Cestu do Vrátnej chcú opraviť do začiatku zimnej sezóny

Z cesty do Vrátnej doliny, ktorú pred siedmimi týždňami poškodila prívalová vlna po prietrži mračien, už odpratali sutiny, kamene a naplaveniny a cestári tak začínajú s opravou úplne zničených úsekov vozovky. Dúfajú, že nový asfaltový koberec na opravené časti cesty stihnú položiť ešte do začiatku zimnej sezóny.

08.09.2014 14:00
vrátna dolina, terchová, cesta, stavba, cestári Foto: ,
Cesta zo Starého Dvora k nástupnej stanici kabínkovej lanovky na Chleb bola najviac poškodená, práce na jej obnove a na odstraňovaní následkov povodne pokračujú.
debata

Cesta do Vrátnej doliny zo Starého Dvora až po nástupnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb je pre vozidlá naďalej uzavretá. Úsek v spodnej časti cez Tiesňavy na Starý Dvor, do Štefanovej a na Sokolie je prejazdný v polovičnom profile a dopravu usmerňujú semafory. „V časti Tiesňavy, kde sa nám prepadla cesta a došlo k podmytiu oporného múru, sa realizovala injektáž a v súčasnosti sa robí hlbinné zakladanie oporných múrov tak, aby sme mohli následne doplniť cestné teleso a sprejazdniť v tomto úseku oba jazdné pruhy,“ informovala Hana Sahulčíková zo Žilinského samosprávneho kraja, ktorému patrí cesta.

Z piatich kilometrov trasy z Terchovej do Vrátnej doliny bolo úplne zdemolovaných 800 metrov, zostali po nich len obrovské krátery, ďalších 400 metrov je čiastočne zničených. „Tie úseky, ktoré boli podmyté alebo výrazne poškodené, by sme chceli mať hotové do konca októbra s tým, že do začiatku zimnej sezóny by sme chceli položiť aj nový asfaltový koberec. Všetko však bude závisieť aj od vývoja počasia,“ doplnila Sahulčíková. Cestári práce koordinujú aj podľa vodohospodárov, ktorí upravujú poškodené koryto Varínky. Šesť kilometrov toku by mali obnoviť do polovice októbra.

To, či sa do začiatku zimnej sezóny podarí spustiť kabínkovú lanovku na Chleb, ktorej dolnú nástupnú stanicu 21. júla zasypali kamene a zemina, bude závisieť od výsledkov odborných posudkov, na ktoré čaká jej prevádzkovateľ. „Dúfame a robíme všetko pre to, aby do začiatku zimnej sezóny bola kabínková lanovka v prevádzke a lokalita Chleb aj takto prístupná,“ hovorí Ľudmila Porubčanská zo strediska Vrátna. Prevádzka lanovky bude závisieť aj od toho, kedy sa podarí sprejazdniť cestu a obnoviť dodávku elektrickej energie do zariadenia.

Jana Bolibruchová zo Stredoslovenskej energetiky (SSE) informovala, že technický návrh na obnovu vzdušnej časti napájacieho vysokonapäťového vedenia je už hotový a zároveň je s prevádzkovateľom stanice dohodnuté umiestnenie a rozsah obnovy trafostanice. „V prvom rade treba dokončiť sanačné práce, ktoré realizuje prevádzkovateľ zariadení. Následne SSE – Distribúcia vykoná diagnostiku, ale momentálne je priestor neprístupný pre spomínané sanačné práce,“ doplnila Bolibruchová.

Prírodný živel vyčíňal vo Vrátnej doline a v Terchovej 21. júla popoludní.

Čo sa zatiaľ urobilo vo Vrátnej doline:

  • vyviezli sa sutiny a naplaveniny z parkoviska pri spodnej stanici kabínkovej lanovky, vyčistili aj nástupnú stanicu
  • záchranárom sa podarilo zlikvidovať najväčšie nánosy, cesta je tak aspoň v provizórnom režime prístupná pre všetky zložky, ktoré v poškodenej časti Vrátnej doliny realizujú svoje práce
  • vodohospodári upravujú poškodené koryto potoka Varínka, 6 km toku by sa malo obnoviť do polovice októbra a stáť odhadovaných 2,1 milióna eur
  • energetici obnovili dodávky elektrickej energie do všetkých trvalo obývaných zariadení, pripravujú sa na opravu elektrického vedenia ku kabínkovej lanovke
  • krajskí cestári chcú úseky, ktoré boli podmyté alebo výrazne poškodené, opraviť do konca októbra a do začiatku zimnej sezóny položiť aj nový asfaltový koberec
  • dokončuje sa obnova vodovodu v Krivánskej Rizni

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #záplavy #Terchová #Vrátna dolina