Poslanci hovoria o kríze v Matici. Finančnej aj programovej

Nedoriešená kauza s národným pokladom, finančné problémy, chýbajúci tohtoročný rozpočet, ale aj kríza vo vnímaní a poslaní Matice slovenskej pred verejnosťou.

08.09.2014 15:59 , aktualizované: 18:16
matica Foto: ,
Poslanci výboru pre kultúru navštívili včera Maticu Slovenskú. Na snímke vpravo predseda Matice Marián Tkáč, v strede poslance OĽaNO Jozef Viskupič.
debata (74)

To sú zásadné veci, ktoré vyčítali poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá pri pondelkovom poslaneckom prieskume v tejto verejnoprávnej inštitúcii, dotovanej aj zo štátnych peňazí.

Aby Matica prežila tento rok, musí si podľa jej predsedu Mariána Tkáča zobrať úver. Problémy podľa neho súvisia s výstavbou nového závodu tlačiarne Neografia, o čom sa rozhodlo ešte pred príchodom Tkáča do Matice.

„Výstavba toho závodu nám zobrala dividendy pre tento rok. Takže v tom je celý problém, že budeme musieť hľadať náhradné riešenia a iné nevieme ako pôžičku, takže vybavujeme pôžičku, aby sme tento rok prežili,“ povedal. Splácať ho vraj nebudú z príspevku od štátu, ale z vlastných zdrojov, najmä z dividend, ktoré by už na budúci rok opäť mali mať.

Práve Neografia tvorí podstatný zdroj príjmov Matice, preto musel Tkáč vyvrátiť informácie o jej predaji. „Boli sme ubezpečení, že odpredaj akcií Neografie nehrozí,“ povedal člen parlamentného výboru Jozef Viskupič (OĽaNO). Matica však bude musieť predávať majetok.

Napríklad rekreačné zariadenie v Santovke či kaštieľ v Necpaloch. „Takže taký majetok, ktorý Matica intenzívne nepotrebuje, naopak, má problémy, aby ho udržiavala,“ uviedol Marián Tkáč. Problémom tejto inštitúcie je aj nedôvera verejnosti voči nej. Viac je počuť o škandáloch, ako o aktivitách pre ľudí. Šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer) si aj napriek tomu nemyslí, že by 151-ročnej národnej a kultúrnej inštitúcii hrozil zánik.

„Musí nájsť novú tvár svojho nového opodstatnenia. To znamená, že v tejto chvíli podľa môjho názoru má Matica veľké rezervy,“ povedal Jarjabek. Ďalšia členka výboru Magda Vášáryová (nezávislá) mieni, že najväčšiu chybu urobilo prvé vedenie Matice po roku 1989, že nezmenilo smerovanie a zásadný cieľ Matice.

Na dôveryhodnosti Matici nepridáva ani stále nevyriešená kauza okolo národného pokladu. Do zbierky vyhlásenej ešte v roku 1993 prispeli ľudia peniazmi, obrazmi, cennými predmetmi a zlatými vecami v hodnote asi jeden milión eur. Matica má prehľad len o zbierke obrazov, ktoré sú súčasťou pokladu.

Podľa Tkáča finančná suma je nenávratne stratená (asi 860-tisíc eur). Peniaze zmizli v skrachovanom podielovom družstve. Kovová časť pokladu je zamknutá v trezore, ktorý spravuje Nadácia Matice slovenskej. Tá však funguje ako samostatný právny subjekt. Do trezoru sa nedostal ani šéf Matice, a pred dvomi rokmi ani členovia mediálneho výboru. Podané boli trestné oznámenia, verejnosť stále nepozná výsledky vyšetrovania.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #Marián Tkáč #Národný poklad