Borec chce potrestať sudkyňu za prípad strelca z Liptova

Minister spravodlivosti Tomáš Borec dal návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni Okresného súdu v Ružomberku. Ide o prípad nevzatia do väzby Ivana Š., ktorý vraždil v Liptovskej Lúžnej. „Navrhujem zníženie platu o 70 percent na jeden rok,“ uviedol Borec s tým, že je to druhý najvyšší možný trest. Podľa názoru Boreca sudkyňa pochybila, rozhodnúť o tom ale môže disciplinárny súd.

05.09.2014 15:30
debata (4)

Generálna prokuratúra tvrdí, že zodpovednosť za to, že Ivan Š. bol na slobode, nesie sudkyňa. Ivan Š. čelil obžalobe z nebezpečného vyhrážania sa svojej bývalej družke, ktorú napokon pripravil o život. Generálna prokuratúra upozornila, že ružomberská sudkyňa nerozhodla o jeho vzatí do súdnej väzby ani na hlavnom pojednávaní 28. júla 2014 a ponechala ho na slobode.

Hlavné pojednávanie odročila na 10. septembra. "Tento postup Okresného súdu v Ružomberku považuje prokuratúra za jeden z možných dôvodov, ktorý obžalovanému umožnil spáchať tento trestný čin (dvojnásobnú vraždu, pozn. SITA),“ uviedla v stanovisku generálna prokuratúra.

Dozorujúca prokurátorka vraj upozornila telefonicky súd na to, že treba vziať Ivana Š. do väzby. Krajský súd v Žiline zase tvrdí, že o tom nie je žiadny záznam, pričom zákonná sudkyňa telefonické upozornenie poprela.

Polícia v prípade vraždy matky a dcéry v obci Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok začala trestné stíhanie. Matku a dcéru vo veku 65 a 45 rokov našli zastrelené v pondelok 18. augusta v rodinnom dome. Pri miestnom obchode našli zastreleného aj 42-ročného Ivana Š., bývalého druha 45-ročnej ženy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #sudca #vražda #Ružomberok #Tomáš Borec #Liptov #Liptovská Lúžna