Na Ukrajine ide o propagandistickú vojnu, tvrdí Fico

V prípade konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou ide podľa premiéra Roberta Fica o svetovú propagandistickú vojnu.

07.09.2014 14:27
Fico, Jaceňuk Foto: ,
Premiér Robert Fico (vpravo) na archívnej fotografii s ukrajinským kolegom Arsenijom Jaceňukom vo Veľkých Kapušanoch.
debata (228)

Veriť médiám je podľa jeho slov v tomto období riskantné, povedal to v relácii V politike televízie TA3. „Každá strana hovorí niečo iné. Trochu mi chýbalo, keď sa neustále v Európskej únii objavoval ukrajinský hlas, stále hovorili len ukrajinskí predstavitelia o tom, čo sa deje, no nikto nemal záujem počuť hlas druhej strany,“ poznamenal.

Najčistejším riešením by podľa neho bolo, keby medzinárodná verejnosť, ľudia v Európe alebo vo svete boli informovaní neutrálnymi pozorovateľmi, ktorí sú na mieste. „Všetko sú to len klasické propagandistické informácie, takto to je a nijak inak,“ dodal predseda.

Ako povedal, nedáva na mediálne informácie. „Som v stálom kontakte s našimi ľuďmi na Ukrajine,“ uviedol. Treba urobiť podľa neho konkrétne kroky tak, ako to Slovensko urobilo v prípade plynu, pretože EÚ by mala svetu ukázať, že máme skutočne záujem o mier, o bezpečnú stabilnú EÚ a nie o to, čo sa tam teraz deje. „Ak máme záujem o mier, tak ho podporme, ak pôjdeme znovu do sankcií, čakajme odvetné opatrenia,“ informoval.

Sila médií na Slovensku však nie je podľa neho až taká veľká, ako ju vidíme v iných krajinách. „Ak je toto naozaj svetová propagandistická vojna, mňa zaujíma a bude ma zaujímať do samého konca prípad zostreleného malajzijského lietadla nad Ukrajinou. Je mi ľúto, čo sa stalo s cestujúcimi, no v jednom okamihu sa o ňom skončila diskusia, zrazu už o ňom nikto nič nehovorí, už nie je predmetom diskusií a sporov,“ povedal.

Bude veľmi zaujímavé sledovať informácie vyšetrovateľov, čo sa naozaj stalo, pretože okrem iného aj táto obrovská tragédia bola politicky zneužitá. Médiá sú podľa jeho slov súčasťou obrovských politických medzinárodných hier, toto je propagandistická vojna, znovu pripomenul.

Preto premiér viac dáva na informácie, ktoré dostáva od ľudí na Ukrajine, radí sa s expertmi, ktorí tam pôsobili a teraz sú na Slovensku ako aj s tými, čo na Ukrajinu idú. „To sú pre mňa relevantné informácie,“ povedal s tým, že spoliehať sa vyslovene v tomto okamihu na médiá by bolo pre politika, ktorý chce prijať rozumné rozhodnutie, mimoriadne nebezpečné.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #Ukrajina