Skončia poradovníky na škôlky? Zmena má prísť tento rok

Viac asistentov učiteľov v školách, ale aj viac miest pre deti v jasliach a v škôlkach. To sú dva zo záväzkov, ktoré si dal koncom júna na svojom sneme vládny Smer s termínom plnenia od septembra tohto roka.

09.09.2014 16:02 , aktualizované: 10.09.2014 12:00
debata (6)
Robert Fico (vľavo) s Petrom Pellegrinim počas... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Fico, Pellegrini Robert Fico (vľavo) s Petrom Pellegrinim počas tlačovej konferencie.

V základných aj v stredných školách má od septembra pomáhať v triedach 1 640 asistentov pri deťoch so zdravotným postihnutím a nadaných deťoch. Opatrenia na zvýšenie kapacít materských škôl sa zas minister chystá oznámiť v októbri. Nie je pritom vylúčené, že medzi nimi bude aj možnosť zvyšovať počet detí v niektorých triedach materských škôl. Väčšie mestá majú totiž problémy s voľnými miestami a každý rok odmietajú aj desiatky detí. V niektorých škôlkach sa dokonca tvoria poradovníky.

Na asistentov učiteľov by malo ísť vyše osem miliónov eur a podľa vyjadrenia premiéra by mali byť uspokojené všetky školy, ktoré o nich žiadali. Peniaze sú na asistentov zabezpečené aj v návrhu rozpočtu na budúci rok. Vlani mohol rezort školstva vyhovieť len približne polovici žiadostí, tento rok sa financie na asistentov postupne navyšovali. „Práve dnes finalizujeme rozpočtové opatrenie, ktorým sme zvýšili rozpočet o ďalších 350-tisíc eur, a tým môžeme vykryť aj zostávajúce požiadavky na asistentov učiteľa,“ povedal v utorok minister školstva Peter Pellegrini.

Rezort školstva plánuje zároveň postupne zvýšiť aj počet psychológov a špeciálnych pedagógov. „Požiadavky škôl narastajú aj vzhľadom na to, ako sa vyvíja aj správanie žiakov, pribúdajú žiaci s poruchami učenia a správania,“ odôvodnil minister. Do základných a stredných škôl chce postupne dostať odhadom 700 psychológov tak, aby na tisíc žiakov bol jeden psychológ.

Balíček opatrení, ako zvyšovať kapacity materských škôl, predstaví školský rezort v najbližších týždňoch. Jeho súčasťou však môže byť aj zmena vyhlášky, ktorá stanovuje hygienické a zdravotné štandardy pre priestory materských škôl, alebo aj školského zákona, ktorá určuje maximálne počty detí v škôlkarských triedach. Dnes môže byť v triede najviac 20 až 22 detí, závisí to od veku, pričom zákon dáva možnosť zvýšiť túto hranicu o tri deti. Samosprávy to dosť využívajú.

Pellegrini naznačil, že niektoré pravidlá v tomto prípade by uvoľnil. „Chcel by som, ak to bude potrebné, upraviť nejaké veci vo vyhláške, ktoré zbytočne komplikujú život a zamedzujú možnosti prijať dodatočne ďalšie dieťa do škôlky. Keďže je veľký dopyt, mali by sme to trochu uvoľniť, ale v rozumnej miere, aby to vyhovovalo predpisom aj požiadavkám zriaďovateľov, aj samotných učiteliek,“ povedal minister pre Pravdu.

Na zmeny v počtoch tlačia najmä zriaďovatelia, ktorými sú obce a mestá. Podpredseda ZMOS Jozef Turčány pre Pravdu potvrdil, že s ministrom rokovali o rôznych možnostiach zvyšovania kapacít materských škôl. Na diskusiu je podľa neho aj vyhláška z roku 2008, ktorá sprísnila zdravotné štandardy v materských školách. „Samosprávy boli na jej základe nútené znížiť kapacity v materských školách o 10 – 15 percent,“ hovorí Turčány.

