Poplatky u lekárov sa majú od leta 2015 úplne zmeniť

Poplatky, ktoré najčastejšie platia pacienti v ambulanciách, sa zrušia. Najneskôr od leta budúceho roka lekár nebude môcť pýtať peniaze za prednostné ošetrenie, ak nedá termín pacientovi do piatich dní.

08.09.2014 20:00 , aktualizované: 09.09.2014 07:00
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Zuzana Zvolenská predstavila zmeny v poplatkoch.
debata (40)

Zadarmo tiež vypíše recept, poukaz na zdravotnícku pomôcku, návrh na kúpele a potvrdenie o ošetrení.

Ministerstvo zdravotníctva predstavilo očakávané zmeny v zákonoch, ktoré menia pravidlá v poplatkoch. Okrem zrušenia štyroch najviac využívaných prichádza s ďalšou zásadnou zmenou. Cenníky doktorov dáva pod dozor župám. V súčasnosti si ceny lekári, okrem objednávky na termín, určujú sami.

Podľa riaditeľky komunikačného odboru rezortu zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej pristúpili k tomuto kroku na základe podnetov od občanov, ktorí dlhodobo poukazovali na nedostatky pri vyberaní poplatkov. Rezort pripravil analýzu, ktorá sa opierala aj o zistenia odborov zdravotníctva samosprávnych krajov, ako aj o priebežné výsledky interného prieskumu ministerstva. „Aj tento prieskum potvrdil, že pacienti vnímajú poplatky ako nejasnú a problémovú oblasť, a to bez rozdielu veku,“ uviedla Čižmáriková.

Za výkony, ktoré neuhrádzajú zdravotné poisťovne, budú môcť vyberať poplatky aj naďalej, ide napríklad o potvrdenia o spôsobilosti pre autoškoly alebo na zbrojný pas.

Pravidlá výberu poplatkov v ambulanciách lekárov boli nejasné, pacienti často nevedeli, za čo platia. Mnohých poburovalo, že lekári vyberali dve eurá za recept, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu aj 10 či 15 eur, v niektorých prípadoch aj 50 eur. Tiež inkasovali za objednanie pacienta na konkrétny termín päť až desať eur, za injekciu či zavedenie infúzie od troch do piatich eur, za vyhotovenie obrazovej dokumentácie (DVD, CD) tri až päť eur. Pacienti platili aj za to, že dostali pečiatku na priepustku, ktorú si priniesli so sebou, prípadne za nabitie mobilu, za vodu či klimatizáciu v čakárni.

Od júla 2015 v prípade, že výkon uhrádza lekárovi zdravotná poisťovňa, od pacienta nebude môcť vyberať peniaze. Napríklad prednostné ošetrenie si bude môcť spoplatniť len vtedy, ak ho objedná do piatich pracovných dní, inak sa považuje za objednanie, ktoré je súčasťou zdravotného výkonu (t. j. lekár nie je oprávnený vyberať poplatok). Skončiť by tiež mali jednoeurové poplatky, ktoré pred vstupom do ambulancií vyberajú niektoré nemocnice s poliklinikami. Lekári si budú môcť spoplatniť nadštandard.

Podľa nových pravidiel cenníky bude schvaľovať samosprávny kraj, ktorý doteraz rozhodoval len o poplatku za prednostné vyšetrenie. Župy upozorňujú, že aj napriek novým kompetenciám majú ruky zviazané. Od ministerstva žiadajú spresnenie pravidiel. Výšky jednotlivých poplatkov si lekári budú naďalej stanovovať po svojom, preto poplatky tak znova budú nejednotné. Kraje tvrdia, že rezort by mal ešte stanoviť aj horné hranice ostatných.

„Bratislavský samosprávny kraj sa zúčastnil rokovaní na ministerstve zdravotníctva ohľadom poplatkov, ktoré budeme schvaľovať. S týmto návrhom sme nesúhlasili a ministerstvu zdravotníctva sme predložili návrh, aby maximálne ceny poplatkov za úkony nesúvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti určilo cenovým výmerom ministerstva zdravotníctva,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej župy Iveta Tyšlerová. Župy by takýmto riešením podľa nej schvaľovali výšku poplatkov len do maximálnej výšky stanovenej ministerstvom. „Ak bude schválený návrh ministerstva zdravotníctva, budeme ho musieť rešpektovať,“ dodáva.

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková uviedla, že návrh ešte nevideli. „Ak však bude novela zákona schválená, máme za to, že je potrebný vykonávací predpis, ktorý určí mantinely a presne stanoví postup, aby bol výklad zákona dodržaný rovnako v každom kraji – aby boli rovnaké pravidlá pre celé Slovensko a v rámci pravidiel sa budeme pohybovať,“ skonštatovala Fitzeková.

Vykonávací predpis – nariadenie vlády alebo vyhláška – by mal podľa nej špecifikovať jednotlivé položky, zadefinovať, v akom intervale sa môže župa pohybovať. „Nebude to také jednoduché. Ak by sme totiž mali odsúhlasiť aj výšku poplatku, potrebovali by sme vedieť, na základe čoho dospel žiadateľ k stanovenej sume. Zatiaľ sme neprišli na mechanizmus, ako zabezpečiť tento proces,“ dodala.

Pri schvaľovaní pôjde rádovo o stovky cenníkov, ktoré budú musieť župy odsúhlasiť. V jednotlivých krajoch sa nachádza od 1¤700 až do 2¤700 ambulancií. Samosprávy však tvrdia, že to bude náročné, ale že to nie je hlavný problém. Tým je chýbajúci vykonávací predpis.

Na príprave novej koncepcie poplatkov rezort zdravotníctva spolupracoval aj s Asociáciou na ochranu práv pacientov. Jej prezident Petr Kučera tvrdí, že v zákone je všetko, na čom sa s ministerstvom dohodli. „Chceli sme, aby sa odstránili nezmyselné poplatky a aby cenníky schvaľovali župy, a tak sa aj stalo,“ uvádza Kučera, ktorý ešte konečné znenie zákona nevidel. „Ešte si ho budem musieť pozrieť, po preštudovaní budem vedieť viac,“ dodáva.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor si myslí, že ministerský návrh má nedostatky. Obmedzenie prednostného vyšetrenia na päť dní je podľa neho prakticky nevykonateľné. „Objednanie nemôže byť súčasťou zdravotného výkonu, resp. v cene, ktorú hradí zdravotná poisťovňa poskytovateľovi. Návrh podrobne preštudujeme a vyjadríme sa v riadnom medzirezortnom pripomienkovom konaní,“ hovorí Pásztor.

Asociácia súkromných lekárov sa podľa neho niekoľko rokov snaží o zavedenie poriadku v poplatkoch a doplatkoch, pričom nesleduje tým zvýšenie cien. „Naďalej sme presvedčení, že najlepším riešením je odporúčaný zoznam platieb za priamu úhradu, ktorý sme predložili verejnosti tak, aby občan vedel, za čo platí, lekár vedel, za čo má vyberať a kontrolné orgány vedeli, čo majú kontrolovať,“ dodáva.

Zmeny v zákonoch predložil rezort do pripomienkovacieho konania. Ak prejdú vládou aj parlamentom, lekári musia mať nové cenníky najneskôr do 30. júna budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #zdravotníctvo