Na čele Akreditačnej komisie ostáva Fišera

Na čele Akreditačnej komisie ostáva Ľubor Fišera. Návrh na jeho opätovné vymenovanie do funkcie jej predsedu a člena schválila vláda SR.

10.09.2014 13:12
Ľubor Fišera,  ENQA, akreditačná komisia Foto: ,
Ľubor Fišera.
debata

Okrem neho vymenovali nového podpredsedu komisie, a to jej doterajšieho člena Juraja Šteňa. Ten na tomto mieste nahradí Jozefa Jaraba, ktorý sa stal rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku a svojho členstva v komisii sa vzdal.

Každé dva roky uplynie funkčné obdobie jednej tretiny Akreditačnej komisie. Ku koncu augusta takto zaniklo členstvo šiestim členom. Jedným z nich je aj doterajší jej predseda Ľubor Fišera. V súčasnosti pracuje na Ústave organickej chémie, katalýzy a petrochémie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Členstvo v komisii sa zároveň skončilo Jozefovi Beňovi, Ivanovi Hybenovi, Miroslavovi Líškovi, Jaroslavovi Škvareninovi, a Jozefovi Vilčekovi. V komisii ako členovia zostávajú naďalej po rokovaní kabinetu Líška, Škvarenina a Vilček. Novými členmi sú Vladimír Patráš, Viliam Kupec a Marián Šuráb. Všetci pôsobia na slovenských vysokých školách. Doterajšiemu podpredsedovi komisie Jozefovi Jarabovi členstvo nezaniklo, ale sám sa ho vzdal po tom, čo bol poverený dočasne viesť Katolícku univerzitu v Ružomberku a nakoniec sa stal aj jej rektorom.

Akreditačná komisia má 21 členov a je poradným orgánom vlády. Komisia sleduje a posudzuje kvalitu vzdelávania aj výskumu a vývoja na vysokých školách. Posudzuje tiež podmienky, v ktorých školy tieto činnosti vykonávajú a vypracúva odporúčania zlepšenia práce škôl. Komisia sa vyjadruje aj k tomu, či je škola schopná poskytovať študijný program, ale aj k zriadeniu novej vysokej školy na Slovensku. Svoju činnosť podľa zákona začala 1. septembra 2002. Návrhy na vymenovanie členov Akreditačnej komisie dáva minister školstva na podnet od vysokých škôl, ústredných orgánov štátnej správy a Slovenskej akadémie vied.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Ľuboš Fišera #Akreditačná komisia