Tresty pre opitých vodičov by sa mali na jeseň sprísniť

Za alkohol za volantom by mohol vodič prísť o vozidlo či stráviť pár dní vo väzení. Uvažuje o tom ministerstvo vnútra, ktoré na túto tému otvorilo odbornú diskusiu.

08.09.2014 14:00
polícia, radar, meranie rýchlosti, alkohol, tester Foto: ,
Sprísnenie trestov by sa malo týkať vodičov, ktorí nafúkajú nad jedno promile.
debata (20)

Opití vodiči sú totiž jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd na cestách, len za prvých sedem mesiacov tohto roku ich bolo takmer 900. Tvrdšie tresty, ktoré im budú hroziť, by mali byť známe už na jeseň tohto roku.

Sprísnenie trestov by sa malo týkať vodičov, ktorí nafúkajú nad jedno promile. Rezort vnútra okrem skonfiškovania vozidla rozmýšľa aj nad ďalšími možnosťami, ako potrestať opitých šoférov. „Budeme sa zaoberať aj verejnoprospešnými prácami či krátkodobými trestami odňatia slobody v trvaní päť až sedem dní,“ spresnili z tlačového odboru rezortu vnútra. Do diskusie prizvali odborníkov z rezortov dopravy, zdravotníctva, vnútra a spravodlivosti, pričom rozhodnutie by mohlo padnúť už počas nasledujúcich týždňov. Isté zatiaľ je, že medzi opitými vodičmi sa nebudú pri udeľovaní trestu robiť žiadne rozdiely. Tvrdšie postihy tak neobídu ani profesionálnych vodičov.

Dnes platí, že vodič s alkoholom nad jedno promile spáchal trestný čin a o jeho treste rozhodujú súdy. Môžu mu vyrubiť pokutu, zakázať viesť motorové vozidlo, udeliť podmienku či poslať ho do väzenia. Podľa rezortu spravodlivosti súdy za vlaňajšok poslali z celkového počtu 5 094 opitých vodičov do väzenia 173, pričom najdlhší trest bol 84 mesiacov. Najvyššia udelená pokuta bola 7-tisíc eur.

Agentúra pre medzinárodnú cestnú dopravu, ktorá sa venuje kamiónovej doprave, chce zájsť v boji proti alkoholu za volantom ešte ďalej. Riaditeľ František Turák navrhuje, že jedným z opatrení by mohlo byť zadržanie vodičského preukazu na dlhší čas, v krajnom prípade až na doživotie. „Je potrebné tvrdo a radikálne bojovať s tými, čo vedú auto s viac ako jedným promile,“ povedal. Podľa neho vysoké pokuty neprinášajú výsledky, pretože vodič si na ne vždy peniaze nájde a nič mu nebráni v tom, aby opäť sadol za volant opitý. Turák sa chystá s návrhmi obrátiť na rezort vnútra aj rezort spravodlivosti.

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského zhabanie vozidla či vodičského preukazu na doživotie vodičovi, u ktorého bol alkohol nad jedno promile zistený prvý raz a nespôsobil nehodu, je neprimerane tvrdý trest. Upozorňuje aj na to, že do určitého množstva alkoholu vodičovi nehrozí takmer nič a nad jedno promile by zrazu mohol prísť o majetok. „Vhodné je skôr zadržať vodičák na kratší čas už pri nižšom množstve alkoholu. To má veľmi účinný výchovný efekt,“ poznamenal. Drahovský odporučil, aby boli tresty pre opitých vodičov odstupňované podľa toho, čo svojím počínaním spôsobili na cestách.

Hoci opitých vodičov za posledné roky ubudlo, medzi najčastejšími príčinami dopravných nehôd zostáva stále aj alkohol. Za prvých sedem mesiacov tohto roku policajti zistili 899 havárií, ktoré zavinil alkohol u vodiča. Najviac týchto nehôd bolo roku 2008, išlo o 3 122 havárií. Odvtedy ich počet každoročne klesá. Roku 2012 ich polícia zistila 1 743, vlani ich bolo 1 696.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #tresty #vodiči #alkohol za volantom