O Ukrajine bude rokovať najprv zahraničný výbor

Stanoviskom k situácii na Ukrajine sa bude najprv zaoberať zahraničný výbor parlamentu. Vládny Smer najskôr zamietol návrh predsedu SDKÚ Pavla Freša, aby o Ukrajine diskutoval parlament na sa začínajúcej 37. schôdzi Národnej rady.

09.09.2014 14:37
parlament, NR SR, poslanci Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Frešo presadzoval uznesenie, podľa ktorého NR SR víta prímerie na Ukrajine, pokiaľ sú však na Ukrajine okupované územia, nemôže dôjsť k trvalému mieru. Pokiaľ sa nenastolí stav, ktorý zabezpečí zvrchovanosť a celistvosť Ukrajiny, nemôžu sa podľa SDKÚ zrušiť sankcie voči Rusku.

Predseda parlamentu Pavol Paška presadil vlastný návrh na doplnenie programu, situáciu na Ukrajine prerokuje najprv zahraničný výbor a uznesenie, ktoré prijme výbor, zaradí Paška do programu 37. schôdze k rozprave o asociačnej dohode EÚ s Ukrajinou, kedy bude prítomný aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Paška nedal hlasovať o návrhu nezaradeného poslanca Mikuláša Hubu, ktorý žiadal najvyšších ústavných činiteľov, aby vysvetlili v parlamente svoje vystúpenia na adresu NATO a EÚ k Ukrajine. „Nedávno sme si pripomenuli SNP. Niektoré verejné vyhlásenia premiéra Roberta Fica sú v rozpore s odkazom SNP,“ argumentoval Huba. NR SR by to podľa neho nemala ignorovať a mala by žiadať vysvetlenie.

Smer zároveň zamietol návrh nezaradeného Martina Chrena, aby vláda podala poslancom informáciu o nepreplatení eurofondov za 165 miliónov eur. Vláda by podľa Chrena mala vysvetliť, akých programov a projektov sa to týka a zároveň informovať o vyvodení trestnoprávnej zodpovednosti voči osobám, ktoré sú za to zodpovedné. Spolu 165 miliónov eur, ktoré EÚ nepreplatí Slovensku, bude musieť zaplatiť SR samotná, argumentoval Chren.

Poslanec KDH Jozef Mikloško neuspel s návrhom, aby parlament odsúdil prenasledovanie náboženských komunít v Iraku a Sýrii.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #NR SR #Pavol Frešo #Ukrajina