SDKÚ má podľa mládežníkov poslednú šancu na záchranu

SDKÚ má na septembrovom kongrese podľa straníckych mládežníkov poslednú šancu na záchranu. Ako sa uvádza v stanovisku organizácie Nová Generácia, združenie mládeže SDKÚ, ktoré v pondelok poskytol jej predseda Tomáš Smutný, Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ) má na pripravovanom kongrese, ktorý sa má konať 27. septembra, poslednú šancu ukázať občanom opodstatnenosť svojej existencie a vrátiť sa k svojim pôvodným hodnotám a tak využiť šancu na svoju záchranu.

08.09.2014 12:45
debata (15)

„SDKÚ sa v posledných rokoch odklonila od svojich hodnôt, vzdialila sa ambíciám pokračovať v potrebných reformách a zvyšovať životnú úroveň občanov na európsky štandard. SDKÚ-DS stratila svoj reformný charakter a od pádu vlády je pre voliča nečitateľná,“ uviedol Smutný.

Združenie mládeže SDKÚ Nová Generácia vyzýva vedenie strany na čele s predsedom Pavlom Frešom, aby prehodnotili jej doterajšiu politiku, a žiada, aby sa SDKÚ vrátila k svojmu pôvodnému cieľu zreformovať Slovensko. „Ak sa tak nestane, SDKÚ nemá šancu na prežitie a zanikne,“ konštatoval Smutný vo vyhlásení.

Nová Generácia je štruktúrou strany SDKÚ s celoslovenskou pôsobnosťou, jej predseda je členom Prezídia SDKÚ s riadnym hlasovacím právom. Nová Generácia má za sebou veľké úspešné predvolebné kampane ako „Červenú Ficovi“, „Voliť je cool“ alebo kampaň pre voľby do Európskeho parlamentu s Ivanom Štefancom, organizuje súťaže o výlet do Bruselu a o stáže v Európskom parlamente.

Novotný: SDKÚ potrebuje nové vedenie, zvažuje kandidatúru

Už minulý týždeň podpredseda SDKÚ Viliam Novotný povedal, že strana potrebuje zmenu na čele strany. „Dnes prevláda v strane väčšinový názor, že na kongrese musí dôjsť k zásadnej zmene celého vedenia strany vrátane predsedu. Stranu by mal následne viesť krízový manažment piatich – šiestich ľudí. Nie je dôležité, kto bude predseda, ale potrebujeme ho zmeniť,“ vyhlásil vtedy Novotný.

Podľa neho sú len dve možnosti. „Buď spravíme na kongrese len kozmetické zmeny a potom strana pomaly vymizne z politickej scény, rozplynie sa ako tieň, alebo sa vytvorí partia ľudí, ktorá bude potrebovať aj ľudí zvonku. Táto skupina začne riadiť stranu, nastaví jej fungovanie, stratégiu a dá ponuku voličom,“ konštatoval Novotný.

Novotný ešte v júni kandidatúru na post predsedu strany odmietal. Po troch mesiacoch však kandidatúru zvažuje. „Prešli tri mesiace, čo som povedal, že nebudem kandidovať na post predsedu. Oslovilo ma však viacero členov. Dnes zvažujem, že budem kandidovať,“ povedal s tým, že v súčasnosti však nie je podstatné, či bude kandidovať on, alebo Ondrej Matej, či Ľudovít Kaník, ale dôležité je vytvoriť tím ľudí – krízový manažment.

„SDKÚ sa musí vrátiť k nastaveniu fungovania. Strana musí začať byť riadená. Musíme dať ponuku voličom a sympatizantom. Musíme ponúknuť voličom riešenia ich problémov, čo im teraz nedávame. Strana musí dať víziu, ako bude fungovať štát,“ zdôraznil Novotný.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo #Viliam Novotný