Priemerný plat lekára je dvetisíc eur, tvrdí analýza

Našim lekárom sa podľa štatistík nežije až tak zle. Ich platy narastajú a v priemere zarábajú vyše dvetisíc eur mesačne.

05.09.2014 20:00 , aktualizované: 06.09.2014 15:00
debata (64)

Mzdy všeobecných lekárov sú dokonca porovnateľné s ich holandskými kolegami. Zdravotné sestry za všetkými lekármi zaostávajú. Analýzu platov priniesol Health Policy Institut.

Zo všetkých pracovníkov v zdravotníctve sú na tom najlepšie lekári. Zarábajú viac než ostatní vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci. Napríklad v roku 2000 mali lekári priemerne o tri percentá viac na výplatách ako pracovníci v iných odvetviach s diplomom. Minulý rok tento údaj prekročil už o 56 percent. Navyše mzda lekárov rástla v uplynulých dvoch rokoch rýchlejšie ako výška platov v hospodárstve.

„Naším cieľom je podať výsledky analýz na problematiku miezd v zdravotníctve v kontexte s odhadom dopadov na vývoj miezd v roku 2015,“ povedal analytik Karol Morvay na tlačovej konferencii Health Policy Institute (HPI). Pri analýzach vychádzal inštitút z údajov Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Inštitút tiež porovnával relatívnu mzdu, čo je pomer priemernej mzdy lekára k priemernej mzde v celom hospodárstve. Tá od roku 2008 stále rastie. Výška relatívnej mzdy všeobecného lekára je napríklad porovnateľná s Holandskom. U slovenských všeobecných lekárov je tento pomer vo výške 1,99 a v prípade Holandska je to 1,92.

Lekársky odborový zväz výsledky analýz HPI odmieta. Ako pre denník Pravda uviedol predseda združenia Peter Visolajský veľa špecialistov na Slovensku má nízke platy.

„Lekár musí zarábať toľko, aby v tej nemocnici zostal, aby nešiel do Holandska, kde sa má vraj horšie. Je však potrebné pozrieť sa aj na to, koľko hodín pracujú v zahraničí. V Anglicku napríklad nemôže presiahnuť pracovná doba 40 hodín týždenne. Ja na Slovensku v priemere pracujem viac ako 50 hodín,“ vyjadril svoj nesúhlas.

zväčšiť Foto: Pravda.sk
platy, lekár, mzdy

S analýzou súhlasí v tom, že zdravotné sestry sú na tom horšie „Platy sestier sú nízke, ale pacienta nezaujímajú platy zdravotníkov, pre nich je dôležitá kvalita poskytovaných služieb,“ dodáva Visolajský.

Od januára 2015 uvidia lekári na výplatných páskach ešte viac. Vyššie mzdy im zabezpečil zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Štátny rozpočet to bude stáť 37 miliónov eur. Sestry podobnú výhodu v zákone nemajú, aj ony požadujú navýšenie. Ak by sa zrealizovalo, v roku 2015 by to stálo celkom 85 miliónov eur.

Najlepšie sú slovenskí lekári a sestry zaplatení vo fakultných a univerzitných nemocniciach. Výška priemerného mesačného platu lekára sa tu vyšplhá na vyše dvetisíc eur, sestry v rovnakých zariadeniach zarobia v priemere menej než tisíc eur. Lepší plat lekárov a sestier vo fakultných nemocniciach súvisí podľa analytika aj s rozdielnymi platbami zo strany poisťovní. Zdravotníci z regionálnych nemocníc volajú po vyrovnaní platov s kolegami z fakultných nemocníc.

Podľa Morvayho však nie je dobré vynucovať rovnakú výšku platov. Odlišnosť platov je podľa slov Morvayho prirodzený jav. „Vynucovaním by sme sa dotkli najvyššej nákladovej položky zdravotníckych zariadení. Napríklad vidiecka nemocnica si nemôže dovoliť poskytnúť zdravotníkom rovnaké platy ako nemocnica v hlavnom meste,“ vysvetľuje Morvay.

Riaditeľ HPI Peter Pažitný tiež zdôraznil, že by to mohlo viesť k zhoršeniu zdravotníckej starostlivosti. V rámci regiónov sú najvyššie platy v Bratislavskom kraji. Zdravotníci ( lekári a sestry spolu) tu v priemere zarobia tisíc eur mesačne. V ďalších krajoch je výška ich platov podobná. Ich mesačný priemer sa pohybuje vo výške 800 eur.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári