraumatizovalo opakovanými vpichmi, ponechá sa tento zavedený vstup, cez ktorý mu podávajú antibiotiká alebo chemoterapeutiká,“ naznačila Ľubica Perďochová, vedúca oddelenia bakteriológie v laboratóriu spoločnosti HPL v Devínskej Novej Vsi v Bratislave.

Zlatý stafylokok je podľa nej bežnou baktériou, ktorú majú mnohí ľudia v nosohltane, dýchacích cestách, na koži a nemusí im pritom spôsobovať žiadne ťažkosti. „No ak by sa pacientovi dostal do krvi, vyvolá to minimálne sepsu, horúčku. Je to patogén a pri použití nesterilnej kanyly ide o ohrozenie pacienta,“ upozornila bakteriologička.

Ako a kedy došlo k znečisteniu kanýl sa presne nevie. Podľa Perďochovej je mizivá šanca, žeby dnes, keď drvivá väčšina výrobcov liekov používa automatické linky s minimálnym podielom ľudskej práce, došlo ku kontaminácii stafylokokom priamo vo výrobe. „Je to veľmi málo pravdepodobné, keď to robí automat a všetko je balené. Pacienti sú často infikovaní pri samotnom výkone,“ mienila.

Podľa nej nemožno vylúčiť ani takú verziu, že stafylokokom sa pri zavádzaní kanyly nakazil sám pacient. Mohol mať túto baktériu na koži v blízkosti vpichu. Stáva sa to najmä v prípadoch, keď je kanyla v tele ponechaná dlhší čas. Podľa oslovených expertov bude potrebné urobiť testy viacerých zabalených kanýl od výrobcu, až potom bude možné definitívne potvrdiť alebo vylúčiť podozrenie z kontaminácie baktériou.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #kanyla