Kiska: Slovensko zvýši rozpočet na obranu a bude pomáhať Ukrajine

Slovensko nebude do roku 2016 znižovať rozpočet na obranu a do roku 2020 bude tento rozpočet navyšovať tak, že dosiahne výšku priemeru v krajinách Severoatlantickej aliancie, ktorá predstavuje 1,6 percenta HDP. Na záver summitu NATO v Newporte to novinárom povedal prezident Andrej Kiska.

05.09.2014 17:30
Kiska, Lajčák, Glváč Foto: ,
Zľava: minister zahraničia Miroslav Lajčák, prezident Andrej Kiska a minister obrany Martin Glváč na tlačovej konferencii počas summitu NATO v Newporte.
debata (253)

Slovensko okrem toho plánuje dať 20 percent rozpočtu obrany na modernizáciu ozbrojených síl. „Na summit sme prišli s ambicióznym balíkom, ktorý naši spojenci ocenili,“ povedal Kiska.

Zvyšovanie národných rozpočtov považuje Kiska za dôležité vo svetle súčasnej krízy na Ukrajine. „Rusko svojím správaním ohrozuje bezpečnosť v Európe,“ konštatoval slovenský prezident. Zdôraznil, že na východe Ukrajiny bojujú ruskí vojaci, čo vyvoláva obavy najmä v susedných krajinách obávajúcich sa aj o svoju bezpečnosť.

Summit aliancie schválil aj balík pomoci pre Ukrajinu, na ktorom sa bude Slovensko aktívne podieľať. Kiska spomenul napríklad už schválený reverzný tok plynu na Ukrajinu. Slovensko okrem toho pomáha Ukrajine v oblasti liečby zranených či dodávaním nevojenského technického vybavenia, doplnil prezidenta minister obrany Martin Glváč.

Dôsledkom diania na Ukrajine je aj prijatie Akčného plánu pripravenosti NATO, ktorý má slúžiť na účinnú a rýchlu ochranu jeho členských štátov pred hrozbami. Slovensko sa na akčnom pláne plánuje taktiež podieľať napríklad zriadením logistického centra NATO v Poprade, ktorý by mal slúžiť napríklad na prepravu munície.

Slovensko chce tiež posilniť svoju prítomnosť na vojenskom veliteľstve v Štetíne a aliancii ponúklo využívanie letísk v Sliači a Lešti. V rámci akčného plánu sa bude Slovensko podieľať aj na zintenzívnení vojenského spravodajstva a slovenská armáda bude školiť ukrajinských odmínovačov.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #armáda #Andrej Kiska #Ukrajina