Pellegrini urobí všetko, aby v januári platy učiteľom vzrástli

Minister školstva Peter Pellegrini urobí všetko pre to, aby mali učitelia v januári 2015 istotu, že im platy porastú o päť percent.

07.09.2014 17:01
peter pellegríni, minister školstva Foto: ,
Peter Pllegrini.
debata (7)

Ako povedal v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS, urobí všetko pre to, aby peniaze na platy mali. „Rozpočet nepočíta s rastom platov nikoho, je to napísané aj v návrhu rozpočtu kapitoly školstva, no prichádza obdobie vyjednávania,“ poznamenal s tým, že hľadá čistý spôsob, ako pre učiteľov získať peniaze na ich platy.

Štátna verejná správa podľa jeho slov pred dvoma rokmi žiadne peniaze nevybojovala, pedagógovia za posledné dva roky vybojovali päť percent, pričom priemerná mzda v regionálnom školstve prekročila priemernú mzdu v národnom hospodárstve. „Budem rád, keď sa mi bude dariť nožnice otvárať, budem sa snažiť v trende zvyšovania pokračovať, ukazuje sa, že učitelia sú prioritou,“ povedal.

Pellegrini by nerád vyvolával dojem, že sa v tejto oblasti nič nedeje. „Ideme takým tempom, aké naša štátna kasa má,“ poznamenal. Ako dodal, musia si najskôr poupratovať doma. „Keď ukážeme, že vieme efektívne narábať s peniazmi, máme právo od ministra financií žiadať, aby nám pridal a aby sme dali peniaze učiteľom a nie na chod 16 príspevkových organizácií,“ vysvetlil šéf rezortu školstva.

Keď sa mu podľa neho podarí skonsolidovať ministerstvo, v rámci jeho príspevkových organizácií je zaujímavý majetok. „Učitelia vo mne majú osobu, ktorá bude za nich s plnou vervou bojovať, aby sme boli na tom v budúcom roku lepšie ako tento rok,“ doplnil.

Školstvo je podľa neho prioritou a aj jednou z top priorít tejto vlády, takisto možno postupne badať kvalitatívne zlepšenie. Pellegrini podľa vlastných slov načúva učiteľom, stretáva sa s nimi, pričom im sľúbil, že nebude rezort riadiť od stola. „Je našou aj mojou osobnou prioritou riadiť rezort tak, aby sa z neho stala národná priorita,“ doplnil v relácii O 5 minút 12.

Pilotný projekt by mohol priniesť zvýšené mzdy

Nový minister spolu s medzinárodným tímom a kolegami pripravuje pilotný projekt, ktorý by mohol priniesť pre učiteľov zvýšené mzdy. „Excelentní učitelia by napríklad v rámci bežného vyučovacieho procesu pomáhali začínajúcim pedagógom, za čo by dostávali príplatok a ten by bol garantovaný minimálne do roku 2020,“ vysvetlil v relácii s tým, že by to bola motivácia k základnému platu vo forme príplatku.

Peniaze na projekt by šli z eurofondov, pričom fungovať by mohol od 1. septembra 2015. „Národnú výzvu by sme mohli zvládnuť za nejaký pol rok, no nie je to jednoduché,“ doplnil Peter Pellegrini.

Ako minister pripomenul, potrebuje sa zaoberať okrem platov aj postavením učiteľa, aby bol chránený. Dnes je podľa jeho slov učiteľ atakovaný nielen zo strany agresívnych detí, študentov, ale aj agresívnymi rodičmi. „Preto by mala spoločnosť vedieť, že učiteľ je osoba, ktorá má určitý status ochrany,“ poznamenal.

Ako povedal, nebude z nich robiť verejných činiteľov, pretože to so sebou prináša aj iné komplikácie, ktoré by im mohli skôr uškodiť, ako prospieť. No chceli by v legislatíve pripraviť taký spôsob, v ktorom bude definované, že ak niekto verbálne alebo fyzicky zaútočí na učiteľa, nielen počas vyučovania, ale aj doma v jeho voľnom čase, budú sa na ňom uplatňovať také sankcie, ako keby zaútočil na verejného činiteľa.

„To by mohol byť jasný signál pre všetkých, že úcta k učiteľovi nie je len vo výške jeho platu, ale aj celkovo v spoločnosti, pretože tá sa vyvíja takým spôsobom, že sa to javí ako nevyhnutné,“ uviedol minister v RTVS.

Ondek: Na Čaplovičove sľuby nebude päť percent stačiť

Ako na slová ministra školstva reagoval predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek, pokiaľ minister chce nejakým spôsobom dodržať, čo sľúbil exminister školstva Dušan Čaplovič, tak päť percent na budúci rok nebude stačiť.

„Nebude to totiž 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve,“ poznamenal. S ministrom budú odborári ešte rokovať, prídu so svojimi požiadavkami, no Pellegrini bude prvý, ktorý sa o nich dozvie. Ako Ondek ďalej uviedol, nový minister je oduševnený pre dobro školstva a ujal sa svojich povinností, no bolo by dobré, keby vybojoval doň viac finančných prostriedkov.

Podľa bývalého ministra školstva a poslanca NR SR za SDKÚ Eugena Jurzycu na základe platov učiteľov u nás školstvo nie je takou prioritou ako v iných krajinách OECD. „Bolo by dobré presunúť časť eurofondov na platy učiteľov, pretože dnes idú len na projekty, ktoré učiteľov odtiahnu od pedagogickej práce,“ poznamenal.

Zároveň dodal, že by sa tak znížila byrokracia, učitelia by mali viac času učiť a tiež by sa znížil klientelizmus. Nejde podľa neho o to získať peniaze na platy z Bruselu, len na ne presunúť časť z európskych fondov. Táto idea je podľa šéfa rezortu školstva Pellegriniho príjemná, no zdroje z EÚ nemôžu suplovať národné zdroje, sú len doplnkové.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Eugen Jurzyca #Peter Pellegrini #platy učiteľov