Ústavnoprávny výbor prerokuje odvolanie člena Súdnej rady

Ústavnoprávny výbor bude v utorok rozhodovať o odvolaní člena Súdnej rady. Ktorý z členov súdnej rady by mal padnúť, v pozvánke na zasadnutie výboru uvedené nie je.

08.09.2014 19:20
debata

„Z toho, čo počúvam, by asi malo ísť o Dušana Čima,“ povedala poslankyňa Mosta-Híd Lucia Žitňanská. Exministerka spravodlivosti rozumie tomu, keď vláda alebo parlament menia členov Súdnej rady po nástupe svojho nového funkčného obdobia, ale keď má ísť o zmenu pre jedno konkrétne hlasovanie, považuje to za veľkú zákulisnú hru pri obsadzovaní postov predsedu Najvyššieho súdu SR i predsedu Súdnej rady. Vládny Smer tak podľa nej chce naplniť svoju predstavu.

„Viem, že ústavnoprávny výbor bol zvolaný. Naozaj však neviem, či pôjdeme podľa vzoru pána prezidenta, ktorý svojím konaním a odvolaním troch členov Súdnej rady otvoril Pandorinu skrinku. No zjavne, keď on zasiahol svojím rozhodnutím do zloženia Súdnej rady, tak pokojne už podľa jeho vzoru môže tak urobiť Národná rada a meniť ňou schválených nominantov. Očividne nastáva čas zmien v justícii, a pevne verím, že k lepšiemu,“ povedal poslanec Smeru Anton Martvoň.

Súdna rada má v utorok 16. septembra voliť predsedu Najvyššieho súdu, ktorého nedokázala zvoliť pred tromi mesiacmi v Sobranciach. Dušan Čimo vtedy bol proti zvoleniu Štefana Harabina. Nový prezident SR Andrej Kiska vymenil troch členov súdnej rady.

Eduard Bárány, Ingrid Šimonová a Mária Bujňáková, ktorých menoval Kiskov predchodca Ivan Gašparovič, skončili vo funkciách, nahradili ich Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Bertóthyová. Prezident, parlament a vláda menujú po troch členoch súdnej rady. Kabinet 20. augusta odvolal zo súdnej rady Jaroslava Chleboviča, nástupcu zatiaľ nenominoval. Neobsadený je aj post predsedu Súdnej rady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Lucia Žitňanská