Prieskum: Každý tretí Slovák je nespokojný so starostom či primátorom

Každý tretí Slovák je nespokojný so súčasným starostom alebo primátorom, vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúra Focus robila pre projekt Ako vyhrať voľby.

10.09.2014 14:46
debata (11)

Celkovo je nespokojných približne 32 percent opýtaných občanov. Oproti tomu dve tretiny Slovákov vyjadrili spokojnosť s vedením v ich obci alebo meste.

Z celkového počtu 32 percent nespokojných občanov je 12 percent úplne nespokojných a viac ako 20 percent skôr nespokojných. Úplne spokojných je 17 percent opýtaných občanov a skôr spokojných je 46 percent. „Uvidíme, ako sa spokojnosť alebo nespokojnosť občanov prejaví v blížiacich sa komunálnych voľbách. Kandidáti majú približne dva mesiace na to, aby zabojovali o priazeň svojich voličov a presvedčili ich, že majú ten najlepší recept na riešenie problémov v ich obci alebo meste,“ hovorí zakladateľka projektu Ako vyhrať voľby Jaroslava Vaculčiaková.

Najvyššiu spokojnosť so súčasným starostom alebo primátorom vyjadrili respondenti žijúci v najmenších obciach – s menej ako dvetisíc obyvateľmi (28 %). Najspokojnejší sú obyvatelia Prešovského (22 %), Trenčianskeho (21 %) a Žilinského (21 %) kraja, potenciálni voliči strán Smer-SD (20 %) a SMK (33 %). Skôr spokojní so súčasným starostom alebo primátorom sú najmä respondenti žijúci v mestách s 20 až 50-tisíc obyvateľmi (56 %), obyvatelia Bratislavského (65 %) a Banskobystrického (53%) kraja. Naopak, skôr nespokojnosť so súčasným vedením obce či mesta častejšie vyjadrili obyvatelia Nitrianskeho (32 %), Žilinského (27 %) kraja, respondenti žijúci v obciach s dvoma až piatimi tisíckami obyvateľov (29 %), potenciálni voliči Mosta-Híd (31%), ako aj SNS (35%). Úplne nespokojní sú najmä podnikatelia a živnostníci (24 %), respondenti žijúci v obciach a mestách s päť- až 20-tisíc obyvateľmi (19%), ako aj v mestách s 50– až 100-tisíc obyvateľmi (19 %), potenciálni voliči Mosta-Híd (20 %), SaS (24 %) a Sieť (18 %).

Prieskum verejnej mienky robila pre projekt Ako vyhrať voľby agentúra Focus na reprezentatívnej vzorke 1 050 obyvateľov Slovenska v poslednom júlovom týždni. Respondenti odpovedali na otázku: „Ste spokojný alebo nespokojný so súčasným starostom respektíve primátorom vo vašej obci alebo meste?“ Portál www.akovyhratvolby.sk je určený všetkým kandidátom na starostov, primátorov a poslancov do komunálnych volieb 2014. Cieľom projektu je zvyšovať úroveň komunálnych volebných kampaní, ako aj celkovej politickej kultúry na Slovensku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #primátori #starostovia #komunálne voľby