Podobne sa počty detí v škôlkach znížili aj nastavením maximálneho počtu detí v triedach materských škôl. Zriaďovatelia navrhujú možnosť prijať do triedy aj viac detí, najmä ak má trieda väčšie priestory, ako je nutný štandard. Turčány zároveň zdôrazňuje, že aj keď v niektorých regiónoch je problém s umiestnením detí, netýka sa to plošne všetkých miest Slovenska. Zároveň dodáva, že podľa odhadov demografická krivka a počet deti v predškolskom veku budú vrcholiť v rokoch 2015 – 2016. S možnosťou zvyšovania počtu detí v triedach učiteľky nesúhlasia, upozorňujú, že škôlkarské triedy sú už teraz plné a pribúda detí s rôznymi problémami, na ktoré nemajú asistentov. „To, že sa chce čo najväčšiemu počtu detí poskytnúť možnosť predprimárneho vzdelávania je dobré. Ale treba hľadať iné možnosti, napríklad dostavovanie tried alebo vytváranie elokovaných tried. Určite nie zvyšovaním počtu detí v triedach, čo by sa mohlo odraziť na znížení kvality výučby,“ hovorí Andrea Benková zo Slovenskej komory učiteľov. Škôlka podľa nej nie je len o priestoroch, ale najmä o práci s deťmi. Vládny balíček počíta aj s výstavbou nových škôlok alebo s rozširovaním už existujúcich. Na vytváranie škôlok v oblastiach, kde sú rómske komunity, by sa mali podľa vládneho balíčka využiť financie z eurofondov. Rozširovanie, prípadne výstavba nových škôlok v iných oblastiach by mali byť financované zo štátneho rozpočtu. V prvom návrhu rozpočtu na budúci rok sa na to predpokladajú výdavky vo výške päť miliónov eur. „Chceli by sme sa vyrovnať s nedostatkom kapacít a ja som povinný pripraviť dotačnú schému zo štátneho rozpočtu pre mestá, aby sa mohli uchádzať o prostriedky na zvýšenie existujúcich kapacít alebo prestavbu nejakých priestorov na materské školy,“ povedal v rozhovore pre Pravdu koncom augusta minister Pellegrini.

Na materské školy by sa podľa neho mohli využiť aj priestory základných škôl. Ďalšou možnosťou sú stavby modulových škôlok. „Mesto dá pozemok a podkladovú platňu a za pár mesiacov tam vystavíme modulárnu škôlku,“ myslí si Pellegrini. Tieto stavby majú výhodu aj v tom, že po utlmení demografickej krivky môže byť presunutá niekde inde, do inej obce alebo sa prerobí napríklad na domov pre dôchodcov.

Zmeny sa chystajú aj vo financovaní školstva, nový zákon o financovaní škôl začal pripravovať ešte Pellegriniho predchodca Dušan Čaplovič. Nový minister chce podobne ako jeho predchodca zaviesť systém financovania na triedu, pričom na triedu je už stanovený minimálny a maximálny počet žiakov. Pripustil pritom, že to môže pre niektoré málotriedky znamenať rušenie. „Môže sa to samozrejme dotknúť málotriedok. Tam budeme musieť nájsť spôsob a zvážiť, kedy málotriedku predsa len podržíme a ako,“ povedal Pellegrini.

Nový minister však na rozdiel od predchodcu neuvažuje o tom, že by sa krátili štátne dotácie pre súkromné školy. I keď, ako dodal, táto otázka nie je ešte uzavretá. „Ale nie je vydaný pokyn, aby sa legislatíva písala v tom zmysle, že bude znížený normatív pre súkromné školy,“ uzavrel Pellegrini pre Pravdu.

Čo sa chystá v školstve

  • školy dostanú viac asistentov učiteľov, postupne má pribudnúť viac psychológov
  • škôlky sa majú rozširovať, zvažuje sa zmiernenie vyhlášky o ich priestoroch tak, aby mohli prijať viac detí
  • škôlky a základné školy majú mať od septembra 2015 nové štátne vzdelávacie programy
  • pripravuje sa zmena financovania škôl podľa tried, nielen počtu žiakov, financie pre súkromné školy sa zrejme nebudú znižovať
  • minister chce upraviť aj status učiteľov a zabezpečiť väčšiu ochranu učiteľov pred útokmi

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #škôlky #školy #školstvo #asistenti učiteľov #Peter Pellegrini